Oboseala in munca

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Oboseala in munca.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

1. Conceptul de oboseală

Oboseala reprezintă o reacție a organismului de readaptare, de refacere a funcțiilor sale.

Aceasta este mai mult decat senzația de lipsă de energie sau somnolență, fiind o stare de epuizare mentală sau fizică, care reduce capacitatea unei persoane de a-și efectua responsabilitățile la locul de muncă în siguranță și într-un mod eficient.

Oboseala reprezintă un fenomen fiziologic normal care apare în urma solicitărilor prezente în activitatea umană. În general oboseala este un fenomen reversibil, deoarece dacă este urmată de o perioadă de odihnă sau de somn, organismul își reface plenitudinea funcțiilor sale.

2. Formele oboselii

2.1. Oboseala musculară dinamică (determinată de efortul muscular) și statică (determinată de concentrarea musculară fixă.

Acest tip de oboseală apare în urma efectuării unor sarcini fizice pentru o perioadă de timp indelungată, scăzând abilitatea de a efectua activități fizice.

Mai exact, ea constă în scăderea forței maxime ce poate fi dezvoltată de mușchi.

2.2. Oboseala neurosenzorială - cauzată de tensiunea nervoasă a simțurilor (văz, auz).

Acest tip de oboseală este întâlnit în cazul persoanelor care lucrează în medii cu zgomot ridicat sau care întreprind activități ce necesită concentrare și atenție mărite.

2.3. Oboseala psihică - determinată de factori de natură psihică.

Probabil cea mai intâlnită formă de oboseală din zilele noastre, ca urmare a depunerii unui efort mental ridicat pentru o anumită sarcină, a unui număr mare de responsabilități sau de sarcini, provoacă o incapacitate de concetrare, putând afecta sănătatea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Oboseala in munca.pptx