Virginia Henderson

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Virginia Henderson.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ramona Giuverdea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

Virginia Henderson a fost descrisa ca fiind prima doamna a nursingului. Scripter, cercetator avid vizionar este considerata de multi cea mai importanta figura a nursingului secolului XX.

Nascuta in Kansass City, Missoury in 30 noiembrie,1897, a cincilea dintre cei opt copii ai lui Daniel B si ai lui Lucy Minor (Abbot) Henderson. Tatal sau a fost un reprezentant al Indienilor Americani, iar mama ei provenea din statul Virginia, in care Virginia Henderson s-a intors pentru a urma scoala primara. A urmat cursurile Scolii Militare de Nursing in 1921, pe cele ale Colegiului Profesorilor la Universitatea Columbia, unde a absolvit in 1934, iar din 1934 pana in 1948 a predate cursuri de nursing la aceeasi universitate. In 1953 s-a alaturat Scolii de Nursing Yale, al carei decan, Annie Warburton Godrich i-a fost mentor in primii ani de activitate profesionala. Acesti ani petrecuti la Yale au fost unii de maxima productivitate.

Virginia Henderson s-a folosit de titlul de professor emerit pentru a servi ca si consultant de nursing pentru intreaga lume. Consiliul International al Asistentilor Medicali a recunoscut ca apartine lumii in iunie 1985, cand i-a fost inmanat primul Premiu Christianne Reimann, admitand ca ideile ei au trecut dincolo de granitele nationale. Intr-adevar anii care au urmat i-au adus multe onoruri, (doctor onorific) si a afost solicitata sa tina cursuri la Colegiul Britanic Regal de Asistente Medicale, la Sorbona si la Asociatia Japoneza de Nursing.

Intreaga ei activitate a culminat cu publicarea mai multor editii a volumului Basic Principles of Nursing in 1960 si 1969, si The Nature of Nursing in 1966 si 1991.

Virginia Hendersaon a definit nursingul ca “un ajutor dat individului pentru a-si castiga independenta legata de efectuarea activitatilor care contribuie la sanatatea si recuperarea lui”. Ea a impartit activitatile de nursing in 14 componente bazate pe nevoile umane:

- fiziologice ( 1-10) +14

1. A respira si a avea o buna circulatie

2. A bea si a manca

3. A elimina

4. A se misca si a avea o buna postura

5. A dormi si a se odihni

6. A se imbraca si a se dezbraca

7. A-si mentine temperatura corpului in limite normale

8. A fi curat, ingirjitde a proteja tegumentele si mucoasele

9. A evita pericolele

10. A comunica

14. A invata cum sa-si pastreza sanatatea

- spirituale 11

11. A actiona conform propriilor convingeri si valori de a practica religia

- sociologice 12+13

12. A fi preocupat in vederea realizarii

13. A se recrea

- psihologice.

A descris rolul asistentei medicale ca fiind substitutiv (inlocuind persoana), suplimentar (ajutand individul), si complementar (lucrand cu individul). Toate acestea cu scopul de a ajuta individul/ pacientul sa se descurce, pe cat posibil singur.

Incepand din 1960 Virginia Handerson a dat nursingului o varietate de definitii in cadrul carora functia principala o are asistenta. Una dintre acestea, clasica, este: “ asistenta face pentru altii, ceea ce ar face acestia, daca ar avea puterea, dorinta si cunostiintele necesare”; asistenta trebuie sa-l faca pe pacient sa devina independent de ea cat de repede posibil.

Fisiere in arhiva (1):

  • Virginia Henderson.doc