Pedagogie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Pedagogie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Florin Frumos

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Cuprins

1. Descrieti dialectica celor trei ipostaze ale educatiei in legatura cu formarea la elevi a unei culturi filosofice
2.Realizati un comentariu de o jumatate de pagina , a idealului educational al scolii romanesti.Considerati ca practicile didactice curente sunt in acord cu acest ideal?Ceea ce eventual faceti Dumneavoastra , ca dascal, este conform acestui ideal?
3.Studiati cu atentie programa-cadru pentru disciplina Cultura Civica.Redati pe o pagina observatiile dumneavoastra legate de aceasta varianta curriculara.Propuneti eventuale sugestii de imbunatatire.

Extras din document

1. Descrieti dialectica celor trei ipostaze ale educatiei in legatura cu formarea la elevi a unei culturi filosofice.

Educatia elevilor presupune o munca intensa, o intelegere a factorilor ce determina aceasta educatie si nu in ultimul rand,felul cum factorii respectivi influenteaza personalitatea acestora.

Educatia formala are un rol deosebit in formarea personalitatii tinerilor, ea facilitand o asimilare sistematizata a cunostintelor si a aptitudinilor necesare integrarii acestora in societate.Scoala dispune de programe de educatie bine structurate care vizeaza formarea profesionala a elevilor,precum si transmiterea unei bogate arii de informatii cultural-istorice si filosofice.

Educatia nonformala isi are si ea rolul ei ,avand in vedere faptul ca ea este coordonata de specialisti care intervin,ce-i drept,mai discret in activitatile de educare,cum ar fi :concursurile,olimpiadele scolare,emisiunile educative radio-tv,etc.

Cat priveste educatia informala, aceasta influenteaza si ea foarte mult educatia elevilor,tinand cont de mediul in care acestia traiesc si felul in care ei asimileaza tot soiul de lucruri noi,in special prin intermediul mass-mediei

Cele trei forme de educatie interactioneaza,fiecare aducandu-si aportul in vederea atingerii scopului de a integra tinerii in societate , de a le cultiva noi si noi cunostinte si de a le forma o cultura filosofica.Este important ca ei sa invete in conditii optime atat acasa, cat si la scoala,atat prin intermediul mass-mediei si internetului cat si prin prisma anturajului.

Desi uneori, unele din aceste forme pot avea si un efect negativ asupra formarii elevilor, este important ca toti cei implicati in procesul educatiei sa reuseasca sa intervina la timp si sa remedieze eventualele conflicte sau situatii neplacute ivite in viata tinerilor.

Atat educatia formala, nonformala cat si cea informala sunt necesare pentru formarea unei culturi filosofice la elevi, deoarece contin o diversitate de mijloace de educatie care, imbinate, vin in intampinarea diverselor probleme complexe ce apar in viata de zi cu zi a elevilor.

Astfel, elevul invata atat la scoala,primind informatii de la dascali si prin intermediul manualelor dar si prin participarea la diferite cercuri,concursuri,olimpiade scolare, etc.(unde este cultivat si spiritul de competitie si fair-play), si, nu in ultimul rand, prin intermediul mass-mediei.Toate acestea, cumulate, permit elevilor cumularea unei multitudini de cunostinte din toate domeniile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pedagogie.doc

Alte informatii

facultate de filozofie Comunicare si relatii publice,An 1,gr.1 Tema