Tradiții nutriționale în Italia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6830
Mărime: 35.19KB (arhivat)
Publicat de: Toma Benone Marton
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stancu Adrian
merceologie- cursul de alimentatie si securitate alimentara

Cuprins

  1. INTRODUCERE.3
  2. 1. REGIUNI CELEBRE DIN PUNCT DE VEDERE GASTRONOMIC.3
  3. 2. MANCARURI CU SPECIFIC ITALIENESC.6
  4. 3. PRODUSE TRADITIONALE DE PATISERIE.9
  5. 4.1. MESELE ZILEI.10
  6. 4.2. UNDE POTI LUA MASA IN RESTAURANTE.11
  7. 4.3. MENIUL SARBATORILOR DE IARNA.12
  8. 5.1. REACTIA ITALIENILOR FATA DE FAST-FOOD.13
  9. 5.2. ITALIENII MANANCA SANATOS.14
  10. CONCLUZII.14
  11. BIBLIOGRAFIE.16

Extras din referat

INTRODUCERE

Specialisti in paste, pizza si risotto, bucatarii italieni impresioneaza prin varietatea retetelor pe care le-au creat dar si prin varietatea regionala. In Italia exista 20 de regiuni, fiecare regiune avand propriul specific culinar astfel ca ingredientele si mirodeniile folosite sunt total diferite.

Aceasta bucatarie este cea mai faimoasa si mai flexibila din tot bazinul Marii Mediterane. Numai auzind de Parmigiano Reggiano faimoasa branza italieneasca, Proschiutto di Parma (pulpa de porc) sau de Mozzarella ce reprezinta una dintre branzeturile nobile (din lapte de bivolita) poti identifica tara din care provin aceste rafinate feluri de mancare.

Italienii sunt avantajati de clima si fauna. Se produce ulei de masline in cantitati mari si de calitate superioara (cea mai mare productie o inregistreaza Sicilia), iar iesirea la mare a favorizat piscicultura, italienii fiind mari iubitori de peste si fructe de mare. Italia detine numeroase tipuri de masline, fiecare soi avand forme, culori si gusturi distincte. Uleiurile din Toscana au o aroma delicata, regiunea Umbria produce uleiuri cu gust puternic, in timp ce uleiul de Trevi are o culoare de aur si un gust de migdale.Pasta italiana nu ar avea acelasi gust fara acest minunat ulei de masline.

1. REGIUNI CELEBRE DIN PUNCT DE VEDERE GASTRONOMIC

EMILIA-ROMAGNA

Regiunea Emilia-Romagna este denumita “La Grassa” datorita bucatariei sale copioase. Specificul acestei bucatarii regionale este dat de utilizarea carnii de porc, ingredient de baza in prepararea carnatilor renumiti ai orasului Bologna – mortadella si a unui sos ideal pentru paste – ragu. In plus untura de porc este folosita pentru gatit mai mult decat uleiul de masline, spre deosebire de celelalte regiuni. Pastele cu care se mandreste aceasta regiune sunt tortellini (in forma de inel), tagliatelle (in forma de panglica) si lasagna verde (varianta de lasagna la care se adauga spanac). Parmigiano Reggiano este un tip de cascaval italian, apreciat in toata lumea si cunoscut la noi sub numele de parmezan.

Din punct de vedere gastronomic, Emilia Romagna este renumită prin deliciile pe care le-a creat: parmigiano (Parmigiano Reggiano), Prosciutto di Parma, aceto balsamico, sosurile bolognese (denumite in Italia "ragu"), pastele cu ou (cunoscute aici sub numele "sfoglia"), pastele umplute "tortellini" şi "ravioli". Recunoscute sunt şi cele mai bune vinuri din această regiune: Albana şi Sangiovese.

LIGURIA

Pesto – sosul italian celebru, preparat in restaurantele din toata lumea, a fost creat in regiunea Liguria. Pesto contine ca ingrediente esentiale busuioc, usturoi, parmezan, branza de oi si ulei de masline.

NORD SI CENTRU

Risotto - specialitate italiana, preferata in special in nordul si centrul tarii. Consta in utilizarea unui anumit tip de orez, calit in ulei sau unt si apoi fiert prin adaugarea succesiva de cantitati mici de apa fierbinte. Orezul poate fi utilizat intr-o varietate de retete, gatit cu fructe de mare sau legume, la care se adauga smantana si condimente, printre care celebrul sofran.

Risotto este un aliment de baza in bucataria milaneza, unde este si cel mai bine preparat (faimosul “risotto alla Milanese”). Milano este renumit si pentru panettone – un fel de cozonac foarte pufos, plin cu stafide si fructe confiate. Panettone este in prezent popular in toata Italia si este consumat in special de Craciun.

Stracciatella – supa de pui sau vita, la care se adauga oua batute si cascaval ras si ingrosata uneori cu gris – specialitate a capitalei Roma.

Gnocchi – asemanatoare unor chiftelute, facute dintr-un amestec de faina de grau si cartofi, fierti in apa sarata si la care se adauga branza.

Lasagna – specialitate italiana, compusa din straturi succesive de paste, branza si sos. Tipul de branza variaza in functie de reteta: mozzarella sau parmezan.

TOSCANA

Gastronomia toscana mizeaza pe retete simple, bazate pe combinatii la fel de geniale ca si Leonardo da Vinci, ingrediente proaspete culese de pe dealurile ce par retusate de Botticelli si este promovata prin tehnici de marketing la care numai Machiavelli s-ar fi putut gandi.

Una dintre destinatiile cele mai populare este Toscana, o Mecca gourmet din centrul Italiei unde milioane de turisti vin in fiecare an sa guste mancarurile de o simplitate aristocrata.

Toscana este una dintre cele mai mari regiuni din Italia. Peisajul pare desprins din vederi, accesorizat cu maslini si pini, vile si gradini, orase medievale fortificate sau manastiri stinghere.

Cele mai importante orase sunt Florenta, Pisa si Siena.

Particularitatea Toscanei este ca a dus la perfectiune mancarea simpla. Franta, de exemplu, este faimoasa pentru gastronomia sofisticata, pentru felurile de mancare elaborate, la care bucatarii lucreaza si cateva zile. In Toscana orice mananci, de la bruschete la paste cu mistret sau scoici, bissteca alla fiorentina sau inghetata, iti da senzatia de perfectiune.

Nu degeaba se spune ca bucataria italiana a influentat gastronomia franceza, iar afirmatiile sunt sustinute chiar de fapte istorice. Caterina de Medici, membra a uneia dintre cele mai faimoase familii florentine, este cea care a inspirat o noua era in gastronomia franceza. In momentul in care a devenit sotia lui Henric al II-lea si regina Frantei, a adus bucatari italieni la curte. Noile tehnici culinare, sosurile si dulciurile au revolutionat dineurile regalitatii franceze si au lansat noi curente in gastronomia franceza.

Exact simplitatea a facut diferenta in cazul bucatariei toscane si a transformat gastronomia locala intr-o vedeta internationala. La mare pret este uleiul de masline, folosit in orice preparat, iar mancarurile au la baza in special carne si legume proaspete. Painea toscana apare in foarte multe preparate, pastele sunt pregatite cu sosuri si carne si nu lipseste pizza. Carnea toscana, si in special vita din regiunea Val di Chiana, este folosita pentru pregatirea fripturii florentine la gratar aromata cu ierburi, iar carnea de porc este pregatita in special la cuptor. Gustul tipic al bucatariei toscane este dat si de branzeturile locale, dintre care cea mai faimoasa este Lardo di Colonnata.

Preview document

Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 1
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 2
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 3
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 4
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 5
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 6
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 7
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 8
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 9
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 10
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 11
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 12
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 13
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 14
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 15
Tradiții nutriționale în Italia - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Traditii Nutritionale in Italia.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia preparării înghețatelor

Planificarea ActivitatGeneralitati Inghetata si specialitatile din inghetata sunt preparate de cofetarie obtinute printr-un procedeu special cu o...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Tradiții culinare Italia și Franța

I.Bucataria italiana Bucataria italiana este una dintre cele mai renumite la nivel mondial si se caracterizeaza printr-o mare varietate a...

Ai nevoie de altceva?