Ulcer

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Ulcer.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

Distrugere localizata a mucoasei stomacului si duodenului (segmentul initial al intestinului subtire).

Diferite tipuri de ulcer gastroduodenal

- Ulcerul duodenal este cel mai frecvent si afecteaza mai ales prima parte a duodenului. El survine de preferinta la barbat, iar aparitia sa este favorizata de numerosi factori: o secretie gastrica crescuta de acid clorhidric, hipergastrinemie (nivel excesiv de gastrina in sange din cauza unei hipersecretii de gastrina, hormon secretat de antrul gastric), infectie locala cu un germene, Helicobacter pylori, tabagism, stres fizic sau psihic, medicamente (aspirina, corticosteroizi) etc.

- Ulcerul gastric sau ulcerul stomacal este de trei ori mai putin frecvent decat ulcerul duodenal. El este legat mai ales de o fragilitate a mucoasei gastrice, de cele mai multe ori consecutiva unor agresiuni, indeosebi medicamentoase (antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi).

Simptome si semne

- Simptomul major al ulcerului gastroduodenal este o durere asemanatoare cu o crampa sau cu o arsura, care poate fi deosebit de intensa. Situata in epigastru (partea de sus a abdomenului), aceasta durere apare la 2-3 ore dupa masa si este calmata prin alimentatie. Crizele dureroase care survin intr-un interval de cateva saptamani lasa locul unor perioade mai mult sau mai putin indelungate de remisiune.

Diagnostic si evolutie

- Fibroscopia esogastroduodenala (examen endoscopic al esofagului, stomacului si duodenului, cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic si introdus prin gura) confirma diagnosticul si permite sa se faca prelevari de mucoasa cu scopul de a verifica daca nu cumva este vorba de un cancer.

Oricare i-ar fi localizarea, ulcerul gastroduodenal evolueaza spre cronicizare: dupa cicatrizarea ulcerului, reusita este frecventa intr-un rastimp mergand de la cateva saptamani la cateva luni. De altfel, spre deosebire de ulcerul duodenal, care nu degenereaza, ulcerul gastric predispune la cancer de stomac: pacientul care este atins de un ulcer gastric trebuie sa beneficieze de o supraveghere medicala regulata. Complicatiile acute survin mai ales in caz de ulcer duodenal: hemoragii digestive (hematemeza- emisie de sange pe gura, melena - emisie de sange digerat in fecale), perforatie intestinala responsabila de o peritonita si stenoza piloroduodenala, tranzitorie sau ireversibila.

Tratament

- Tratamentul ulcerului gastroduodenal este mai intai de toate medicamentos: administrarea de antisecretoare, asociate eventual cu antiacide, suprimarea factorilor favorizanti (oprirea administrarii de medicamente gastrotoxice, a tutunului), in caz de esec al acestui tratament sau de aparitie a unor complicatii acute, este necesara o interventie chirurgicala. Tehnicile sunt, pentru ulcerul duodenal, vagotomia (sectionarea nervului pneumogastric) si pentru ulcerul gastric, gastrectomia partiala (ablatia unei parti a stomacului). Pentru a evita recidivele, este absolut necesar sa se procedeze la eradicarea germenului Helicobacter pylori printr-un tratament antibiotic adecvat.

Medicamente administrate

Dicarbocalm

Indicatii

Hiperaciditate gastrica, ulcer gastro-duodenal.

Actiune terapeutica

Antiacid gastric de tip neutralizant.

Prezentare farmaceutica

Comprimate continând carbonat de calciu 489 mg, carbonat de magneziu 11 mg si trisilicat de magneziu 6 mg, în compozitie aromatizata (cutie cu 50 buc.).

Maalox

Indicatii

Tratamentul simptomatic al tulburarilor legate de aciditatea patologica din: gastrite; dispepsii; hernii hiatale; ulcer gastro-duodenal.

Actiune terapeutica

Antiacid. Protector al mucoasei eso-gastro-duodenale. Maalox calmeaza pentru mai multe ore starile dureroase din afectiunile tractului digestiv superior. Transparent pentru radiatii X.

Prezentare farmaceutica

Comprimate continând: hidroxid de aluminiu 400 mg; hidroxid de magneziu 400 mg; excipient aromatizat q.s. pentru un comprimat (cutie cu 40 buc.).

Solutie buvabila continând: hidroxid de aluminiu 3,49 g; hidroxid de magneziu 3,99 g; parahidroxibenzot de metil 0,10 g; parahidroxibenzoat de propil 0,05 g; excipient aromatizat q.s. pentru 100 ml (flac. a 250 ml suspensie buvabila si cutie cu 30 plicuri a câte 15 ml/suspensie buvabila).

Scobutil

Fisiere in arhiva (1):

  • Ulcer.doc