Ținuta Vestimentară

Referat
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Negociere
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4714
Mărime: 26.22KB (arhivat)
Publicat de: Pavel Gherasim
Puncte necesare: 7

Extras din referat

În afaceri, ca şi în alte împrejurări, ţinuta vestimentară poate determina succesul unei discuţii de afaceri

Ţinuta vestimentară, în orice situaţie, este o chestiune de respect, spun specialiştii care au remarcat o prăbuşire a tabuurilor, astfel încât ţinuta scorţoasă, la patru ace, nu mai este impusă în mediile de afaceri. Vestimentaţia trebuie să ne reprezinte şi trebuie să ne simţim bine în hainele pe care le purtăm. Dacă sunt comode şi în acelaşi timp ne place ceea ce purtăm, ne simţim bine în pielea noastră pentru a ne putea concentra pe subiectul întâlnirilor.

Fapt bine cunoscut, alegerea îmbrăcămintei pe care urmează să o purtăm cu prilejul unei întâlniri de afaceri este, adeseori, un lucru extrem de dificil.

În acest sens, nu ne propunem să dăm sfaturi, aceasta deoarece se spune că bătrânii dau tinerilor sfaturi pentru că ei înşişi nu le mai pot urma! Ci numai câteva sugestii referitoare la alegerea ţinutei vestimentare:

a) Ţinuta vestimentară a bărbaţilor

- Este recomandabil să nu purtaţi, la întâlnirile de afaceri, cămaşe cu mânecă scurtă, indiferent de temperatura de afară. Şi, deşi poate părea „tradiţional”, este bine să optaţi pentru cămaşile albe! În mod evident, este obligatoriu să închideţi cămaşa la gât! De asemenea, tot indiferent de temperatura de afară, în protocolul afacerilor purtarea costumului este absolut obligatorie (din consideraţie pentru interlocutor)!

- Evitaţi folosirea costumelor de culoare neagră! Ca regulă general acceptată, în „lumea afacerilor” costumele de culoare neagră sunt purtate aproape exclusiv de preşedinţii campaniilor mutinaţionale. Cele mai indicate culori pentru costume, în ordinea preferinţelor, sunt: bleumarin, gri, bej.

- Costumul pe care îl purtaţi trebuie să fie confecţionat din lână şi/sau din orice alt material „greu”, care să „cadă” bine şi să nu se şifoneze.

- În general, garderoba unui tânăr întreprinzător se compune din: 3 costume de iarnă, 3 costume de vară, un pardesiu/palton (în funcţie de climă), de haină de ploaie, 12 cămăşi, 12 cravate, 3 curele, 3 perechi de pantofi2 cât despre purtatul „adidaşilor” la costum, totul este o chestiune de (prost) gust.

- Cravata este un accesoriu obligatoriu! Vârful acesteia trebuie să „acopere”, întotdeauna catarama curelei de la pantaloni! Lăţimea cravatelor „de succes” este cuprinsă între 7 şi 9 cm. Este recomandabil să apelaţi numai la cravate de „marcă”de formă bună calitate, având culori „sobre” şi „decente”, asortate atât cu costumul, cât şi cu cămaşa pe care o purtaţi.

- Nu purtaţi vestă decât în caz de forţă majoră!

- Curelele (atât cea de la pantaloni, cât şi cea de la ceas), precum şi pantofii este recomandabil să aibă culoare neagră sau maro şi sa fie din pile de foarte bună calitate.

- Pentru o ocazie deosebită, îmbrăcămintea de seară a unui bărbat se compune din: clasicul costum negru (smoking), croit la unul sau două rânduri de nasturi, cu revere simple sau crestate, cămaşa albă ( alb mat sau foarte pal, pastel), cravată de mătase neagră (uni sau cu un mic model în culorile bleu, roşu şi alb) sau papion negru (ocazional, roşu deschis, din stofă ecossez sau din catifea).

- Nu apelaţi la o cravată albă decât în situaţia în care sunteţi invitat la o ceremonie, la un dineu oficial sau la o recepţie „de ţinută”, foarte luxoasă („pretenţioasă”).

- Asortat costumelor purtate la întâlnirile de afaceri, singurii ciorapi recomandabili a fi purtaţi sunt cei de bumbac, de tip „trei sferturi” (cu lungimea până la gamba piciorului, evitând astfel să fiţi „studiaţi” până în cele mai mici amănunte), de culoare neagră, gri închis sau bleumarin. Culoarea ciorapilor trebuie, de asemenea, să se asorteze cu cea a cravatei.

- Este recomandabil să nu folosiţi borsete, ci un portofel din piele, care să încapă în buzunarul interior al hainei de la costum.

- Umbrela trebuie să fie „clasică”, de culoare neagră. Nu este recomandabil să apelaţi al umbrele „telescopice”, indiferent cât de comode sunt acestea.

- Îmbrăcămintea pentru întâlnirile de afaceri în alte ţări trebuie adaptată obiceiurilor specifice ţării respective.

- Accesoriile uni adevărat întreprinzător („om de afaceri”) pentru un dineu oficial sunt: o batistă albă sau asortată culorii cravatei, aranjată „cu colţ” şi prinsă la buzunarul din stânga sus al sacoului, butoni de dimensiuni mici (din aur de pietre semipreţioase, preţioase sau perle), ceas de mână de „marcă”, a cărei brăţară poate fi de aur, argint sau dintr – un material complet negru (piele).

- Nu utilizaţi parfumuri sau loţiuni după ras „stridente”, mai ales la întâlnirile de afaceri cu parteneri conservatori! De asemenea, optaţi numai pentru mărcile cele mai renumite!

- Cât despre cerceii, lanţuri pe care le purtaţi (la gât şi/sau, mai ales, la mână), ghiulurile, inelele (mai ales cu sigiliu sau cu monogramă!), belciugele, „bărbăţia”, uitaţi – vă cât mai repede în oglindă şi renunţaţi şi la eventualele.... accesorii inutile.

b) Ţinuta vestimentară a femeilor

Deşi în ceea ce priveşte îmbrăcămintea şi „ţinuta” femeilor ne este destul de (cel puţin) dificil să dăm sfaturi şi/sau sugestii, apreciem că este util să fie avute în vedere următoarele reguli:

- Costumul dumneavoastră va fi mult mai atrăgător dacă este confecţionat din lână sau orce alt material „greu”, care să „cadă” şi să nu se şifoneze. De asemenea, optaţi pentru culorile închise (bleumarin, gri şi negru).

- La birou, evitaţi îmbrăcămintea din materiale care se „potrivesc” numai pentru seară (satin, brocart, catifea, lame etc).

- Culoarea bluzei are un mare impact asupra felului în care se prezintă femeia „de afaceri”! Ca şi pentru taioare, sunt recomandabile culorile uni.

- Pentru ciorapi, aveţi minimum trei obţiuni:

• Culoarea pielii (pentru firme cu o cultură organizaţională „rigidă”);

• Culoarea neagră (pentru firme în care moda pătrunde uşor şi nu se manifestă conservatorism);

• Alte culori (pentru femei care nu prea ţin cont de cultură organizaţională a firmei lor).

Preview document

Ținuta Vestimentară - Pagina 1
Ținuta Vestimentară - Pagina 2
Ținuta Vestimentară - Pagina 3
Ținuta Vestimentară - Pagina 4
Ținuta Vestimentară - Pagina 5
Ținuta Vestimentară - Pagina 6
Ținuta Vestimentară - Pagina 7
Ținuta Vestimentară - Pagina 8
Ținuta Vestimentară - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Tinuta Vestimentara.doc

Alții au mai descărcat și

Persuasiunea, artă a relaționării

TEHNICI DE PERSUASIUNE Legile in sine nu sunt nici bune, nici rele. Ele exista si nimic mai mult. Felul cum manipulam sau folosim legile este...

Negociere și Contractare

1.Importanta negocierii in afacerile economice internationale Negocierea a aparut cu f mult timp inainte de a se dezvolta afacerile, pt ca...

Programarea Neuro-Lingvistica

Neuro-linguistic programming (NLP) is a set of techniques, axioms and beliefs, that adherents use primarily as an approach to personal development....

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea pacienților cu osteoporoză

ARGUMENT Mi-am ales ca temă această lucrare de diplomă „Rolul asistentei medicale în îngrijirea pacienților cu osteoporoză”, deoarece în familia...

Vânzător în unitățile de alimentație

CAPITOLUL I Organizarea unitatii de alimentatie publica: I.1. Caracterizarea unitatii de alimentatie publica Caru’ cu Bere, o adevarata legenda...

Organizarea muncii personalului pentru deservire la întreprindere de alimentație publică

INTRODUCERE Alimentatia publica constituie un sector în cadrul comerţului cu amănuntul datorită complexitaţii activitaţii ce o desfaşoară şi...

Îngrijirea Bolnavului cu Epilepsie

Capitolul I. MOTIVATIE Bolnavii epileptici ridica si în prezent probleme de reabilitare, de reîncadrare în familie, societate, comparativ cu...

Etichetă și protocol în afaceri

Introducere Lumea afacerilor şi lumea reală sunt două lumi total distincte. Există un set diferit de norme, altele decât cele după care ne...

Portofoliu practică pedagogică

1. Evidenta lectiilor si a activitatilor efectuate de studenti 2. Proiectarea activitatilor didactice - Proiectarea didactica anuala -...

Tehnica Servirii în Alimentatie Publica

CAP.1.-CONSIDERAŢII GENERALE 1.1.-ALIMENT.ALIMENTATIE.ASPECTE ALE ALIMENTATIEI RATIONALE Alimentaţia se constituie ca una din cele mai importante...

Promovarea și organizarea producției culinare în cadrul Restaurantului Nord - Ploiești

ARGUMENT “A manca cu placere este un semn de sanatate, A manca de placere este o greseala” Prezenta pe piata a unor produse alimentare foarte...

Ai nevoie de altceva?