Tipuri de Educatie

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Tipuri de Educatie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

Educatia prin exercitiu intelectual

Educatia intelectuala sta la baza cunoasterii si practicii omenesti. în jurul sau roiesc celelalte tipuri de educatii si actiuni ale personalitatii.

Educatia intelectuala are ca scop formarea individului intelectual, impunînd unele legitati si reguli. Ea are rolul de a dezvolta capacitatile cognitive, de a acumula cunostinte intelectuale, de a asimila tehnici culturale, si anume: cititul, scrisul, socotitul, capacitatea de a substrage cunostinte derivate din cele vechi, pentru a evidentia independenta cognitiva la formarea individului.

Educatia prin valorile cognitive, permite indivizilor o acumulare a cunostintelor de baza, care ajuta la orientarea în spatiu în diferite cazuri, dezvoltarea capacitatilor de cunoastere, formarea unor interese de cunoastere, dobîndirea unor deprinderi, formarea unor imagini globale despre persoana proprie si asupra mediului ce înconjoara persoana data.

Educatia intelectuala are ca tel formarea unei personalitati intelectual independente, cu capacitate de autodezvoltare. Independenta intelectuala a unui individ se bazeaza pe independenta gîndirii si a ratiunii. A fi independent, în acest context, presupune a gîndi cu propriul cap, de a nu depinde de punctele de vedere si gîndirea altor persoane, a fi contra bîrfelor, a fi cu idei inventive, obiectiv si critic cu propriile idei. A fi independent mai înseamna ca prin cautare, sa gasesti si sa produci din ceea ce s-a gasit, pe baza argumentelor proprii, sa accepti explicatii si argumente personale, sa domini cunoasterea prin argumentari multiple.

Educatia nu reprezinta doar strîngerea sau creare de explicatii stiintifice, ea presupune si o atitudine si responsabilitate fata de cunoastere.

Sunt mai multe teorii, care ajuta la acumularea de cunostinte. Una din ele este behaviorismul. Behaviorismul este o stiinta a comportamentului. Conform acestei teorii, la baza cunostintelor sta experienta, unde spiritul persoanei mature este un vas gol, care este umplut pe parcursul vietii cu experienta, iar spiritul copilului este o foaie alba (tabula rasa), pe care se poate scrie orice.

Aceasta teorie presupune faptul, ca învatarea are loc prin legarea unor stimuli cu anumite reactii, iar acest fapt este numit asociationismul.

Tot ceea ce gîndim si vorbim au loc din cauza legaturii dintre stimuli si raspunsuri, iar acestea la rîndul lor, determina legatura dintre neuroni. Reactiile sunt întarite prin repetare si obisnuire. Legarea unor stimuli cu anumite reactii este numita conditionare clasica, în care daca exista stimul, exista si raspuns. Pentru a fixa unele reactii trebuie ca ea sa fie întarita, fie acesta buna sau rea.

Pe baza acestei teorii în educatie au fost introduse urmatoarele practici de învatare: repetitia, exercitiul, pedepsele, etc.

Influenta familiei în procesul educational

„Cei sapte ani de acasa” –acesta fraza ne vorbeste foarte multe de familia, credinta, conceptiile oricarei persoane, de mediul în care s-a format individul.

Familia este radacina educatiei. Asa cum cît de corect ai sadit un pom, si pe cît de adînc a fost sadit, adica este rezistent, asa rol îl are si familia în educarea tinerii generatii. Cum natura a plamadit în pîntece individul, asa si familia plamadeste, numai ca la nivel spiritual.

Familia este un factor primordial de informare si de creare a copiilor si tineretului. Ea are rolul de al introduce pe copil în societate, de a implementa practici educative, constructii cognitive. De observat faptul ca, familia implementeaza mai mult valori practice, decît teoretice.

Familia este mediul cel mai sanatos si are o influenta mare asupra individului. Individul, în cadrul familiei se dezvolta multilateral, cuprizînd mai multe ramuri de activitate. Un mediu tonifiant, va ajuta la o întelegere mai adecvata a societatii, omenirii, o educatie buna va ajuta la crearea unui individ util societatii. O societate prospera va favoriza îmbogatirea individului cu valori si conceptii noi.

Familia are rol mai mult sa formeze decît sa aduca la cunostinta. Este foarte importanta educatia din copilarie, deoarece individul, ia primele impresii din mediul înconjurator, care, la vîrsta frageda a copilului, este familia. Tot din mediul familial, copilul, ca un burete, mai ia conduitele si obiceiurile celor din jur. Individul va repeta si va imita oamenii din jur, va avea aceleasi pareri, idei, conceptii. Copilul va mima, gesticula exact ca persoanele din jur.

în prezent, în Moldova, multe familii însusi necesita o educatie, dat diind îsituatia economica a tarii.

Educatie prin plasma frumosului

Omul exista, nu numai pe baza legilor intelectuale si practice, dar si în strînsa legatura cu legile frumosului, armoniei si esteticului, care ne înconjoara, a societatii si opera de arta. însusi omul ar fi o opera de arta, daca ar lua ca model idealul. Viata este o copia a artei, iar rolul unor persoane din jur pare a fi a unor personaje din filmele rulate la cinematograf. Foarte des vedem pecetea frumosului pe diferite obiecte, activitati si lasa impresii placute ochiului si nu numai.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Educatie.doc

Alte informatii

Educatia intelectuala