Educatia Estetica

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Educatia Estetica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Musat Claudia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Pedagogie, Arte Plastice

Extras din document

Educatia estetica reprezinta „activitatea de formare – dezvoltare a personalitatii umane prin intermediul frumosului din arta, societate, natura, receptat, evaluat si cultivat la nivelul sensibilitatii, al rationalitatii si al creativitatii umane”.

Educatia artistica nu se confunda cu educatia estetica.

Educatia artistica, factor esential al educatiei estetice, se realizeaza prin cunoasterea frumosului, prin mijlocirea diferitelor arte: literatura, muzica, desenul, pictura. Educatia artistica reprezinta o latura esentiala a educatiei estetice.

Activitatile artistico-plastice constituie un important mijloc de dinamizare a vietii psihice a copilului, a proceselor sale intelectuale, afectiv-volitionale si motivationale.

Desenul infantil este un domeniu de studiu fascinant. Începând de la vârste mici, copiii fac cunostinta cu tehnicile clasice: desenul liber în creion, cerapastel, carioca, „pictura” în tempera / acuarela. Primul contact pare coplesitor. Aplicate însa pe pachet de sarcini, preluate si aprofundate, vom obtine o imagine concreta a posibilitatilor de realizat. Evident vom tine cont de vârsta si de dificultatile temei plastice. Si, lucru esential, este nevoie de RABDARE.

Încurajarea si stradania copilului este foarte importanta pentru evolutia sa. Multa vreme va „mâzgali”; cu timpul, imaginile se vor limpezi. Acestea sunt „acumularile prin acoperire”. Subiectele vor fi aceleasi, dar capacitatea de exprimare plastica începe sa se modifice. Educatorul va trece si el la o etapa superioara a obiectivelor. Nu se va renunta la o ciclicitate a temelor plastice. În esenta:

- copilul este situat în centrul atentiei; importanta este atitudinea pozitiva fata de îndeletnicire. Abia apoi urmeaza conturarea comportamentului creativ;

- esenta lucrului consta în familiarizarea cu unul dintre limbajele generale, ca o forma noua de comunicare;

- oferta curriculara: contactul cu probleme esentiale de limbaj specific;

- selectionarea lucrarilor realizate, includerea în expozitii locale, nationale si internationale; mediatizarea succeselor

Este necesar ca oferta educationala, artistica-plastica sa fie neimpusa: va fi practicat exercitiul, sub pretextul jocului, subiectul este un pretext, activitatea este predominant practica; culoarea se descopera, se exerseaza capacitatea de expresie a culorilor cu ajutorul limbajului artistico-plastic.

EDUCATIA ESTETICA VIZUALA LA VÂRSTE MICI

Putem vorbi de o „educatie estetica vizuala” la vârste mici?” Fara îndoiala ca da!

Evident, pastrând proportiile si niveluri mai putin ambitioase. Exercitiile de arta se vor desfasura sub forma jocului, într-o libertate totala: problemele gramaticale ca si cele da natura tehnica sunt înca prea complicate pentru a fi luate în considerare cu seriozitate. Totusi daca avem rabdare, aceste probleme se rezolva, în sensul ca la vârste mici, exista preferinte de lucru cu o singura culoare si aceasta înclinatie poate fi exploatata gramatical.

Faza de început (3-4) ani se manifesta prin exersare si descoperire sistematica a unui evantai strâns de probleme. Din punct de vedere al educatoeului poate parea monoton, dar copilul are mereu un nivel ridicat al entuziasmului.

DESCOPERIRILE:

- acoperirea spatiului plastic, încercari compozitionale;

- centrul de interes, gruparea egala/inegala a semnelor;

- încercarea de trecere de la „povestea haotica” la grafierea semnelor relevante, ce pot fi recunoscute (soare, copac, casa, iarba, nor, pasare …);

- legarea semnelor, trecerea de la „intuitia involuntara” la luarea în stapânire constienta a spatiului plastic (floarea în gradina, lânga casa; copacul are simtiri; soarele e sus; iarba e pe pajiste; pasarea e pe cer …)

LA NIVELUL CULORII:

- descopera calitatile constructive si spatiale ale culorii sau ale petei.

- lucreaza voluntar/involuntar cu tonuri închise/deschise, culori calde/reci;

- este pretuita, deopotriva, pata plata si cea vibrata(în mod simplist)

- opereaza în monocromie simpla si dezvoltata;

- descoperim în lucrari game: simpla, compusa, calda-rece, (uneori) dominanta de culoare si accent.

Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia Estetica.doc