Produse de Panificație

Referat
7.6/10 (5 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7438
Mărime: 35.36KB (arhivat)
Publicat de: Petre Spiridon
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere . pag. 3
  2. Capitolul 1
  3. Caracterizarea generală a pieţei produselor de panificaţie pag. 4
  4. Capitolul 2
  5. Clasificare generală şi particularitaţi sortimentale . pag. 6
  6. Capitolul 3
  7. Tehnologii de fabricaţie . pag. 10
  8. Capitolul 4
  9. Modalitaţi de ambalare . pag. 14
  10. Capitolul 5
  11. Cerinţe de păstrare . pag. 16
  12. Capitolul 6
  13. Sisteme de etichetare . pag. 18
  14. Capitolul 7
  15. Studiu de caz la Carrefour Orhideea pag. 19
  16. Concluzii . pag. 20
  17. Bibliografie . pag. 21
  18. Anexe pag. 22

Extras din referat

Introducere

Produsele de panificatie, afanate biologic sau chimic, ocupa o pondere insemnata in consumul cotidian al populatiei, avand un aport important in substante nutritive ( glucide, proteine vegetale, substante minerale, vitamine din grupul B ) si satisfacand totodata obiceiurile alimentare.

In panificatie se utilizeaza o diversitate de materii prime si auxiliare : faina, drojdia, apa, sarea, zaharul, grasimile, condimentele, care trebuie sa fie de cea mai buna calitate, deoarece proprietatile lor influenteaza direct caracteristicile produselor finite.

Faina de grau poate fi utilizata ca atare sau in amestec cu faina de secara, faina de cartofi sau pasta de cartofi.

Faina de panificatie, pe langa caracteristicile de calitate organoleptice si fizico-chimice normale, trebuie sa aiba si proprietati tehnologice care sa permita obtinerea unor produse finite corespunzatoare. Dintre aceste proprietati, importante sunt capacitatea de hidratare a fainii ( influenteaza randamentul in aluat si in produse finite ), capacitatea de a forma si retine gazele in timpul prepararii aluatului si proprietatile mecanice ale aluatului obtinut dintr-un anumit tip de faina.

Drojdiile sunt agentul biologic care cauzeaza afanarea aluatului, imprimand produsului o anumita porozitate. Ele fermenteaza glucidele din faina, transformandu-le in alcool etilic si dioxid de carbon, acestea din urma cauzand afanarea aluatului.

Se foloseste curent drojdia comprimata, cu o umiditate de maximum 77 % si o durata de crestere de 90 de minute. In unele intreprinderi se utilizeaza drojdii lichide care imprima produselor un gust si o aroma deosebita si o durata mai mare de prospetime.

Apa utilizata in panificatie trebuie sa fie potabila, incolora, inodora, limpede, lipsita de substante organice, cu o duritate de maxim 18o germane.

Sarea este inclusa in reteta produselor de panificatie pentru formarea gustului, dar si pentru ameliorarea calitatii fainii. La faina slaba se adauga mai multa sare. In lunile calduroase, se adauga o cantitate mai mare de sare pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor. Se utilizeaza 1,2 – 1,5 % sare fata de cantitatea totala de faina.

Pentru largirea sortimentului si ameliorarea calitatii produselor de panificatie, retetele de fabricatie mai pot contine : materii zaharoase, grasimi, oua, condimente. In aluaturile din fainuri albe ( tari la foc, care dau produse cu coaja palida, nerumenite ) se adauga extract de malt, in proportie de 0,5 – 0,7 % din masa fainii.

1. Caracterizarea generală a pieţei produselor de panificaţie

Una dintre cele mai importante companii care activeaza pe piata romaneasca a produselor de panificatie este Vel Pitar S.A., aceasta firma fiind lider pe piata produselor de acest gen in anul 2004 si un jucator important in domeniul productiei si distributiei de specialitati, biscuiti si napolitane, paste fainoase, specialitati de cofetarie si patiserie si produse de morarit. Cu un an in urma se situase intre primii trei mari producatori din Romania, cu un volum al vanzarilor de 42,4 milioane de euro.

Vel Pitar S.A. s-a format in decembrie 2001 prin fuziunea a patru fabrici din industria de morarit si panificatie : Mopariv Ramnicu Valcea, Berceni Bucuresti, Mopariv Cluj Napoca si Granpan Tecuci. In octombrie 2002 Vel Pitar S.A. fuzioneaza prin absorbtie cu compania Spicul Arges Pitesti, detinand la momentul respectiv peste 2000 de angajati. In 2003 procesul de extindere a continuat cu preluarea altor doua companii: Pangran Iasi si Gorjpan Targu Jiu. In 2004, Vel Pitar a achizitionat o unitate de productie in orasul Bals astfel incat compania are in acest moment peste 4800 de angajati in toata tara.

In prezent Vel Pitar detine centre de productie in 8 judete ale tarii (Valcea, Bucuresti, Arges, Cluj, Galati, Iasi, Gorj si Olt) si parteneri de grup in Bucuresti ( „Libertatea” ), Brasov („Postavarul” ) si Giurgiu ( „Panam” ), acestia avand acelasi actionar majoritar ca si Vel Pitar S.A.

Vel Pitar S.A. are ca principali concurenti la nivelul intregii tari companiile Loulis, cu o cota de piata comparabila cu a sa, si Boromir, in timp ce la nivel de Bucuresti principalii concurenti sunt Spicul S.A., cu o cota de piata de 20 %, si S.C. Plevnei S.A..

Pentru majoritatea consumatorilor, marca " Spicul " este asociata cu produsul paine pe vatra - " ca la mama acasa ", ca o confirmare a importantei pe care aceasta societate o acorda acestui produs. Spicul S.A. Bucuresti a creat si promovat pe piata din Romania un numar de peste 200 de produse, toate acestea fiind in conformitate cu prevederile legale privind protectia consumatorului, sistemele de management al calitatii ISO 9000 fiind sisteme de referinta ale activitatii acestei societati.

Tehnologia de ultima ora folosita la obtinerea sortimentelor de paine de catre Spicul S.A. confera produselor caracteristici fizico-chimice si organoleptice deosebite, cu termen de valabilitate ridicat ( peste 3 zile ), facandu-le unice pe piata de panificatie din Bucuresti.

Ca o confirmare a importantei pe care Vel Pitar SA o acorda calitatii produselor sale, definita prin prospetime, igiena, controlul materiei prime si al ingredientelor, compania a primit certificarea pentru standardul ISO 9001/2000 completat in semestrul I al anului 2004 cu obtinerea certificarii H.A.C.C.P. in domeniul sigurantei alimentare pentru entitatile Valcea, Bucuresti si Pitesti.

Cu un volum al livrarilor zilnice de produse proaspete de peste 250 de tone, Vel Pitar acopera zone urbane ca Bucuresti, Ramnicu Valcea, Giurgiu, Cluj Napoca, Tecuci, Iasi, Targu Jiu, Brasov, Focsani, Dragasani, Calimanesti, Panciu, cat si intinse zone din judetele Arges, Valcea, Ilfov, Giurgiu, Vrancea, Galati, Cluj, Iasi, Gorj si Brasov. Produsele sunt livrate direct catre punctele de vanzare, utilizand un parc auto de peste 380 de autovehicule de diverse tonaje.

Vel Pitar dispune de o structura de distributie nationala a produselor ambalate: paine ambalata, biscuiti, napolitane, paste fainoase si produse de morarit prin care asigura prezenta acestora la oricare din cele 7 locatii din tara, cu scopul declarat de a putea furniza comerciantilor din oricare colt al tarii toata gama de produse, de la oricare din fabrici, precum si de un lant de magazine proprii ce insumeaza in prezent peste 170 de astfel de unitati.

Preview document

Produse de Panificație - Pagina 1
Produse de Panificație - Pagina 2
Produse de Panificație - Pagina 3
Produse de Panificație - Pagina 4
Produse de Panificație - Pagina 5
Produse de Panificație - Pagina 6
Produse de Panificație - Pagina 7
Produse de Panificație - Pagina 8
Produse de Panificație - Pagina 9
Produse de Panificație - Pagina 10
Produse de Panificație - Pagina 11
Produse de Panificație - Pagina 12
Produse de Panificație - Pagina 13
Produse de Panificație - Pagina 14
Produse de Panificație - Pagina 15
Produse de Panificație - Pagina 16
Produse de Panificație - Pagina 17
Produse de Panificație - Pagina 18
Produse de Panificație - Pagina 19
Produse de Panificație - Pagina 20
Produse de Panificație - Pagina 21
Produse de Panificație - Pagina 22
Produse de Panificație - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Calitatea si Sortimentul Produselor de Panificatie.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz - Cafeaua

CAPITOLUL 1. CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CAFELEI Prezenta lucrare isi propune sa faca o trecere in vedere a principalelor caracteristici...

Analiza Merceologică a Produsului de Panificație

Cap. I.Scurt istoric al pâinii Unul dintre cele mai vechi alimente, pâinea datează din Neolitic (“epoca pietrei lustruite”), o perioadă...

Recepția mărfurilor

1. Recepţia mărfurilor Achiziţionarea mărfurilor de către comerţul en-gross din sfera producţiei este subordonată necesitătilor de ordin...

Pâinea

…Bobul de grâu, mirabila sămânţă, făina, drojdia, plămădeala, cuptorul încins, cu miros de azimă… O paine buna are o aroma magica, un amestec de...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Marketingul pâinii și a principalelor produse de panificație din cadrul firmei SC Comcereal SA - Fabrica de pâine, Vaslui

DATE MONOGRAFICE PRIVIND S.C. COMCEREAL S.A. FABRICA DE PÂINE VASLUI 1.1. Aspecte generale Societatea este denumită S.C. COMCEREAL S.A. şi...

Cercetări organoleptice, fizico-chimice și biochimice comparative a unor produse de panificație obținute de la diferite fabrici

PARTEA I STUDIU BIBLIOGRAFIC Capitolul 1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Istoria pâinii Pâinea este unul dintre cele mai necesare alimente, dintre...

Pâinea cu nucă - caracterizare reologică

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE I.1. Scurt istoric Nu este prea multa vreme de când omul a început sa foloseasca în hrana sa pâinea sub forma pe...

Studierea Pieței Produselor de Panificație

Introducere Prezenta lucrare este structurată pe trei capitole şi îşi propune să elaboreze un studiu de piaţă privind consumul de pâine şi produse...

Tehnologia de fabricare a pâinii

II. DESCRIEREA PRODUSELOR DE PANIFICATIE .1. APRECIEREA CALITATII PRODUSELOR DE PANIFICATIE PRIN ANALIZA SENZORIALA SI ANALIZE FIZICO-CHIMICE...

Tehnologia de obținere a produselor de panificație

I. 1. INTRODUCERE I. 1.1.Argument In ansamblul alimentelor cuprinse in ratia zilnica, painea ocupa o pondere insemnata, facand parte din...

Tehnologia de fabricare a sortimentului - Colac tradițional cu două tipuri de faină

1.1. Scurt istoric Activitatea de obtinere a produselor de panificatie reprezintă una dintre cele mai vechi procupări ale omului și totodată una...

Tehnologia Fabricării Produselor de Patiserie

Tehnologia fabricãrii produselor de patiserie 1.Prezentarea societãţii S. C. ..........SRL. a luat fiinţă în 1995. Numele societatii...

Ai nevoie de altceva?