Bilantul termic al agregatelor incalzite indirect prin rezistenta electrica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bilantul termic al agregatelor incalzite indirect prin rezistenta electrica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Metalurgie si Siderurgie

Extras din document

Norme generale de protectia muncii si de prevenire si stingere a incediilor

Se impune ca pe timpul desfăşurării lucrării de laborator să se respecte normele de protecţia muncii. Acest lucru presupune executarea lucrării de laborator conform procedurii şi sub îndrumarea tehnicianului care supraveghează exploatarea instalaţiei utilizată, a utilajelor si aparatelor de masura si control specifice lucrarii, conform prescriptiilor de exploatare ale acestora si a indicatiilor primite de la tehnicianul de laboratorul.

Cuptoarul este prevazut cu un dispozitiv de decuplare si control de la reteaua electrica. La introducerea sau scoaterea pieselor din cuptor se vor utiliza manusi de protecţie, avand grija să nu se atingă rezistorii care se pot deteriora prin lovire. La părtile care se afla sub tensiune se vor lua măsuri de protejare si izolare. Este interzisă comutarea transformatorului pe o alta treapta de reglaj, decat treapta de reglaj fixata de tehnicianul de laborator.

1. SCOPUL LUCRARII : Prezenta lucrare, de intocmire in laborator, a bilantului termic al unui cuptor electric cu rezistenta, folosit pentru incalzirea unei piese din oţel, se efectueaza in scopul identificarii consumurilor energetice ale agregatului.Intocmirea bilantului termic este obligatoriu pentru proiectarea si exploatarea tuturor agregatelor termice. Bilantul se intocmeste obligatoriu pentru toate tipurile de cuptoare electrice (folosite pentru incalzire sau topire) cu scopul:

1. de a determina consumul de energie electrica;

2. de a determina puterea electrica instalata;

3. cuptoarele in exploatare pentru analiza functionarii lor termice;

4. de stabilire a performantelor agregatelor termice, la receptia acestora si se intocmeste pentru sarcina maxima la care lucreaza acestea in mod obisnuit.

Avand in vedere starea agregatului este indicat sa se intocmeasca bilantul termic pentru starea buna (dupa reparatia capitala), starea normala (intre reparatii), starea rea ( inainte de reparatii ). In mod obligatoriu trebuie intocmit bilantul pentru starea normal.

2. PRINCIPII TEORETICE

Consumul de energie se calculează pe baza bilanţului termic al agregatului, care este o formă particulară a principiului conservării energiei . Elementele de referinţă asociate bilanţului termic sunt : conturul de bilanţ, unitatea şi temperatura .

•Conturul de referinţă (conturul de bilanţ) reprezintă suprafaţa închisă asociată agregatului termic faţă de care se consideră intrările şi ieşirile de energie termică. Aceasta corespunde cu caracterul fizic al cuptorului sau instalaţiei termice .

•Unitatea de referinţă (unitatea de timp) reprezintă perioada de timp pentru care se întocmeşte bilanţul termic. La agregatele termice cu mers continuu unitatea de timp este ora de funcţionare iar la cele cu mers discontinuu, ciclul de funcţionare .

•Temperatura de referinţă reprezintă temperatura la care se iau în calcule componentele bilanţului termic ( t0 = 0oC în condiţii normale sau t0 = 15oC în condiţii standard).

Bilantul termic fiind o forma particulara a bilantului energetic are la baza principiul conservarii energiei si este prezentat, prin urmatoarea ecuatie:

Bilanţul termic ţine cont de toate formele purtătoare de energie care intră şi ies din conturul de bilanţ , fiind exprimat prin relaţia :

Qi = Qe (1)

în care :

Qi şi Qe sunt cantităţile de căldură intrată, respectiv ieşită din conturul de bilanţ , în kJ/ur .

Fisiere in arhiva (1):

  • Bilantul termic al agregatelor incalzite indirect prin rezistenta electrica.doc