Metode Moderne de Evaluare

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Metode Moderne de Evaluare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Manole ionut

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

Sintagma „metode de evaluare" se refera indeosebi la modalitatile prin care este evaluat elevul, la calea, drumul pe care il parcurge profesorul , impreuna cu elevul / elevii sai in demersul evaluativ.

Metodele de evaluare insotesc si faciliteaza desfasurarea procesului de invatamant. in general, au aceleasi caracteristici ca si metodele de predare / invatare si anume:

- Sunt demersuri teoretico-actionale referitoare la ce, cat, cum si unde sa evaluam;

- Se elaboreaza si se aplica in stransa legatura cu diferitele componente ale procesului de invatamant;

- Se concep, se imbina si se folosesc in legatura cu particularitatile de varsta si individuale, cu modul de actionare a factorilor educativi;

- Au caracter dinamic, fiind deschise innoirilor si perfectionarilor;

- Au caracter sistematic; fara a-si pierde entitatea specifica se combina, se completeaza si se influenteaza reciproc alcatuind un ansamblu metodologic coerent;

- Unele metode sunt folosite cu prioritate de catre profesor, altele de catre elev.

Conceptele cele mai frecvent intalnite si care desemneaza realitatea despre care vorbim sunt urmatoarele:

- Metode si procedee de evaluare:

- Tipuri de evaluare;

- Forme si modalitati de evaluare;

In diverse contexte educationale unele dintre aceste concepte pot fi metode prin intermediul carora este condus procesul evaluativ, in timp ce in alte imprejurari pot deveni mijloace de culegere, prelucrare a informatiilor sau de comunicare sociala profesor – elev. Deci, raporturile dintre ele se schimba in functie de context. Indiferent de provenienta si functionalitatea lor, cand discutam despre drumul / calea de urmat de catre profesor si elev in procesul evaluativ, despre modul in care se culeg informatiile in activitatea evaluativa am putea sa vorbim deopotriva, atat despre „metode de evaluare" cat si despre „modalitati de evaluare", in sensul includerii in aceasta din urma sintagma atat a metodelor cat si a procedeelor sau procedurilor specifice acestui demers.

Metodele de evaluare a rezultatelor scolare ale elevilor nu sunt importante in sine, ci in raport cu situatiile educationale in care sunt folosite. Importanta lor se stabileste indeosebi dupa modul de aplicare in situatiile cele mai potrivite. Fiecare metoda, tehnica sau instrument de evaluare prezinta avantaje si dezavantaje. Ele vizeaza capacitati cognitive diferite si, in consecinta nu ofera toate aceleasi informatii despre procesul didactic. Datorita acestui fapt, precum si diversitatii obiectivelor activitatii didactice, nici o metoda si nici un instrument nu pot fi considerate universal valabile pentru toate tipurile de competente si toate continuturile. Asadar, ele nu pot furniza un tablou cuprinzator, integral al schimbarilor si rezultatelor elevilor.

Urmarirea si verificarea cat mai complexa a realizarii obictivelor vizate in procesul de instructie si educatie se obtin prin imbinarea diferitelor metode, tehnici si instrumente de evaluare si prin folosirea, de fiecare data, a celei mai potrivite.

Intr-o clasificare oarecum simplista, metodele de evaluare se impart in doua mari categorii :

- Metode traditionale de evaluare;

- Metode moderne de evaluare.

Metodele moderne de evaluare sunt:

a. observarea sistematica a elevilor;

b. investigatia (experimentul);

c. proiectul;

d. portofoliul;

e. tema pentru acasa;

f. tema de lucru in clasa;

g. autoevaluare;

h. referatul.

a. Observarea sistematica a elevilor:

• poate fi facuta pentru a evalua performantele elevilor dar mai ales pentru a evalua comportamente afectiv-atitudinale;

• furnizeaza informatii asupra performantelor elevilor din perspectiva capacitatii lor de actiune si relationare, a competentelor si abilitatilor de care dispun acestia;

• modalitati de inregistrare a informatiilor:

• fisa de evaluare;

• scara de clasificare – construita prin ordonari si gradari de date obiective;

• lista de control sau verificare, utilizata de obicei in activitatile de laborator;

• caracteristici de evaluare:

• competente (concepte si capacitati):

• organizarea si interpretarea datelor;

• selectarea si organizarea corespunzatoare a instrumentelor de lucru;

• descrierea si generalizarea unor procedee, tehnici, relatii;

• utilizarea materialelor auxiliare unei demonstratii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode Moderne de Evaluare.doc