Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma

Referat
8/10 (5 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4386
Mărime: 20.78KB (arhivat)
Publicat de: Todor Mușat
Puncte necesare: 6
Academia de Studii Economice Facultatea Contabilitate si Informatica De Gestiune

Extras din referat

Obiective operationale

1. Cresterea capacitatii consiliilor locale in a preveni si reduce nescolizarea si abandonul scolar datorat unor cauze socio-economice.

2. Cresterea accesului copiilor cu dizabilitati si a celor cu dificultati de adaptare scolara la servicii educationale adaptate nevoilor lor în vederea realizarii educatiei inclusive.

3. Reducerea numarului de copii nescolarizati si care au abandonat scoala pe motive socio-economice.

4. Cresterea procentului de copii cu dizabilitati si dificultati de adaptare scolara (re)integrati în învatamântul de masa.

Planificare:

1. Elaborarea si aprobarea introduceri in scoala a unor programe privind sesizarea cazurilor de abandon si a cazurilor de copii nescolarizati.

2. Introducerea in scoli a unor proiecte care sa previna si sa solutioneze pe cint posibil reducerea numarului de copii care abandoneaza scoala,in special a celor dezavantajati s-au a celor care fac parte din alte etni; sa mareasca numarul celor care ar trebui sa inceapa studiile.

3. Extinderea retelei de mediatori scolari si a centrelor de zi organizate în scoli în vederea cresterii numarului de copii rromi inclusi în învatamântul obligatoriu.

4. Realizarea unui cadru unitar si coerent în ceea ce priveste evaluarea copiilor cu dizabilitati, precum si a celor cu dificultati de adaptare scolara în vederea orientarii scolare/ profesionale.

5. Modalitati de evaluare a necesarului de profesori si formarea lor în spiritul includerii sociale, precum si ale sistemului de protectie a copilului.

6. Elaborarea si aprobarea unor standarde minime obligatorii privind calitatea interactiunii cu copilul în unitatile de învatamânt, inclusiv pe durata sederii în semiinternate, exclusiv componenta educativa.

7. Reglementarea aspectelor legate de gratuitatea învatamântului obligatoriu prin stabilirea unui pachet minim gratuit de servicii si activitati aditionale actului de învatamânt (uniforme scolare, manuale alternative, rechizite, numar de teme pentru acasa si numarul de ore destinat pregatirii temelor etc.) precum si a sanctiunilor în cazul nerespectarii acestui pachet minim.

Organizare:

1. Efectuarea unor rapoarte trimestriale în vederea solutionarii cazurilor si realizarii activitatilor de prevenire în cazurile de copii nescolarizati si a celor care au abandonat scoala.

2. Dublarea mediatorilor scolari si a numarului de centre de zi organizate în scoli în vederea cresterii numarului de copii rromi inclusi în învatamântul obligatoriu.

3. Crearea unor actele normative care sa reglementeze cadrul de evaluare a copiilor în vederea orientarii scolare/ profesionale.

4. Organizarea unor metodologi pentru cresterea cu 50% anual a numarului de copii integrati în învatamântul de masa, a celor care învata la domiciliu si a celor cu dizabilitati multiple si severe integrati în învatamântul special.

5. Obtinerea unor aprobari pentru standardele minime obligatorii de invatare, un minim de cunostinte si informati necesare orcarui elev.

6. Crearea unor servicii si programe speciale pentru imbunatatirea si perfectionarea elevilor rromi si a celor care fac parte din alte etni, cei cu deficultati si cei cu o incompetenta mentala adecvata nivelului lor.

7. Scoala trebuie sa obtina o finantari pentru burse, premii si distinctii pentru copiii cu talent artistic din comunitatile locale.

8. Managementul unei scoli trebuie sa monitorizeze drepturile copilului derulate la nivel central si local si publicarea de rapoarte anuale cu privire la aceste activitati, inclusiv a celor de încalcarea a drepturilor copilului.

Romii în cadrul sistemului de învatamânt din România

Începând cu 1992, Ministerul Educatiei din România a luat o serie de masuri în privinta romilor si a educatiei acestora, inclusiv discriminarea pozitiva pentru a asigura intrarea romilor la universitate; numirea inspectorilor la nivel judetean pentru a monitoriza educatia romilor, specializarea profesorilor de limba romani, dezvoltarea unui plan de învatamânt pentru limba romani predata în scoli; organizarea de tabere de vara pentru copiii; si oferirea de cursuri suplimentare de alfabetizare pentru romi. La universitatea din Bucuresti s-a înfiintat o catedra pentru studiul limbii si literaturii romani. In ciuda acestor eforturi, majoritatea copiilor romi din România ramân în mod semnificativ în urma în ceea ce priveste capacitatea lor de a-si cere dreptul la o educatie folositoare si de substanta

Preview document

Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 1
Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 2
Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 3
Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 4
Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 5
Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 6
Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 7
Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 8
Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 9
Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 10
Realizarea cât mai Deplină a Dreptului la Educație pentru Copiii de Etnie Roma - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Realizarea cat mai Deplina a Dreptului la Educatie pentru Copiii de Etnie Roma.doc

Alții au mai descărcat și

Abandonul școlar la ciclul gimnazial în România

Esecul scolar constituie astazi un fenomen întâlnit în toate sistemele de învatamânt. Problematica esecului scolar este vasta, raportându-se nu...

Absenteismul - problemă majoră a învățământului românesc

I. INTRODUCERE Obligativitatea invatamantului Legea invatamantului urmareste ca invatamantul obligatoriu de la 8 clase la 9 clase. Copiii pot...

Eșec Școlar

CAUZE ALE RAMÂNERII ÎN URMA LA ÎNVATATURA MODALITATI DE PREVENIRE , DEPISTARE , ÎNLATURARE I. PRECIZARI CONCEPTUALE Succesul scolar se defineste...

Abandonul școlar

Abandonul şcolar Abandonul reprezinta conduita de evaziune definitiva ce consta in incetarea frecventarii scolii, parasirea sistemului educativ...

Insuccesul școlar

INSUCCESUL SCOLAR Fiecare istorie scolara este unica si poate fi povestita in diverse moduri,in functie de punctul de vedere adoptat:al...

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Ai nevoie de altceva?