Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2888
Mărime: 1.34MB (arhivat)
Publicat de: Alis Chirilă
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Rezumat

Exista o tendinta globala ca oamenii sa-si pastreze dintii naturali o perioada mai lunga de timp. Din acest motiv, este normla ca pacientii sa vina pentru inlocuirea unui numar considerabil de dinti. Protezele partiala amovibile sunt deseori prescrise pentru acesti pacienti. Aceasta lucrare rezuma efectele pierderii dintilor asupra calitatii vietii si ofera un ghid clinic de magement al pacientilor cu edentatii intinse tratate cu ajutorul protezelor partiale amovibile.

Introducere

In trecut, edentatia totala se credea a fi o consecinta a imbatranirii. Datorita imbunatatirlor rapide in domeniul sanatatii orale, exista o tendinta ca pacientii sa-si pastreze dintii naturali o perioada mai unga de timp. In ciuda acestui lucru, pierderea dintilor inca reprezinta o problema pentu pacientii in varsta si pentru indivizii compromisi datorita unor anumite conditii medicale. Chestionarul realizat in Hong Kong in 2001 demonstreaza ca pierdere dintilor inca are o prevalenta mare, in special in randul persoanelor in varsta.mai bine de jumatate din persoanele cu varsta cuprinsa intre 65 si 74 de ani prezentau un numar mai mic de 20 de dinti naturali. Dintre acestia 34% purtau proteze partiala si 37% aveau nevoie de acestea.pentru acestia, protezele fixe cu sau fara suport pe implante nu pot fi o solutie fezabila datorita diferitelor motive: lipsa dintilor stalpi, probleme generale de sanatate, probleme financiare. Protezele partiale amovibile(RPD) pot fi folositoare in aceste situatii. Un studiu recent realizat in Finlanda a demonstrat faptul ca o proteza amovibila realizata corect poate indeparta problemele cauzata de lipsa unui numar mare de dinti. Chiar si asa, majoritatea acestor cazuri pot fi complexe si dificil de reabilitat.

Pierderea dintilor si calitatea vietii.

Este cunoscut faptul ca pierderea dintilor da nastere probleelor estetice, functionale si sociale. Pentru dentisti, principala grija este de a reface functia fiziologica diminuata, dar pentru pacienti principalul scopp este cel social. Un studiu asupra efecetelor emotionale ale pierderii dintilor realizat pe un lot de persoane partial edentate in UK si Hog Kong a demonstrat ca 49% dintre acestia acceptau cu dificultate pierderea unui dinte, iar 35% dintre acestia nu se simteau pregatiti pentru efecetele pe care le are pierderea unui dinte. Un studiu asemanator realizat pe un lot de batrani din Hong Kong a demonstrat de asemenea ca persoanele cu edentatii intinse se confruntau cu probleme in special in alegeera alimentelor.

A fost realizata o trecere de la abordarea biomcanica centrata pe boala la o abordare biofiziosociala centrata pe pacient. Calitatea vietii (QoL) a devenit un parametru important pentru evaluarea calitatii si a rezultatului serviciilor de ingrijire medicala. Imbunatatirea QoL a devenit principalul gol pentru medicina clinica si stomatologie.

Este bine cunoscut ca pierderea dintilor compromite calitatea vietii corelata cu santatea orala(OHRQoL) indferent de varsta si statusul sanatatii generale. Persoanele cu un numar redus de dinti sau dinti antagonisti in ocluzie prezentau o deteriorare a OHRQoL.

Reabilitarea edentatiilor intinse

Pregatirea pacientului

Persoanele cu edentatii intinse sunt predispusi la pierderea dintilor. Protezarea pacientilor fara a inlatura cauza ce a dus la pierderea dintilor nu este de dorit. De asemenea protezarea pacientilor cu boli decompensate poate fi in detrimentul sanatatii orale si poate compromite beneficiul adus de inlocuirea dintilor daca nu sunt luate masuri pentru a controla boala. Din moment ce caria dentara si boala parodontala sunt principalele cauze ale pierderii dintilor, evaluarea risculuidevine foarte importanta intrucat factorii de risc pot fi identificati, controlati, modificati sau redusi. O rata a fluxului salivar mica, consumul frecvent de zahar, igiena orala deficitara si prezenta protezelor partiale sunt dintre cei mai comuni factori de risc. Bola prodontala este o boala multifactoriala si un numar de factori sistemici , locali si de mediu actioneaza ca si modificatori in progresul acestei boli. Unii dintre cei mai proemineti si confirmati factori numara rasa, varsta, sexul, statutul socioeconomic, diabetul, fumatul, raspunsul gazdei, igiena orala, ocluzia, prezenta leziunilor carioase si prezenta si calitatea obturatiilor.

Au fost realizate studii pentru a determina precursorii pierderii dintilor. Un studiu longitudinal pe o perioada de 10 ani a descoperit caprezenta obturatiilor, a pungilor parodontale, varsta, consumul de alcool si tutun, numarul de dinti prezenti sunt precursori importanti. In alte doua studii s-a de monstrat ca si clasa sociala si nivelul de educatie contribuie la pierdere dentara. Aparent pierderea dintilor este rezultatul interactiunilor complexe intre un numar de predicatori.

Preview document

Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse - Pagina 1
Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse - Pagina 2
Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse - Pagina 3
Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse - Pagina 4
Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse - Pagina 5
Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse - Pagina 6
Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse - Pagina 7
Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse - Pagina 8
Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse - Pagina 9
Reabilitarea orală cu ajutorul protezelor parțiale amovibile în cazul edentățiilor întinse - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Reabilitarea Orala cu Ajutorul Protezelor Partiale Amovibile in Cazul Edentatiilor Intinse.docx

Ai nevoie de altceva?