Rolul Dirigintelui in Formarea Responsabila a Elevului

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Rolul Dirigintelui in Formarea Responsabila a Elevului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

Functia de profesor – diriginte al unei clase de elevi are vechi traditii in invatamantul romanesc. Ideea ca unul dintre profesorii care predau la o clasa de elevi sa fie ales de catre colegii sai dirigintele clasei respective a aparut pentru prima data in « Legea instructiunei »,din 1864. Legea invatamantului data de Spiru Haret in 1898, apoi « Regulamentul pentru scolile secundare », din anul 1901, au adus precizari importante cu privire la rolul si sarcinile profesorului – diriginte, dintre care multe isi pastreaza valabilitatea si astazi : observarea tinutei si a disciplinei elevilor, controlul si motivarea absentelor, judecarea neintelegerilor dintre elevi, tinerea la curent a foilor matricole ale elevilor si a fiselor psihopedagogice individuale, intermedierea relatiilor parintilor cu directorul si profesorii scolii, informarea parintilor asupra notelor obtinute de elevi sau asupra abaterilor disciplinare, etc.

In deceniile care au urmat s-a pus tot mai mult accentul pe functia educativa a profesorului diriginte, desi au fost pastrate toate sarcinile sale organizatorice si administrativ-disciplinare , intrate deja in traditie. Rolul fundamental al dirigintelui a devenit acela de a realiza o coordonare si de a asigura o unitate a tuturor influentelor educative ce se exercita de catre toti membrii colectivului pedagogic si de catre toti factorii educativi antrenati in acest proces.

Functia de diriginte ii sporeste profesorului responsabilitatea, ii amplifica rolul si il aseaza intr-un anumit raport cu toti ceilalti factori educativi. Aceasta functie il apropie de elevi si ii largeste simtitor sfera de influenta, adaugand la predarea specialitatii si rolul de coordonator al intregii activitati a clasei sale. Dirigintelui ii revine sarcina de a urmari climatul de munca al clasei , interesul elevilor pentru invatatura, aria lor de informare, stilul de munca, eficienta activitatilor colective si mai ales progresul fiecarui elev la fiecare obiect de invatamant si de la o etapa la alta.

Contributia dirigintelui este hotaratoare prin modul in care stie sa organizeze si sa stimuleze dorinta si ambitia elevilor de a-si indeplini cu simt de raspundere toate obligatiile scolare. A le insufla constiinta datoriei si autocontrolul inseamna a-i ajuta sa-si inteleaga corect statutul de elev si sa dobandeasca un comportament adecvat.

Invatandu-i cum sa invete , cum sa-si organizeze munca , cum sa-si formeze priceperi, deprinderi si atitudini corespunzatoare in activitatea de instruire , dirigintele ii ajuta de fapt sa se integreze cu succes in colectivul scolar si sa-si gaseasca drumul propriu al autorealizarii si al autoformarii.

Legatura pe care dirigintele o mentine cu ceilalti profesori si cu ceilalti factori educativi , prin comparatia clasei sale cu celelalte clase si mai ales prin raportarea rezultatelor la obiectivele stabilite pe scoala, acesta devine indrumatorul real al adevaratei formari si dezvoltari al elevilor imbinand calitatea de profesor cu cea de educator.

Dirigintele ii ajuta pe elevi sa inteleaga corect faptul ca instruirea reprezinta principala cale de dezvoltare multilaterala, ii ajuta sa se maturizeze si sa-si constientizeze principalele indatoriri scolare. In cadrul orelor de « Consiliere si Orientare « dirigintelui ii revine sarcina de a cultiva la elevi :

- cristalizarea unei imagini de sine pozitive ;

- sporirea responsabilitatii personale fata de sine, altii, societate ;

- cresterea capacitatii de luare a deciziilor ( independenta alegerilor personale) ;

- pastrarea echilibrului in situatii de succes si esec;

- cresterea rezistentei la frustrare, marginalizare temporara, critica ;

- autoevaluarea realista a potentialelor proprii ( intelectual, fizic, aptitudinal, etc.)

- cunoasterea clara a calitatilor personale si punctelor slabe;

- asumarea de obiective realiste, realizabile;

- capacitatea de analiza a propriilor erori , greseli, esecuri;

- asumarea riscurilor, stapanirea situatiilor de incertitudine, anticiparea consecintelor;

- adoptarea unei atitudini active fata de cariera personala;

- elaborarea de solutii alternative ;

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Dirigintelui in Formarea Responsabila a Elevului.doc