Tehnici ale masajului parțial

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 5190
Mărime: 30.96KB (arhivat)
Publicat de: Arian-Jenel Ene
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Malai Ion

Extras din referat

Prin termenul de masaj seînţelege o grupare sistematică şi ştiinţifică de manipulări executate manual

asupra ţesuturilor corpului uman, cu scopul de a influenţa ţesutul nervos şi muscular şi circulaţia generală.

O importanta deosebita se acorda masajului segmentar, care se aplica pe parti mai mici sau pe anumite elemente anatomice.

Tehnica masajului segmentar este diferitã,in functie de forma şi structura fiecãrei regiuni.

MASAJUL TRUNCHIULUI

Din punct de vedere al tehnicilor de masaj, trunchiul prezintã trei regiuni: spatele, peretele abdominal şi peretele toracic.

Masajul spatelui

Poziitia. Cel ce urmeazã sã fie masat este aşezat in decubit ventral, cu fruntea sprijinitã pe dosul mâinilor sau cu capul rãsucit intr-o parte şi cu bratele intinse pe lângã trunchi. Maseurul stã sau şade pe un scãunel in stânga subiectului.

Pe spate se pot aplica toate procedeele principale de masaj. Masajul spatelui se incepe prin neteziri lungi şi lente, incepute in regiunea sacralã şi continuate in sus pânã la baza gâtului. La inceput, palmele cu degetele intinse şi apropiate se indreaptã in sus de-a lungul coloanei vertebrale, pânã in regiunea cefei, dupã câteva manevre, palmele se indepãrteazã incet in sens lateral şi cu degetele depãrtate intre ele alunecã la inceput paralel cu coloana vertebralã, apoi oblic, peste omoplati şi umãr; apoi mâinile se indreaptã, pornind din regiunea sacratã, peste şolduri, coaste, omoplati şi umeri.

Dupã netezirea cu ambele mâini, se efectueazã manevre alternative. Ritmul mişcãrilor creşte progresiv.

In masajul stimulant, manevrele lungi de alunecare sunt urmate de manevre scurte executate in ritm viu, urcând şi coborând pe intreaga suprafatã a spatelui.

Manevrele scurte, locale se executã pe segmente, de o parte sau de alta a coloanei vertebrale: pe fese, pe regiunea lombarã, pe flancuri, pe coaste, pe spatiul interscapular, pe omoplati şi pe umeri. Manevrele se pot executa cu o singurã mânã sau cu ambele, simultan sau alternativ.

Frictiunea se executã cu palmele intinse, pe portiuni mai reduse cu degetele, iar pe spatele mai musculos, cu rãdãcina mâinilor, podul palmei, marginea ulnarã a mâinii sau cu pumnul. Manevrele se executã insistent, adaptându-se la relieful regiunii şi la grosimea şi consistenta pãrtilor moi.

Frământatul se executã formând o cutã de piele şi tesuturi intre vârful degetelor flexate, cu punct de sprijin pe piele şi rãdãcina mâinii, care preseazã şi strânge cuta de jos in sus şi dinapoi-inainte. Frãmântatul se executã pe toatã intiderea spatelui, dar mai ales in lungul coloanei vertebrale.

Frãmântatul este urmat de manevra de tocat cu marginile ulnare ale degetelor, executatin ritm viu, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale şi apoi pe pãrtile laterale ale spatelui. Pe omoplati, umeri şi pe pãrtile laterale ale spatelui, tocatul se executã cu fata palmarã a degetelor.

In continuare se executã bătătoritul percutat, numai cu vârful degetelor, care cad aproape perpendicular pe piele; urmeazã plescăitul executat cu fata palmarã a degetelor sau cu palmele intinse, iar la urmã bãtãtoritul cu palmele intinse sau strânse„in cãuş”.

La persoanele sensibile se aplicã, la sfârşit, o netezire vibratorie sau zig-zag de-a lungul coloanei vertebrale, manevre care au efect liniştitor.

La persoanele robuste, dupã tapotament se aplicã presiuni ascendente şi descendente, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale, executate cu palmele, simultan sau alternativ.

Masajul spatelui se incheie cu o netezire uşoarã, lentã şi prelungitã, dupã care spatele se acoperã cu un prosop.

Masajul spatelui este indicat in tratamentul deviatiilor coloanei vertebrale, al bolilor degenerative sau inflamatorii ale coloanei vertebrale,in combaterea hipotoniei sau atoniei musculare,in contractura muscularã paravertebralã.

Masajul peretelui toracic (regiunea anterioarã şi lateralã a pieptului)

Poziitia . Cel ce urmeazã a fi masat este in decubit dorsal, rezemat pe un plan uşor inclinat, cu capul sprijinit mai sus decât trunchiul. Pentru masajul pãrtilor laterale se duc bratele in sus şi se pun mâinile sub ceafã, iar la nevoie se rãsuceşte putin trunchiul pe partea opusã regiunii pe care dorim sã o masãm. Maseurul stã in picioare sau şade pe un scaun,in dreapta celui pe care-l maseazã.

Masajul peretelui toracic se incepe cu neteziri uşoare şi ritmice, executate cu o mânã sau cu amândouã mâinile, care alunecã simultan sau alternativ, de la baza toracelui spre regiunea sternalã şi spre umeri. Alunecãrile se indreaptã apoi pe pãrtile laterale ale toracelui de-a lungul spatiilor intercostale, ocolind regiunea mamarã.

Netezirile sunt la inceput lungi şi lente, cuprinzând toatã suprafata anterioarã şi pãrtile laterale ale toracelui; apoi netezirile sunt mai scurte şi mai dese şi se aplicã pe suprafete mai putini ntinse: coaste, stern, umeri.

Frictiunea se executã cu degetele, cu palmele, cu marginea ulnarã sau cu rãdãcina mâinilor. Manevra se efectueazã pe toatã suprafata toracelui, dar mai ales pe pãrtile musculoase.

Frământatul in „cutã” se executã la marginea inferioarã a muşchiului pectoral, care este prins intre police şi restul degetelor.

Tocatul şi percutatul se folosesc mai putin, evitând regiunile precordialã şi mamarã.

Masajul toracelui seincheie cu o netezire uşoarã, calmantã.

Dupã masajul toracelui se indicã câteva respiratii ample, cu presiuni pe baza toracelui,in expiratie. Masajul toracelui este indicat in: atrofiile şi insuficientele functionale ale toracelui, dupã boli ale aparatului respirator, la debili, la convalescenti, la cei cu boli cronice.

Masajul peretelui abdominal

Poziitia. Este aceeaşi cu cea de la masajul peretelui toracic. Pentru a mãri relaxarea muşchilor abdominali se recomandã ca subiectul sã-şi flecteze putin genunchii şi şoldurile şi sã-şi sprijine picioarele pe tãlpi.

Masajul se incepe cu o netezire orientate in sensul circulatiei venoase. Alunecãrile se executã la inceput in regiunea supraombilicalã,in sus pânã peste arcurile costale, apoi lateral spre flancuri; se executã apoi in regiunea subombilicalã,in jos şi inãuntru, spre simfiza pubianã.

Manevrele pot fi executate legate intre ele printr-o mişcare de alunecare: palmele pornesc din regiunea ombilicalã in sus pânã la coaste, pe care le depãşesc, apoi se rãsucesc in afarã,in sensul spatiilor intercostale, ajungând in flancuri; de aici coboarã inãuntru, parcurgând regiunea subombilicalã şi fosele iliace.

Manevrele de netezire se executã lent şi prelungit,incepând cu vârful degetelor şi terminând cu rãdãcina palmelor, când se indreaptã in sus şi lateral, şi invers, atunci când se indreaptã in jos şi inãuntru. Mişcãrile se executã simultan sau alternativ, de o parte şi de alta a abdomenului.

Alunecãrile se pot efectua şi pe o portiune limitatã: fosele iliace, flancuri, regiunea epigastricã, regiunea subcostalã; in aceastã situatie, manevrele sunt mai scurte şi mai frecvente.

Preview document

Tehnici ale masajului parțial - Pagina 1
Tehnici ale masajului parțial - Pagina 2
Tehnici ale masajului parțial - Pagina 3
Tehnici ale masajului parțial - Pagina 4
Tehnici ale masajului parțial - Pagina 5
Tehnici ale masajului parțial - Pagina 6
Tehnici ale masajului parțial - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Tehnici ale Masajului Partial.doc

Alții au mai descărcat și

Masajul Țesutului Conjunctiv Descris de Teirich-Leube și Kohlrausch

Aceasta metoda terapeutica a fost descoperita intamplator in anul 1929 de catre o maseoza germana, Dicke. Suferinda de arteriopatie cronica...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Cursuri Teoretice de Masaj

PRINCIPALE PROCEDEE DE MASAJ Aplicarea procedeelor de masaj fundamentale (principale) respectă următoarea succesiune: netezirea (effleurage);...

Masajul

Masajul Masajul reprezintă prelucrarea metodică a părţilor moi ale corpului, prin acţiuni manuale sau mecanice, în scop fiziologic, profilactic şi...

Te-ar putea interesa și

Nursingul pacienților cu hipertermie

I.1. MECANISMUL TERMOREGLĂRII Menţinerea temperaturii corpului în limitele normale este o necesitate a organismului de a conserva o temperatură la...

Spa

INTRODUCERE SPA înseamnă "Sănătate Prin Apă", termenul derivând înca din antichitate şi fiind utilizat în culturile civilizaţiilor înfloritoare...

Metode de recuperare medicală balneofizioterapeutice în rahitism

I GENERALITĂŢI – DEFINIŢIE, CLASIFICARE, DATE EPIDEMIOLOGICE Definiţie Rahitismul este o boală metabolică generală, caracterizată printr-o...

Metode de Recuperare Medicală BFT în Paralizii de Nervi Periferici ale Membrelor Inferioare

METODE DE RECUPERARE MEDICALĂ B.F.T ÎN PARALIZII DE NERVI PERIFERICI ALE MEMBRELOR INFERIOARE PARTEA I. I. GENERALITĂŢI – definiţie,...

Metode de recuperare medicală BFT în gleznă posttraumatică - entorse, fracturi, luxații

METODE DE RECUPERARE MEDICALA BFT IN GLEZNA POSTTRAUMATICA (ENTORSE, FRACTURI, LUXATII) I. GENERALITATI Includem in acest capitol sechelele...

Proiect de practică la SC Coface România SRL

1. PREZENTAREA FIRMEI S.C. ”Coface România” S.R.L. 1.1 Profilul firmei Coface România, fondată în 1996, este membră a Grupului Coface Central...

Plan de afaceri - Extindere hotel The Hotel Guru

1. DATE GENERALE Titlul proiectului (al planului de afaceri) Extindere Hotel Guru and SPA - Adults Only Județ de domiciliu/reședință Constanta...

Kinetologie

CONTRACTIA IZOMETRICA: se produce cand muschiul lucreaza contra unei rezistente egale cu forta sa maxima sau cand se incearca deplasarea unei...

Ai nevoie de altceva?