Cariera didactică între rațiune și simțire

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6026
Mărime: 481.58KB (arhivat)
Publicat de: Nicolae Alexa
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ludusan

Extras din referat

1. Considerații asupra rolului educației și al educatorilor în viața cetății

Când ne oprim o clipă din tumultul adolescenței și scrutăm viitorul încercăm să ne plasăm undeva în viața viitoare a cetății. Au făcut aceasta din neguri de istorie fiecare dintre tinerii apartenenți tuturor generațiilor. Visul lor s-a înscris mereu între zidurile cetății prezentului istoric, s-a conturat urmând modelele vremii, a fost impulsionat de dorințele și aspirațiile celor ce le erau aproape și a fost constrâns de propriile limite, conștientizate sau nu.

Când nevoia de educație planificată, organizată, condusă expicit s-a conturat și s-a înscris în paternul instituționalizării, societatea a devenit din ce în ce mai conștientă de rolul acestui factor determinant al dezvoltării umane.

Văzută în diverse chipuri, în funcție de puterea minții și natura personalităților ce au reflectat asupra ei educația a întruchipat roluri diverse în viața cetății.

Educația este un ornament în vremuri de prosperitate și un refugiu în vremuri de restriște. (Aristotel)

Educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși. (John Dewey)

Educația este mișcarea din întuneric spre lumină. (Allan Bloom)

Educația este ceea ce supraviețuiește după ce tot ce a fost învățat a fost uitat. (B.F. Skinner)

Educația este dobândirea artei de a utiliza cunoștințele. (A.N. Whitehead).

Educația este crearea metodică a obișnuinței de a gândi. (Ernest Dimnet).

Educația este descoperirea treptată a ignoranței noastre. (Will Durant).

Educația este calea de la ignoranța încrezută la incertitudinea jalnică. (Mark Twain)

Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea. (Nelson Mandela)

Cum maniera de realizare a educației formale a început să nemulțumească spiritele novatoare, aserțiuni incluzând note critice au început să apară, iar rolul implicării active a celui educat în propria sa educație a început să fie subliniat.

Educația este procesul prin care o grămadă de prejudecăți îți sunt vârâte pe gât. (Martin H. Fischer)

Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. (Socrate)

Educația nu este umplerea unei găleți, ci aprinderea unui foc.(William Butler Yeats)

Experiența este un profesor grozav. (John Legend)

Cine au fost educatorii? Dacă ne uităm în urmă, în istoria proprei noastre nații, constatatăm că încă de la daci există mărturii legate de rolul părinților în educarea progeniturilor lor. Rolul educațional al părinților a rămas fundamental până în zilele noastre, dar societatea uită că astăzi, mai mult decât oricând, părinții ar trebui să fie ajutați să-și exercite acest rol, în deplină cunoștință privind complexitatea contextului în care ei sunt chemați a fi părinți- educatori.

Apoi, treptat în istorie, oameni liberi cu ceva știință de carte, veniți din afara granițelor teritoriilor ocupate de geto-daci, au devenit dascăli angajați pentru copii din familiile mai înstărite, până când, conform unor mărturii, au început să existe școli pe pământurile îmbrățișate de brațele puternice ale Carpaților, de apele Dunării și mângâiate de brațele ude ale Mării Negre.

Astfel, diferite scrieri istorice vorbesc despre existența unei prime școli organizate pe teritoriul țării cândva în secolul al doilea î.e.n.( capitolul Instruirea și educația la geto-daci, din volumul I al Istoriei învățământului din România (de la origini până la 1821). Era un gimnaziu ce funcționa, se pare, pe malurile lacului Sinoe, atestat încă din sec. II. î.e.n. prin două fragmente epigrafice și câteva inscripții aflate și acum la Histria; aceste vestigii descriu modul de organizare a gimnaziului. (Istoria învățământului din România (n.d). In acest context se vorbește pentru prima dată de existența unui corp didactic.

Școlile dintâi au avut alte limbi de predare decât cea a poporului ce avea să se nască și să se dezvolte la răscruce de drumuri, la răscruce de vânturi ale intereselor geopolitice ce mereu ne-au fost potrivnice. Primele limbi în care copiii și tinerii de pe aceste meleaguri au fost învățați se dovedesc a fi greaca, latina și slavona.

Doar în 1495, după unii autori, sau după alții în 1583 o primă școală în limba română s-a născut în Șcheii Brașovului. Mai apoi, tot din Transilvania de pe meleagurile Sibiului a plecat spre București Gheorghe Lazăr pentru a demonstra că înalta știință de carte se poate preda cu succes și în limba poporului său; el a pus bazele Colegiului Național Sfântu Sava. Exemple de dascăli și pedagogi dedicați dezvoltării școlii românești sunt multe în istorie și ele sunt, sau ar trebui să fie, flacăra de la care să-și reîncarce energia cei ce azi slujesc învățământul românesc, cei aflați într-un moment de blazare, derută și poate chiar deznădejde.

Rațiunea a învins mereu de-a lungul istoriei. Simțirea este cea ce domină prezentul educației la noi, ea emerge într-un set de emoții negative alimentate permanent de un statut din ce în ce mai precar al personalului de predare. Mai nou, o îngrijorătoare bâlbâială ce pare a determina logonevroza întregului sistem de educație este bine ancorată în noua lege ce diriguiește domeniul, în ciuda câtorva puncte pozitive ce merită a fi păstrate la o eventuală reevaluare. Șansele de recuperare devin exponențial mai mici atâta vreme cât însuși sistemul de formare a formatorilor este dominat de o imensă și îngrijorătoare imprecizie. Nu știm dacă ea ascunde doar neștiință, nepăsare sau prea mult păs pentru interese meschine. Rezultatanta emoțională negativă este, însă, o certitudine.

Bibliografie

1. Dinu, C.(1957). Petrache Poenaru. In MI. ISP. Din istoria pedagogiei romanesti. Culegere de studii Bucuresti: EDP (pp.225-284).

2. Petrică, C. (n.d.). Aspecte privind activitatea ministerului instrucțiunii publice sub conducerea dr. Constantin Angelescu. Editura Sfântul Ierarh Nicolae; Accesată în 2012/06.03 la adresa:

http://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=evolutia scolii romanesti in secolul xx&source=web&cd=8&ved=0CGcQFjAH&url=http trateaza-te.ro corina petrica, Aspecte_privind_activitatea_Ministerului_Instructiunii_Publice sub_conducerea_Dr_Constantin_Angelescu.pdf&ei=VYmgT8beMabt0gGn3MGlAg&usg=AFQjCNHR-WpA1NsqCs58eiA1FZpsE7RoRA&cad=rja

3. Rădulescu, D. C. (2003). Invățământul public din românia în secolul al XIX-lea - evoluție și consecințe sociale. Calitatea Vieții. XIV.(2) [Public Education in Romania in the Nineteenth Century-Evolution and Social Consequences. Quality of Life, XIV,(2)], accesată în 26.06.2012 la adresa:

http://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=rC483dulescu2C2020d.c.(2003).invC483C5A3C483mC3A2ntul public din rom niaEn secolul al xix-lea E293%20 evolu%C5%A3 ie%20%C5%9Fi%20 consecințe sociale & source=web&cd=1& ved 0CCQQFjAA&url=http

www.iccv.ro, Fold iccv romana revista rcalvit pdf cv 2003.2.a03.pdf &ei zl6ZT7zuC6ni0QGexvSCCg&usg=AFQjCNHj-15kXOcbpQNeJ2MyLG36Jcj4qQ&cad rja

4. Wolf, I. (1957). Organizarea școlilor banațene în anii 1770-1800 si activitatea pedagogului Teodor I. Iancovici. In MI. ISP. Din istoria pedagogiei romanesti. Culegere de studii Bucuresti: EDP (pp.59-97).

5. *** Istoria învățământului din România. (n.d). București: EDP, accesată în 15/05/2012 la adresa: http://www.scribd.com/doc/21452346/Istorie-a-Invatamantului, Lucian Boia, Istorie și mit în conștiința românească, București, 1997

6. ***Istoria învățămîntului 1983, 1993 în Istoria învățământului din România, vol.I, (De la origini până la 1821), vol. II, București, Editura Didactică și Pedagogică, 1983, 1993.

Preview document

Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 1
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 2
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 3
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 4
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 5
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 6
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 7
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 8
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 9
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 10
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 11
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 12
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 13
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 14
Cariera didactică între rațiune și simțire - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Cariera didactica intre ratiune si simtire.doc

Alții au mai descărcat și

Teorii ale Invățării

Învǎţarea este un proces de achiziţie,în funcţie de experienţǎ,graţie cǎruia anumite activitǎţi/conduite se formeazǎ ori se modificǎ sub influenţa...

Competențe cheie prin jocuri virtuale la grădiniță

1.INTRODUCERE Acest ghid se adreseaza invatamantului prescolar, educatoarelor in mod special care isi doresc sa formeze compentele cheie ale...

Coordonatele comunicării orale și scrise din perspectivă metodică în perioada preșcolară

Dezvoltarea limbajului și a comunicării în întregul proces instructiv-educativ din grădiniță, pune în fața cadrelor didactice responsabilități...

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Rolul fonologiei în dezvoltarea premiselor citit-scrisului

Fonetica (din limba greaca de la ????, fone: sunet, voce) - este studiul sunetelor produse de vocea umana. Fonetica analizeaza aspectul fizic al...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Interacțiunea obiectiv - conținuturi - strategii în învățămîntul preșcolar

Invatamintul prescolar ca prima etapa a sistemului de invatamint are o importanta covarsitoare in formarea personalitatii tinerei generatii,...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Ai nevoie de altceva?