Protectia anticoroziva a generatoarelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Protectia anticoroziva a generatoarelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Metalurgie si Siderurgie

Extras din document

Unul din cele mai importante procese tehnologice in industrie este reprezentat de protectia anticoroziva a diferitelor suprafete , protectie care asigura o fuctionare pe o mai lunga perioada de timp a acestora. In cazul de fata vorbim despre hidrogeneratoare , agregate care functioneaza in diferite locuri ; locuri cu umiditate ridicata , in apropierea aerului sarat , clima tropicala , clima uscata etc. Acesti factori influenteaza foarte mult procesul de coroziune , de aceea fiind nevoie de o protectie cat mai buna a acestora.

Coroziunea reprezinta un process complex de distrugere a materialelor rezultat an urma reactiilor chimice sau electrochimice ,cu diferite substante care se afla an mediul anconjurator.

Procesul de coroziune mai depinde si de alti factori , cum ar fi: natura materialului, natura mediului coroziv , concentratie, presiune, temperature si durata de contact.

An aceasta lucrare voi descrie o parte a procesului de protectie anticoroziva si anume protectia anticoroziva pasiva , procesul tehnologic de aplicare a acesteia , materiale care se folosesc in acest process , luand ca exemplu hidrogeneratoarele de curent care se gasesc an hidrocentrale. Aceste hidrogeneratoare au an componenta lor suprafete care se gasesc an contact permanent cu aerul, contact permanent cu apa, contact permanent cu uleiul. Deasemenea aceasta protective anticoroziva trebuie executata fara a afecta distructiv mediu anconjurator deoarece materialele tehnologice utilizate an general au un grad mare de toxicitate , fiind nocive pentru mediul anconjurator.

Acest process trebuie executat an anumite conditii respectand norme si reglementari de rigoare an domeniu.

PROTECTIA ANTICOROZIVA PASIVA A HIDROGENERATOARELOR

SI COMPONENTELOR ACESTORA

Hidrogeneratorul este un generator electric actionat de o turbina hidraulica , si reprezinta locul undeeste transformata energia mecanica rezultata de la arborele turbine hidraulice in energie electrica , cu ajutorul inductiei electromagnetice.

Hidrogeneratorul fiind atat de complex , avand foarte multe componente , acestea la randul lor trebuiesc protejate anticoroziv.

Prin protective anticoroziva se antelege totalitatea proceselor si masurilor prin care se reduce sau se anuleaza efectele corozive asupra diferitelor materiale. Aceasta protectie anticoroziva poate fi :

1. Protectia anticoroziva activa - prin care se actioneaza asupra metalului , pentru a-I mari rezistenta la coroziune sau actionarea asupra mediului coroziv reducand sau anlaturand agresivitatea acestuia.

2. Protectia anticoroziva pasiva reprezinta izolarea metalului de mediul coroziv cu ajutorul diferitelor materiale.

Protectia anticoroziva pasiva se poate executa prin aplicarea de straturi protectoare metalice si straturi protectoare nemetalice.

Inainte de inceperea operatiei de protective anticoroziva la orice piesa dintr-un hidrogenerator trebuie sa se execute o operatie de pregatire a piesei in prealabil, operatie care poate consta in: prelucrare mecanica sau manuala , sablare , slefuire , degresare , debavurare, protejare a anumitor suprafete care nu trebiesc protejate contra coroziunii sau nu se poate interveni sub nici un fel asupra lor. Exemplu: sablarea reprezinta procesul prin care se curate sau se finiseaza prin suflare abraziva a unei suprafete , cu ajutorul unor materiale specific acestei operatiuni avand unul din cele mai importante roluri an protectia anticoroziva , acela de a asigura o aderenta ridicata a primului strat de protective anticoroziva pasiva ( in acest caz straturi protectoare nemetalice organice sau depunerea unor straturi protectoare metalice)

Anainte de a aplica stratul protector se executa o operatiune de degresare cu anumiti solvent , operatiune care are rolul de a andeparta eventualele urme de grasimi , praf sau alte particule care pot afecta aderenta sau rezistenta stratului protector.

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia anticoroziva a generatoarelor.docx