Manual de Fotografie

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Optică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 3552
Mărime: 15.12KB (arhivat)
Cost: 1 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan I

Extras din document

Aparatul de fotografiat: definitie si componente

Cel mai simplu aparat de fotografiat este o cutie opaca (camera obscura), cu un orificiu minuscul pe una din fete, pe fata opusa formându-se imaginea. Desi foarte rudimentar, acest procedeu de fotografiere înca se mai utilizeaza si poarta denumirea de "pinhole photography".

Oricât a avansat tehnica în ultimii ani, aparatele de fotografiat au aceleasi componente de baza:

1. Corpul aparatului (camera obscura): este foarte important sa fie complet izolat, astfel încât sa nu permita intrarea luminii în interior, cu exceptia celei care intra prin obiectiv si e destinata impresionarii filmului. Corpul este proiectat conform unor principii ergonomice, astfel încât sa permuta accesul usor si rapid la facilitatile aparatului.

2. Obiectivul: obiectivul permite accesul luminii în aparat si focalizeaza imaginea pe film. Este elementul care determina în foarte mare masura claritatea si calitatea imaginii finale. Caracteristicile definitorii ale obiectivelor sunt distanta focala si luminozitatea.

Distanta focala a unui obiectiv se masoara în milimetri si determina unghiul de câmp. În functie de distanta focala, obiectivele se împart in:

- superangulare, cu distanta focala pâna în 40mm;

- obiective normale, cu distanta focala în jur de 50mm;

- teleobiective, cu distanta focala peste 70mm.

Aceste valori sunt valabile pentru filmul de 35mm si cresc o data cu dimensiunile filmului folosit, astfel ca, de exemplu, pentru un aparat cu film 6x6cm, un obiectiv de 85mm este normal.

Luminozitatea reprezinta deschiderea maxima a diafragmei obiectivului.

3. Diafragma: diafragma controleaza deschiderea obiectivului si determina cantitatea de lumina care ajunge pe film. Se masoara cu ajutorul numarului f, care este de fapt un raport între diametrul fizic al deschiderii si distanta focala, astfel încât, indiferent de obiectiv, o anume valoare a diafragmei înseamna aceeasi cantitate de lumina intrata în aparat. De obicei, este controlata cu ajutorul unui inel de pe obiectiv.

Diafragma ia valori din scala 1; 1,4; 2; 2,8; 4; 5,6; 8; 11; 16; 22; 32; 64 etc., fiecare valoare reprezentând jumatate din cantitatea de lumina admisa de valoarea precedenta. De exemplu, o diafragma f/1,4 admite de doua ori mai multa lumina decât f/2.

4. Obturatorul: obturatorul este mecanismul care controleaza durata de expunere a filmului la lumina. Ca si în cazul diafragmei, controlul timpului de expunere se face în trepte, fiecare treapta dublând sau înjumatatind timpul de expunere: 1/2000; 1/1000; 1/500; 1/250; 1/125; 1/60; 1/30; 1/15; 1/8; 1/4; 1/2; 1 etc. De exemplu, un timp de expunere de 1/1000 lasa sa treaca jumatate din lumina admisa într-un timp de 1/500.

Obturatoarele pot fi de doua tipuri: centrale (leaf shutter) si focale (focal plane shutter).

Pozitia B pe butonul care controleaza timpul de expunere reprezinta modul Bulb, în care aparatul tine obturatorul deschis atâta timp cât este tinut apasat butonul de declansare.

Pozitia T - mai putin folosita în prezent - este asemanatoare, cu diferenta ca obturatorul se deschide la apasarea butonului de declansare si ramâne deschis pâna la a doua apasare a butonului de declansare.

Pozitia X indica sincronizarea cu blitzul, care se face la un anumit timp de expunere, în functie de modelul aparatului (1/60, 1/125 si chiar mai putin la modelele mai noi).

5. Vizorul: vizorul permite vizualizarea imaginii înainte de a fi înregistrata pe film, permitând controlarea compozitiei si, în functie de tipul aparatului, a claritatii.

În functie de tipul de vizor, aparatele se împart in:

- aparate foto cu vizare prin obiectiv (SLR - Single Lens Reflex) - cu ajutorul unei oglinzi, care se ridica în momentul expunerii, fotograful poate vedea exact imaginea care se va înregistra pe film.

- aparate foto cu vizare laterala - vizorul este separat de obiectiv, ceea ce creeaza probleme la fotografierea unui subiect apropiat. În acest caz, imaginea care apare în vizor difera usor ca încadrare fata de imaginea care se înregistreaza pe film, fenomen denumit "eroare de paralaxa".

6. Sistemul de antrenare si pozitionare a filmului: un aparat mai avansat permite controlarea acestui sistem, oferind posibilitatea antrenarii cadru cu cadru, continua (aparatul declanseaza continuu, câteva cadre pe secunda, atât cât este tinut apasat butonul de declansare), expunere multipla (obturatorul este armat, însa filmul este mentinut pe pozitie pentru expunerea unei imagini suplimentare).

In afara de aceste elemente de baza, anumite situatii pot impune necesitatea folosirii unor accesorii: filtre, blitz, trepied, declansator flexibil etc.

Preview document

Manual de Fotografie - Pagina 1
Manual de Fotografie - Pagina 2
Manual de Fotografie - Pagina 3
Manual de Fotografie - Pagina 4
Manual de Fotografie - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Manual de Fotografie.doc

Alții au mai descărcat și

Optical Amplifiers

Optical Amplifiers There has been rapid growth in the deployment and capacity of optical fibre communication networks over the past twenty-five...

Optica Geometrica

I. PRINCIPIILE ŞI LEGILE OPTICII GEOMETRICE 1.1. Noţiuni fundamentale Tratarea riguroasă a propagării luminii este dată de modelul ondulatoriu,...

Lucrul Fortelor - Energia unui Camp Electric

După cum se cunoaşte din mecanică, unui sistem de corpuri ce interacţionează prin forţe conservative i se poate asocia o energie potenţială prin...

Microscopul Electronic

APARATUL DE FOTOGRAFIAT Scurt Istoric: Din totdeauna oamenii au dorit sa lase generaiilor viitoare o marturie a evenimentelor importante din...

Ai nevoie de altceva?