Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 8852
Mărime: 50.33KB (arhivat)
Publicat de: Andrei Nistor
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Metode active de învăţare în cadrul orelor de matematică

Activizarea predării-învăţării presupune folosirea unor metode, tehnici şi procedee care să-i implice pe elevi în procesul de învăţare, urmărindu-se dezvoltarea gândirii, stimularea creativităţii, dezvoltarea interesului pentru învăţare, în sensul formării lor ca participanţi activi la procesul de educare. Dintre metodele moderne specifice învăţării active care pot fi aplicate cu succes şi la orele de matematică fac parte: brainstorming-ul, ciorchinele, cubul, problematizarea, diagrama Wenn, cvintetul, metoda cadranelor, mozaicul, metoda pălăriilor gânditoare.

,, Metodologia adevărat-activă trebuie să favorizeze atât elaborarea noilor cunoştinţe prin eforturi proprii, cât şi construcţia operaţiilor mintale corespunzătoare pe care vrem să le formăm, în loc ca toate cunoştinţele să fie primite şi transmise de-a gata; elevii trebuie sensibilizaţi şi orientaţi în prealabil asupra obiectelor ce urmează a fi demonstrate, prin precizarea unor puncte de reper, care vor orienta percepţia” (Cerghit, I., 1980, p. 178) .

De aceea, învăţătorul este acela care, cunoscând foarte bine manualele, programa, dar mai ales clasa de elevi cu care lucrează, este chemat să organizeze lecţii cu conţinut variat, viu şi dinamic, prin care să asigure, participarea activă a elevilor la propria lor formare.

Activ va fi elevul care gândeşte, care depune efort de reflecţie personală, interioară şi abstractă, care întreprinde o acţiune mintală de căutare, de cercetare şi redescoperire a adevărurilor.

Metodele activ participative sunt acelea care fac apel la capacitatea elevului de a gândi şi de a acţiona, de a imagina şi de a crea în acelaşi timp. Ele asigură un antrenament intelectual ce se împleteşte strâns cu cel practic. Aceste metode sunt mai pretenţioase şi mai dificile de aplicat în practică. Ele reclamă o muncă mai atentă, promovarea lor cu mai mult curaj necesită o schimbare de atitudine din partea învăţătorului. Toate metodele de învăţământ pot fi participative dacă ştim să le mânuim.

O participare activă se poate realiza şi prin alternarea învăţării independente individualizate cu cea de grup, frontală pe echipe.

- PROBLEMATIZAREA reprezintă una dintre cele mai utile metode, prin potenţialul ei euristic şi activizator, care folosită cu măiestrie didactică conduce elevii spre descoperirea unor adevăruri, unor soluţii la diverse probleme, îi ajută să-şi verifice soluţiile găsite.

,, Este denumită şi predare prin rezolvare de probleme sau, mai precis, predare prin rezolvare productivă de probleme “ (Gagnè, R., 1975, p. 189) .

Posibilităţi de a pune în faţa elevilor o situaţie problemă, în scopul activizării maxime a acestora, sunt multiple:

-formularea unor sarcini didactice a căror rezolvare care să implice, nu utilizarea mecanică a cunoştinţelor însuşite anterior, ci restructurarea, reorganizarea achiziţiilor anterioare, efortul de a stabili corelaţii, de a opera transferul cunoştinţelor, a le selecta şi prelucra creator;

-formularea unei probleme a cărei rezolvare poate fi obţinută pe mai multe căi, cerând elevilor mobilitate în gândire, spirit de investigaţie, efort de selectare din multitudinea de cunoştinţe a acelora care conduc pe drumul cel mai scurt la soluţia cea mai convenabilă;

-prezentarea în faţa elevilor a unor reprezentări eronate a adevărului ştiinţific asupra obiectului sau fenomenului analizat.

,, Problematizarea este definită relativ diferit de la un autor la altul, iar ca o sinteză a acestor încercări, a fost propusă definiţia: o metodă didactică ce constă din punerea în faţa elevului a unor dificultăţi create în mod deliberat, în depăşirea cărora, prin efort propriu, elevul învaţă ceva nou (Ţârcovnicu, V., 1975; Okon, W., 1978; Cerghit, I., 1980; Ionescu, M., 1978) .

,, Aplicarea problematizării nu este posibilă însă în orice împrejurări. Iată câteva condiţii strict obligatorii: existenţa unui fond aperceptiv suficient al elevului” (Drăguleţ, M., 1974, p. 69) ; ,, existenţa unui interes real pentru dezvoltarea problemei” (Okon, W., 1978, p. 69) ; ,, asigurarea unei relative omogenităţi a clasei la nivelui superior” (Căliman, T., 1975, p. 109 -111) .

•Exemple:

Se prezintă elevilor două vase de formă diferită, care conţin un lichid colorat: un vas este subţire şi înalt, celălalt este larg. Numai învăţătorul ştie că în cele două vase se află aceeaşi cantitate de lichid. La întrebarea,, În care vas se află mai mult lichid?”, un elev va răspunde că în vasul mai înalt, conform percepţiei sale concrete, a gândirii lui concret-intuitive.

Dacă învăţătorul întrebă,, Ar putea fi oare aceeaşi cantitate în cele două vase?”, atunci se declanşează o contradicţie între ceea ce vede copilul şi ceea ce i se sugerează ca situaţie. Se goleşte unul dintre vase având grijă să se marcheze urma nivelului lichidului şi să răstoarne în el lichidul din celălalt vas. Se va observa că lichidul se ridică până la acelaşi nivel. Elevii vor ajunge la concluzia că cele două vase conţineau aceeaşi cantitate de lichid. De asemenea, vor înţelege că aceeaşi cantitate de lichid pusă în vase de formă diferită poate să pară ca fiind diferită.

•Un exemplu de situaţie-problemă îl putem întâlni în predarea ordinii operaţiilor. Anterior acestei lecţii, elevii au rezolvat exerciţii în care apar doar operaţii de ordinul I, adunări şi scăderi. Putem crea următoarea situaţie problemă:

Care este rezultatul corect?

2 + 3 × 5 – 7 = 18 sau 10

Pe baza experienţei şi a cunoştinţelor pe care le au, elevii vor rezolva operaţiile în mod incorect în ordinea în care apar:

2 + 3 × 5 – 7 = 5 × 5 – 7 = 25 – 7 = 18

Pentru a ieşi din această dilemă se propune elevilor spre rezolvare următoarea problemă: ,, Ionuţ are 2 caramele. Primeşte de la fiecare din cei trei prieteni ai săi câte 5 caramele şi-i dă fratelui său 7. Câte caramele are acum Ionuţ?”

Scrierea rezolvării acestei probleme sub formă de exerciţiu conduce către rezultatul corect. Se observă din planul de rezolvare al problemei că operaţia de înmulţire se efectuează înaintea adunării. Se generalizează acest lucru şi se extrage regula ordinii efectuării operaţiilor.

Problematizarea are o deosebită valoare formativă: se consolidează structuri cognitive, se stimulează spiritul de explorare, se formează un stil activ de muncă, se cultivă autonomia şi curajul în afişarea unor poziţii proprii. Utilizarea acestei metode presupune o antrenare plenară a personalităţii elevilor, a componentelor intelectuale, afective şi voliţionale.

Preview document

Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 1
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 2
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 3
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 4
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 5
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 6
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 7
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 8
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 9
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 10
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 11
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 12
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 13
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 14
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 15
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 16
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 17
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 18
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 19
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 20
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 21
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 22
Metode active de învățare în cadrul orelor de matematică - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Metode active de invatare in cadrul orelor de matematica.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect Didactic

DATA : 8 Ianuarie 2007 PROPUNATOR: CLASA: a VI- a OBIECTUL : MATEMATICA – GEOMETRIE TEMA: PROPRIETATI ALE TRIUNGHIURILOR SUBIECTUL:...

Metode și Tehnici Interactive de Grup

1. BRAINSTORMING In traducere directă "furtună în creier" sau "asalt de idei" ,este o metoda de stimulare a creativitatiice consta in enuntarea...

Proiect didactic - matematică distractivă

ARGUMENT Disciplina opţională ,,Matematică distractivă” urmăreşte formarea şi dezvoltarea componentei logico-matematice a comportamentului...

Metode de învățământ

Algoritmizarea Algoritmizarea este desfăşurarea unei lecţii sau a unei secvenţe dintr-o lecţie după un anumit algoritm. Se poate utiliza şi pentru...

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Elemente de didactica domeniului Științe

Capitolul I. Conceptul de educație din perspectiva didacticilor speciale 1.1. Reflecții teoretice prealabile Educația este o creație a...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Te-ar putea interesa și

Ecuații algebrice

INTRODUCERE Rezolvarea ecuaţiilor algebrice este una dintre cele mai importante probleme ale matematicii şi a constituit multă vreme obiectul...

Portofoliu Modul Psihopedagogic

INTRODUCERE A. Importanţa şi actualitatea temei Este bine ştiut că progresul şi reuşita în educaţie nu pot veni decât sub influenţa pozitivă a...

Suportul Științific al Noțiunii de Număr Natural

INTRODUCERE „ A educa înseamnă în acelaşi timp a comunica o învăţătură, a forma sensibilitatea şi judecata, a trezi imaginaţia creatoare, a-l...

Stimularea potențialului creativ prin joc didactic matematic, la ciclul primar

ARGUMENT Tema „ Stimularea potențialului creativ prin joc didactic matematic, la ciclul primar” a pornit de la ideea că introducerea jocului...

Strategii Metodice Utilizate în Vederea Stimulării și Dezvoltării Creativității Elevilor din Clasele I-III

INTRODUCERE MOTIVATIA ALEGERII TEMEI Stiintele educatiei joacă un rol din ce în ce mai influent în viata societătii contemporane, si aceasta ca...

Formarea Competențelor Creative la Elevii Mici prin Aplicarea Strategiilor Didactice

PREAMBUL Schimbările sociale din Republica Moldova şi în alte ţări sud-est europene au generat noi atitudini în procesul de educaţie şi instruire...

Rolul jocului didactic în lecția de matematică

CAPITOLUL I INTRODUCERE I.1.LOCUL SI ROLUL MATEMATICII IN ANTRENAREA GANDIRII ELEVULUI În condiţiile actuale de tranziţie, şcoala românească...

Coliniaritate și concurență în plan

INTRODUCERE Geometria prezintă caracterul cel mai concret dintre toate disciplinele matematice. Pornind de la studiul unor figuri prezente în...

Ai nevoie de altceva?