Osteoporoza

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Osteoporoza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

Desi nu figureaza printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afectiune de temut. Daca la început se manifesta doar prin încovoierea spatelui, cu timpul pot aparea complicatii tot mai invalidante, cum este de ex. fractura de col femural. Vestea buna este ca osteoporoza este o boala tratabila.

Desi apare cu precadere la varstnici si la femei dupa menopauza, osteoporoza poate afecta ambele sexe la orice varsta. Diagnosticul este dificil de pus în fazele incipiente, necesitand teste de determinare a densitatii osoase. Ceea ce urmeaza este un ghid care va poate ajuta preveniti sau sa încetiniti evolutia acestei boli cu ajutorul unor pasi simpli.

1. Ce este osteoporoza?

Numele bolii provine din latina si înseamna "os poros". Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atat depunere de os cat si pierdere de os. Dupa 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Cand acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari în interior.

Osteoporoza este supranumita si hotul tacut pentru ca poate slabi oasele timp de ani de zile fara sa fie detectata. De aceea, indiferent de varsta, daca aveti mai mult de unul din urmatorii factori de risc va sfatuim sa consultati medicul pentru a detecta boala cat mai devreme si sa urmati recomandarile de mai jos.

2. Factori de risc

Sexul feminin - de patru ori mai multe femei decat batrbati sufera de osteoporoza .

Osteoporoza afecteaza si alti membri ai familiei - boala are si o componenta ereditara.

Aveti o constitutie subtire - aceasta înseamna ca oasele dvs. au de la bun început o densitate mai mica.

Întreruperi ale ciclului menstrual - osteoporoza afecteaza foarte adesea femei aflate în postmenopauza, dar riscul creste chiar si în situatia unor boli sau exercitii fizice foarte intense care întrerup temporar ciclul menstrual.

Interventii chirurgicale - gastrectomii (înlaturarea unei portiuni din stomac) sau histerectomii totale. Acestea afecteaza absorbtia sau utilizarea calciului de catre organism.

Anumite tratamente medicamentoase - de ex. tratamente de lunga durata cu unele medicamente anti-inflamatorii (steroidiene - de ex. Diprofos) si anti-epileptice, sau excesul de hormoni tiroidieni. Aceste tratamente se vor efectua numai sub controlul strict al medicului.

Alti factori de risc - fumatul, consumul de alcool, etc. Fumatul pare sa blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar alcoolul poate bloca absorbtie calciului si reduce cresterea osoasa. (Cel putin în dreptul acestui factor de risc putem fi linistiti…)

Fisiere in arhiva (1):

  • Osteoporoza.doc