SRS - Radiochirurgia stereotactica

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1150
Mărime: 1.13MB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dr.Ing.Valeria Vacarescu

Extras din referat

Radiochirurgia stereotactică (SRS) utilizează multe fascicule precise de radiație concentrată pentru a trata tumorile și alte probleme la nivelul creierului, gâtului și în alte părți ale corpului.

Nu este o intervenție chirurgicală în sensul tradițional, deoarece nu există o incizie. În schimb, SRS utilizează imagistica 3-D pentru a viza doze mari de radiații în zona afectată, cu un impact minim asupra țesuturilor sănătoase din jur.

Ca și alte forme de radiații, radiochirurgia stereotactică funcționează prin distrugerea ADN-ului celulelor țintă. Celulele afectate pierd apoi capacitatea de a se reproduce, ceea ce determină micșorarea tumorilor.

Radiochrurgia stereotactică a creierului și a coloanei vertebrale este de obicei completă într-o singură sesiune. Radiografia radiologică este utilizată pentru a trata tumorile pulmonare, hepatice, suprarenale și alte tipuri de țesuturi moi, iar tratamentul implică de obicei sesiuni multiple.

Când medicii folosesc radiochirurgia stereotactică pentru tratarea tumorilor în alte zone ale corpului decât creierul, uneori se numește radioterapie stereotactică corporală (SRBT) sau radioterapie stereotactică ablativă (SABR).

Tipuri de radiochirurgie stereotactică

Medicii folosesc trei tipuri de tehnologie pentru a furniza radiații în timpul radiochirurgiei stereotactice:

- Cu accelerator liniar (LINAC), acesta utilizează raze X (fotoni) pentru tratarea anomaliilor canceroase și noncanceroase din creier și din alte părți ale corpului.

- Mașinile Gamma folosesc raze gamma pentru a trata anomalii canceroase și noncanceroase ale creierului.

- Radiochirurgie cu particule încărcate este cel mai nou tip de radiochirurgie stereotactica și este disponibil în doar câteva centre de cercetare in SUA. Poate trata cazurile de cancer de creier intr-o singura sesiune folosind radiochirurgie stereotactica sau utilizează radioterapie stereotactica fractionata pentru a trata tumori ale corpului peste mai multe sesiuni.

Mașinile Gama

Direcționarea cuțitului Gama.

Raze individuale de radiații sunt prea slabe pentru a afecta țesutul cerebral pe care îl traversează în drum spre țintă. Radiația este cea mai puternică unde se intersectează toate fasciculele.

Echipamentul specializat focalizează multe fascicule mici de radiații asupra unei tumori sau a altei ținte. Fiecare fascicul are un efect foarte mic asupra țesutului prin care trece, dar o doză de radiație este direcționată spre locul în care se intersectează toate fascicolele.

Doza mare de radiații livrată în zona afectată determină scăderea tumorilor și vasele de sânge pentru a se închide în timp după tratament, jefuind tumora de aprovizionare cu sânge.

Precizia radiochirurgiei stereotactice înseamnă că există daune minime asupra țesuturilor sănătoase din jur. În cele mai multe cazuri, radiochirurgia are un risc mai scăzut de efecte secundare comparativ cu alte tipuri de intervenții chirurgicale tradiționale sau radioterapie.

Pregătirea pentru radiochirurgie stereotactică a creierului cu masina gama implică trei etape:

- Plasarea cadrelor pe cap. Înainte de începerea procedurii, veți avea un cadru ușor, atașat la cap, cu patru știfturi. Acest cadru vă va stabiliza capul în timpul tratamentului cu radiații și va servi drept punct de referință pentru focalizarea fasciculelor radiației. Unele tipuri de radiochirurgie cerebrală pot să nu necesite plasarea cadrului capului.

Preview document

SRS - Radiochirurgia stereotactica - Pagina 1
SRS - Radiochirurgia stereotactica - Pagina 2
SRS - Radiochirurgia stereotactica - Pagina 3
SRS - Radiochirurgia stereotactica - Pagina 4
SRS - Radiochirurgia stereotactica - Pagina 5
SRS - Radiochirurgia stereotactica - Pagina 6
SRS - Radiochirurgia stereotactica - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • SRS - Radiochirurgia stereotactica.docx

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Ai nevoie de altceva?