Aprecieri Critice cu Privire la Utilizarea Sistemelor Informationale de Invatare Asistata de Calculator in Domeniul Economic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aprecieri Critice cu Privire la Utilizarea Sistemelor Informationale de Invatare Asistata de Calculator in Domeniul Economic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ciprian Ceobanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

Cap I. Acceptiuni conceptuale

1.1. Definirea conceptului IAC

Utilizarea calculatorului în procesul de învătământ devine o necessitate în conditiile dezvoltării accelerate a tehnologiei informatiei.

Instruirea asistată de calculator reprezintă o metodă didactică sau de învătământ, care valorifică principiile de modelare si analiză cibernetică a activitătii de instruire în contextul noilor tehnologii informatice si de comunicatii, caracteristice societătii contemporane. Sistemul IAC este un mediu integrat harware-software destinat interactiunii dintre posesorii unui sistem de cunostinte si destinatarii acestuia, în vederea asimilării active de informatie însotită de achizitionarea de noi operatii si deprinderi.

Interactiunea elev-computer permite diversificarea strategiei didactice, facilitând accesul elevului la informatii mai ample, mai logic organizate, structurate variat, prezentate în modalităti diferite de vizualizare. Nu doar computerul în sine ca obiect fizic, înglobând chiar configuratie multimedia, produce efecte pedagogice imediate, ci si calitatea programelor create si vehiculate corespunzător, a produselor informatice, integrate după criterii de eficientă metodică în activitătile de instruire.

Modernizarea predării implică deci, existenta echipamentelor hardware (computer), a software (programelor) si a capacitătii de adaptare a lor, de receptare si valorificare în mediul instructional.

1.2. Formarea elevilor prin IAC

Școala trebuie să tină pasul cu tehnologia, să înteleagă si să anticipeze impactul asupra modului de învătare. Computerele au fost încorporate în programele educationale oferindu-le celor ce se instruiesc o libertate si flexibilitate mai mare dar si individualitate în clasă. Folosirea Internetului de către elevi a fost o idee care a prins repede. Afinitatea naturală dintre elevi si Internet a dat nastere mai multor proiecte orientate spre elevi, initiate/conduse de elevi. Învătarea ce pune accentul pe participarea elevilor, reprezintă un tip de instruire care îi dă elevului un rol activ în procesul de învătare. Elevii, participanti activi, îsi imprimă ritmul propriu si propriile strategii.

Învătarea care îl situează pe elev în rol central, asociază învătarea focalizată pe particularitătile fiecărui individ (ereditate, experientă, perspective, pregătire, talente, capacităti si nevoi) cu focalizarea pe predare, împărtăsire a cunostintelor respective (cea mai bună informatie ce se furnizează, stimularea motivatiei, învătării si acumulării de cunostinte de către toti elevii).

Acomodarea încă din scoală cu folosirea computerului ca instrument de însusire a unor noi cunostinte influentează elevii, prin:

- Stimularea interesului fată de nou. Legea de bază ce guvernează educatia asistată de computer o reprezintă implicarea interactivă a elevului în actiunea de prezentare de cunostinte, captându-i atentia subiectului si eliminând riscul plictiselii sau rutinei;

- Stimularea imaginatiei. De la jocurile pe computer care dezvoltă abilităti de utilizare, imaginatie si viteza de reactie într-o prezentare grafică atractivă, maturizându-se elevul începe să folosească computerul să creeze propriile produse soft;

- Dezvoltarea unei gândiri logice. Descompunerea unei teme în etape de elaborare organizate secvential, organizarea logică a rationamentului reprezintă demersuri cognitive ce aduc câstig în profunzimea si rapiditatea judecării unei probleme;

- Simularea pe ecran a unor fenomene si procese, altfel costisitor de reprodus în laborator, ajută la întelegerea acestora;

- Optimizarea randamentului predării prin exemplificări multiple;

- Formarea intelectuală a tinerei generatii prin autoeducatie;

- Elevul învată în ritm propriu, fără emotii si stres care să-i modifice comportamentul;

- Aprecierea obiectivă a rezultatelor si progreselor obtinute.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aprecieri Critice cu Privire la Utilizarea Sistemelor Informationale de Invatare Asistata de Calculator in Domeniul Economic.doc

Alte informatii

Universitatea ``Al.I.Cuza``, Iasi Departamentul de Pregatire a Personalului Didactic