Calculatorul în Lumea Educației

Referat
9.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3212
Mărime: 17.20KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: As. R. Constantinescu

Extras din referat

Calculatorul în lumea educaţei

Calitatea vieţii va depinde de implementarea adecvată a societaţii informaţionale. Dacă modul de implementare este ales corect, există multiple posibilitaţi de îmbunătăţire a educaţiei, sănătaţii şi accesului la informaţie.

În contextul societăţii moderne actuale, datorită faptului că întreaga lume tinde să se transforme într-o societate informatională, apare nevoia ca, înca de la cele mai fragede vârste, copiii sa fie pregatiţi pentru un contact benefic cu lumea în care trăiesc, prin intermediul calculatorului.

Lumea contemporană reprezintă o permanentă şi inedită provocare pentru educaţie.

Existenţa fiecărui individ în parte, ca şi a întregii societăţi în ansamblul ei, capată deci un ritm din ce în ce mai alert, devine tot mai marcată de necesitatea cunoaşterii rapide,complete şi corecte a realităţii înconjurătoare, pentru ca luarea deciziilor să fie facută ferm, oportun şi competent. Aceasta duce inevitabil, la creşterea volumului de informaţii ce trebuie analizat, la necesitatea stocării şi prelucrării acesteia, deci la necesitatea utilizării calculatorului atât în viaţa de zi cu zi cât şi în procesul instructiv-educativ.

Prin destinaţia şi funcţiile pe care le poate realiza, calculatorul constituie un mijloc distinct de învăţământ.

Apariţia calculatorului în lumea educaţei a impus o nouă viziune pedagogică, cea exprimată cu ajutorul sintagmei “informatizarea învăţământului”.

Această sintagmă include două laturi fundamentale:

- Introducerea învăţământului de informatică în şcoală

Este vorba de pregătirea şi instruirea elevilor în vederea utilizării calculatorului. Într-o societate informatizată calculatorul va fi utilizat pe scară tot mai largă. Profesiunile viitorului vor face apel tot mai frecvent la această creaţie a ştiinţei şi tehnicile de manipulare şi utilizare a calculatorului devine o practică curentă.

- A doua latură, care ne interesează aici, se referă la utilizarea calculatorului, ca mijloc de învăţământ, în procesul didactic, în actul de predare-învăţare. În acest sens calculatorul capătă o destinaţie pedagogică, introducerea lui afectează, deopotrivă, activitatea de predare a profesorului şi activitaea de învăţare a elevilor. Problematica pedagogică legată de această latură este cuprinsă în formele de felul acesta: instrucţia asistată de calculator (“ computer assisted instruction”) sau învăţarea asistată de calculator (“computer assisted learning”). Cele două aspecte, instrucţia şi învăţarea, sunt de fapt correlative, prima îl vizează cu precădere pe profesor, cea de a doua, pe elev.

Într-o exprimare condesată am putea spune că instruirea asistată de calculator este acea modalitate în cadrul căreia interacţiunea dintre activitatea de predare şi cea de învăţare, dintre profesor şi elevi, este mijlocită de prezenţa calculatorului, considerat ca auxiliar tehnic, destinat să amplifice şi să optimizeze funcţiile predării, să funcţioneze receptarea şi preluarea informaţiilor didactice de către elevi.

În esenţă, calculatorul impune o strategie de interacţiune informaţională dintre profesor şi elevi. Şi în strategia clasică prezenţa informaţiei este indispensabilă. Preluarea şi stocarea informaţiei se face în programe speciale cunoscute sub denumirea de “softuri”. Un calculator este compus din două părţi:

Hardware (partea stabilă, mecanică şi electronică)

Sotware (programul)

În ultimii ani s-a elaborat un număr mare de softuri didactice, destinate să mijlocească relaţia predare-învăţare, grupate în funcţie de rolul lor didactic (de documentare, demonstrative, de simulare, de cercetare, de evaluare, de exersare, de fixare, jocuri logice etc.)

Valenţele pedagogice ale calculatorului sunt date, pe de o parte, de calitatea acestor softuri, iar pe de altă parte, de iscusinţa integrării lui în procesul insinuării, în derularea secvenţială a lecţiei.

Softul este un produs informatic, expresie a prelucrării şi organizării informaţiei în concordanţă cu anumiţi algoritmi pe care diversele sisteme de programare le impun. O dată elaborat este introduce în calculator şi apoi utilizat în procesul didactic.

Desprindem de aici că, asemănător celorlalte mijloace de învăţământ, calculatorul rămâne şi el un auxiliar şi mediator în cadrul relaţiei predare-învăţare. Superioritatea lui constă însă în virtuţiile pe care le are în prelucrarea şi prezentarea informaţiei, în posibilităţile sale de stimulare a activităţii de învăţare a elevilor.

“Calculatorul este, după expresia lui G. Mialaret, o maşină extraordinară ce face lucruri pe care omul nu le poate face, şi invers, ea nu face ceea ce omul poate face ”.

Referitor la integrarea calculatorului în procesul didactic trebuie să menţionăm că, de fapt, este vorba de modul în care informaţiile şi sarcinile de lucru cuprinse în soft se articulează cu celelalte secvenţe ale instruirii şi răspund unor obiective urmărite de profesor. Mânuirea propriu-zisă a calculatorului ( parte de hardware) se poate face fie de către profesor, fie de către elevi, în funcţie de conţinutul sarcinii de învăţare şi de specificul situaţiei în care se realizează învăţarea.

Avantaje şi limite ale utilizării calculatorului în procesul de învăţământ

Calculatorul este foarte util atât elevului cât şi profesorului însă folosirea acestuia trebuie realizată astfel încât să îmbunătăţească calitativ procesul instructiv-educativ, nu să îl îngreuneze. Calculatorul trebuie folosit astfel încât să urmarească achiziţionarea unor cunoştinţe şi formarea unor deprinderi care să permită elevului să se adapteze cerinţelor unei societăţi aflată într-o permanentă evoluţie. Aceştia trebuie să fie pregătiţti, orientaţi cu încredere spre schimbare, ei vor simţi nevoia de a fi instruiţi cât mai bine pentru a face fată noilor tipuri de profesii. Eşecul în dezvoltarea capacitătii de a reacţiona la schimbare poate atrage după sine pasivitatea şi alienarea. Profesorul traieşte el însusi într-o societate în schimbare, şi din fericire, în prima linie a schimbării, astfel încât va trebui săse adapteze, să se acomodeze, să se perfecţioneze continuu.

Deci, introducerea în şcoala a internetului şi a tehnologiilor moderne duce la schimbări importante în procesul de învăţământ. Astfel actul învăţării nu mai este considerat a fi efectul demersurilor şi muncii profesorului, ci rodul interacţiunii elevilor cu calculatorul şi al colaborării cu profesorul.

Această schimbare în sistemul de învăţământ vizeaza urmatoarele obiective :

1. Creşterea eficienţei activităţilor de învăţare

2. Dezvoltarea competenţelor de comunicare şi studiu individual

Atingerea acestor obiective depinde de gradul de pregătire a profesorului în utilizarea calculatorului, de stilul profesorului, de numarul de elevi, de interesul, cunoştintele şi abilităţile acestora, de atmosfera din clasa şi tipul programelor folosite, de timpul cât se integreaza softul în lecţie, de sincronizarea explicaţiilor cu secvenţele utilizate, de metodele de evaluare, de fişele de lucru elaborate.

Utilizarea la întâmplare, fară un scop precis, la un moment nepotrivit, a calculatorului în timpul lecţiei duce la plictiseală, monotonie, ineficienţa învăţării prin neparticiparea unor

Preview document

Calculatorul în Lumea Educației - Pagina 1
Calculatorul în Lumea Educației - Pagina 2
Calculatorul în Lumea Educației - Pagina 3
Calculatorul în Lumea Educației - Pagina 4
Calculatorul în Lumea Educației - Pagina 5
Calculatorul în Lumea Educației - Pagina 6
Calculatorul în Lumea Educației - Pagina 7
Calculatorul în Lumea Educației - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Calculatorul in Lumea Educatiei.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltartea Competențelor Comunicative prin Intermediul Tehnicilor Educaționale Moderne

PRELIMINARII “Dacă copilul, îndrumat de profesor, inţelege gîndul exprimat de poet şi însuşeşte forma în care a fost expus, încă nu înseamnă că-şi...

Particularități ale folosirii instruirii asistate de calculator în procesul de pregătirii studenților militari

INTRODUCERE Noile tehnologii implicate în procesul de învăţământ, induse în contemporaneitate de expansiunea tehnologiei informaţionale şi a...

Modalități și efecte ale utilizării calculatorului în activitățile de predare, învățare și evaluare

Introducere În societatea zilelor noastre, aptitudinile, abilităţile, cunoştinţele oamenilor au devenit cel mai valoros capital al lor. Întreaga...

E-learning-ul în învățare - Avantaje și limite

Argument Vin în fața dumneavoastră cu această lucrare fiindcă prin ea am încercat să studiez mai multe aspecte, printre care pot enumera: -...

Portofoliu Digital la Disciplina Instruire Asistată de Calculator

A. Subiecte teoretice 1. Utilizarea softului educational în IAC Softul pedagogic / educaţional reprezintă un program informatizat , proiectat...

M-Learning

Definitie m-learning (mLearning: Mobile, Wireless, in-Your-Pocket Learning) In definitia sa, m-learning (mobile learning= studiu in buzunarul...

Educația în eră digitală - E-Learning

Cap. I Introducere Educația în era digitală sau E-learning (eLearning) reprezintă utilizarea de media electronică și tehnologii informaționale...

Importanța Tehnologiei Informaticii și Comunicării în Educație

În contextul societăţii moderne actuale, datorită faptului că întreaga lume tinde să se transforme într-o societate informatională, apare nevoia...

Te-ar putea interesa și

Rolul activităților liber alese în socializarea copiilor din grădiniță

ARGUMENT Educaţia se realizează în instituţii formative, grădiniţe şi şcoli. De mici, copiii pornesc în viaţă cu un bagaj de cunoştinţe asimilate...

Copiii și Internetul de la Siguranță și Protecție la Utilizarea Internetului în Procesele Educaționale

Introducere Internetul, această tehnologie de ultimă oră care pătrunde din moment în moment tot mai aprig în vieţile noastre, tinde să cuprindă...

Inițierea unei afaceri - SC Cool Park SRL

I. Descrierea generala a afacerii I.1 Descrierea afacerii în care se doreste sa se intre. SC COOL PARK SRL este o societate prestatoare de...

Studiul experimental al dirijării pachetelor utilizând algoritmul multicast - protejarea informațiilor pe baza algoritmului RC5

CAP.I. REŢELE DE CALCULATOARE – GENERALITĂŢI 1.1. CONCEPŢIA DE REŢEA O reţea de calculatoare reprezintă un mod de conectare a unor calculatoare...

Mass media în educație - aspecte pozitive și negative

INTRODUCERE Lucrarea de faţă prezintă aspecte teoretice şi analize sociologice în domeniul pedagogiei, mai exact referitoare la relaţia dintre...

Osciloscopul Digital Asistat de PC

INTRODUCERE Impactul calculatorului în tenhica masurarilor electrice si electronice a produs o adevarata revolutie, mai ales în domeniul...

Mutații în Cadrul Produselor și Serviciilor Bancare

Capitolul 1. Sistemul bancar – între metode tradiţionale şi tehnologii moderne Economia mondială este marcată, în toate sectoarele sale, de...

Educația în eră digitală - E-Learning

Cap. I Introducere Educația în era digitală sau E-learning (eLearning) reprezintă utilizarea de media electronică și tehnologii informaționale...

Ai nevoie de altceva?