Cric Simplu cu Clichet

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Cric Simplu cu Clichet.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Andrei Tudor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Organe de Masini

Extras din document

CAPITOLUL I

Consideratii generale

1.1Caracterizarea solutiei constructive

Schema cinematica al cricului simplu cu dispozitiv de actionare cu clichet orizontal :

Surubul principal 1 executa atat miscare de rotatie cat si de translatie.Piulita 2 este fixate in corpul 3. Pentru evitarea miscarilor relative intre sarcina de ridicat si cupla 4 aceasta trebuie sa se roteasca liber pe capul surubului1, deci intre cupla si surub ezista un lagar axial care poate fi de alunecare sau de rostogolire( rulment axial). Utilizarea rulmentului este avantajoasa in specila pentru ridicarea sarcinilor mari, cand se obti reduceri inseminate ale momentului de frecare rezistent dintre cupla si surub.

Caracterizarea transmisiei surub piulita

Transmisia surub piulita, alcatuita dintr-un surub si o piulita aflate in miscare relative in timpul functionarii, realizeaza transmiterea si transformarea miscarii si a fortei.Cu aceste functii transmisia surub piulita se intalneste frecvent in constructia unor masini simple cum sunt cricurile si presele manuale, in constructia masinilor unelte , a unor dispozitive de lucr, a unor aparate de masura.

Avantajele folosirii transmisiei surub-piulita sunt: constructia si executia relativ simpla, precizia buna, functionarea fara zgomot , gabarit redus, posibilitatea transmiterii unor forte relative mari.

Dezavantajul principal al acestei transmisii il constituie existenta unor frecari importante in spirele filetelor, care determina randamente mici, uzuri mari ce conduc in timp la jocuri mari si in consecinta viteze de lucru limitate. Acest neajuns este in parte eliminate de transmisia cu bile ( suruburile cu bile) la cer frecarea de alunecare este inlocuita cu frecarea de rostogolire.

CAPITOLUL II

Dimensionarea, proiectarea si verificarea surubului

2.1 Precizarea solicitarilor si formelor de deteriorare

Pentru a pune in evidenta tipul solicitarilor care se produc, se construiesc diagramele de eforturi.

F1&& F4- forte axiale

M14,M12,M23- momente

M21- momentul de insurubare

Mtot- moment de actionare

Dimensiunile cuplei surub-piulita , deci, ale celor doua filete in contact, sunt determinate pentru: rezistenta corpului (tijei) surubului la solicitarile compuse si la flambaj, pentru ca diametrul corpului surubului este egal cu diametrul interior al filetului acestuia.

Rezistenta spirelor filetului si al piulitei este foarte importanta in determinarea dimensiunilor cuplei surub- piulita (deci a celor doua filete in contact0. Spirele se pot distruge prin uzare sau prin rupere. Hotarator pentru tipul si intensitatea uzurii sunt tensiunile de contact dintre spire. Ruperea acestora poate avea loc datorita solicitarilor de incovoiere si forfecare la piciorul filetului.

2.2 Alegerea materialelor pentru cupla surub piulita

Pentru realizarea surubului s-a ales OL 50.Otelurile constituie baza constructiei multor elemente mecanice. Sub dimensiunile minime ale elementului mechanic considerat, se pot transmite forte mari la viteze mari, in comparative cu alte materiale. De altfel, otelurile se mai caracterizeaza si printr-o rezistenta mare, plasticitate ridicata -spre deosebire de fonte- si printr-o capacitate crescuta de a se putea supune tratamentelor termice sau termochimice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cric Simplu cu Clichet.doc

Alte informatii

anul 3 semestrul 1 OM