Pedagogia Waldorf si Programul Step by Step

Imagine preview
(8/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Pedagogia Waldorf si Programul Step by Step.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

Pedagogia alternativa - joaca si predarea în epoci

"Antroposofia este o cale a cunoasterii care ar dori sa conduca spiritualul din fiinta omului la spiritualul din Univers. Ea apare in om ca nevoie a inimii si a sentimentului. Ea trebuie sa-si gaseasca justificarea prin faptul ca e in masura sa satisfaca aceasta nevoie. Poate aprecia antroposofia numai acela care gaseste in ea ceea ce trebuie sa caute dintr-o cerinta launtrica. De aceea, pot fi antroposofi numai acei oameni, care simt anumite intrebari privitoare la fiinta omului si a lumii ca pe o necesitate vitala, asa cum se simte foamea si setea."

Rudolf Steiner

Cele mai cunoscute forme de învatamânt alternativ din tara noastra sunt: sistemul Waldorf si Step by Step. Alternativa educationala Waldorf are la baza lucrarile filozofului austriac Rudolf Steiner (1861-1925) si încearca sa dezvolte in fiecare copil talentele si abilitatile proprii. La noi, învatamântul Waldorf este învatamânt de stat, organizat de MEC în baza unui acord încheiat în anul 1996 cu Federatia Waldorf din Romania si asociatia germana Freunde der Erziehungskunst. În prezent, în 28 de localitati din tara exista 11 unitati de invatamânt si numeroase clase Waldorf. Programele diferitelor discipline sunt asemanatoare cu cele din sistemul national, iar nivelul cunostintelor este echivalent cu cel din scoala traditionala, la nivelul claselor a IV-a, a VIII-a si la bacalaureat. Materiile sunt predate în epoci, astfel ca un copil se întâlneste cu aceeasi materie doua ore pe zi, timp de doua-patru saptamâni.

Uitarea este un aliat, plecându-se de la principiul ca, la urmatoarea întilnire, elevul îsi va aminti mult mai multe din cele învatate. Elevii nu au manuale, fapt care încurajeaza documentarea din mai multe surse. Scoala Waldorf este scoala fara note. La sfârsitul fiecarui an scolar, elevul primeste un certificat în care profesorul descrie activitatea sa, pentru ca în registrul matricol acesta sa fie transformat într-o nota sau un calificativ. Muzica se invata fara note, prin imitare. La geometrie nu se folosesc instrumente geometrice, ci simturile, iar la botanica plantele sunt personificate, studiindu-se în natura. La zoologie se scot în evidenta trasaturile temperamentale si fizice ale animalelor prin pictarea lor în culori specifice. Step by Step promoveaza metode de predare-învatare centrate pe copil, care favorizeaza implicarea familiei si a comunitatii în procesul instructiv educativ. Programul a aparut pentru prima oara în SUA, în anii ‘60. În România, acesta a debutat în 1994 si a fost folosit în special la nivel prescolar, axându-se pe practici educationale centrate pe copil, pe valorile copilariei si ale jocului, ale individualizarii si planificarii orientate dupa necesitatile copilului. În 1995, au aparut primele doua clase de învatamânt primar, sub o forma experimentala. În acest sistem, cadrele didactice intra în jocul copiilor si sunt implicate inclusiv în stocarea si îndosarierea de date cu privire la activitatea lor. În ciclul primar, activitatea la clasa se desfasoara dupa un set de reguli aprobate prin implicarea directa a copiilor. Copiii intra în discutii cu învatatorul despre date, evenimente sociale, culturale, personale, vreme si comentarii personale.

Prima scoala care a propus o alternativa sistemului educational clasic a fost scoala Waldorf. Întemeiata de catre Rudolf Steiner la Stuttgart, ca urmare a sugestiei facute de conducatorul fabricii de tigarete Waldorf Astoria, pentru copiii salariatilor, Rudolf Steiner va pune bazele pedagogiei Waldorf. În România dupa 1991, Ministerul Educatiei si Cercetarii recunoaste pedagogia Waldorf ca alternativa educationala. Esenta pedagogiei Waldorf este "copilul privit ca o entelehia" - fiinta care îsi poate purta telul în sine, fiind alcatuita din trup, suflet si spirit, si nu doar rezultat al ereditatii - dupa cum precizeaza insusi autorul. Baza pedagogiei Waldorf este cunoasterea omului si mai ales a copilului în cele doua momente dificile, respectiv 9 si 9-13 ani. Exploatarea fortelor spirituale si creative din fiecare copil; planul de învatamânt elaborat in concordanta cu aceste particularitati; respectarea ritmului individual al fiecarui copil; spiritul de initiativa, creativitatea; mobilitatea in gândire - sunt cai spre libertatea omului;

În cazul acestei metode de educatie se pune accent pe autoritatea dascalului în fata elevilor.

Spre deosebire de sistemul traditional aplicat la noi în România, Waldorf îsi propune o sensibilizare a factorului educational, însa nu trebuie uitate urmatoarele aspecte:

- societatea romaneasca se afla înca în plina tranzitie poate de aceea este înca refractara la ceea ce este nou; - sursele de documentare si informare care se potrivesc acestui tip de educatie sunt înca putine; - piedica cea mai mare o constituie lipsa banilor, de aceea fiind preferat sistemul traditional unde învatamântul este gratuit.

Federatia Waldorf din România este o organizatie non-profit, care cuprinde 23 de asociatii Waldorf si reprezinta la nivel national si international interesele grupelor, gradinitelor, claselor, scolilor, liceelor si centrelor de pedagogie curativa din România.

În România, învatamântul Waldorf este învatamânt de stat, organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, în baza Acordului General de Cooperare, încheiat în anul 1996.

Din reteaua unitatilor se poate desprinde raspândirea în România a acestei alternative educationale. Rezultatele la examenele nationale de capacitate si de bacalaureat confirma performantele acestui învatamânt alternativ si îi confera o pozitie egala în sistemul national de învatamânt.

Antropologia steineriana, ca baza a pedagogiei Waldorf, prezinta fiinta umana de origine spirituala, care cere forme de învatare specifice ritmului de dezvoltare fizica, sufleteasca si spirituala. Ele sunt cuprinse într-o programa scolara proprie, jalonata pe treptele de dezvoltare ale copiilor, aprobata prin ordin de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pedagogia Waldorf si Programul Step by Step.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN PETROSANI FACULTATEA DE STIINTE MANAGEMENT EDUCATIONAL SI COMUNICARE INSTITUTIONALA