Abateri de la conduita de rol marital - violența domestică, infidelitatea

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1762
Mărime: 16.14KB (arhivat)
Publicat de: Casian Buzatu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

In societatea contemporana s-au indentificat existenta unor tendinte ingrijoratoare , o crestere semnificativa a fenomenului de instabilitate conjungala, corelata cu o crestere semnificativa si a divorturilor, in care manifestarea agresivitatii intramaritale , a devenit o forma de comunicare habituala, desi evident disfunctional si distructiv.

Unul din factori cauzantii la dezvoltarea nevrozei conjungale si a agresivitatii intramaritale reprezinta faptul ca fiecare partener vine in cuplu cu obiceiurile si experientele familiei sale de origine. De aceea este necesara o perioada de efort si toleranta pentru a se putea pune de acord cei doi si sa constituie o noua identitate, definitorie si caracteristica pentru amandoi.

La inceputul formari cuplului conjugal , de obicei sotia imita mai mult sau mai putin constienta conduite de rol de la mama ei si sotul imita atitudini , comportamente si maniere relationale de la tatal sau.

Frecvent la perioada interacomodare cuplul au confruntari generate de adaptare si exercitarea rolurilor conjungale , divergentele sunt constituite datorita celor doua modele preluate din doua famili, de cele mai multe ori diferite. Adultul care cauta in partenerul sau erotic si marital o identificare a figuri maternale sau paternale expune relatia la un total esec, frustandu-si partenerul si autofrustrandu-se, prejudicand interadaptarea maritala.

Incompatibilitatea care se stabileste intre modelele maritale si imaginile ideale de parteneri ale celor doi. Relationarea in cadrul cuplului va aduce la vedere defectelor necunoscute sau ignorate in mod incostient de catre cei doi parteneri. Acestea capata proporti majore , constituite in noi imagini ale parteneriilor si in contras cu imaginile ideale si modelele anterioare , vor avea semnificatia unor antimodele, care vor deveni sursa, baza conflictelor conjungale. Aceste antimodele constituie si motivul unor culpabilizari reciproce care vor constitui din punct de vedere faptic, cauza disolutiei cuplului marital.

Factorii de coeziune a familiei scad, slabesc, fiind înlocuiti rapid cu factori de conflict. Cuplul modern risca sa se dizolve treptat prin devalorizare, iar frustarile acumulate, izvorate din rutina maritala, erodeaza treptat capacitatea de adaptare a cuplului.

Agresiunea intramaritala a partenerilor care poate îmbraca cele mai diverse forme, de la cele subtile, de mare finete psihologica, aproape nesesizate de anturaj, la cele grosiere, periculoase, dureroase. Aceste agresiuni intramaritale sunt infidelitatea si violenta domestica.

Infidelitatea

Studii de specialitate ce au la baza aceste experiente, ne arata ca infidelitatea este principala cauza a disfunctionalitatilor in relatia de cuplu , ce duc de cele mai multe ori la neinceredere, separare si nu in cele din urma la despartiri definitive.

Aceasta este o problema din ce in ce mai frecventa in cupluri, specealistii sugereaza ca aceasta pornire incepe sa faca parte din firea umana care tinde sa devina o practica foarte frecventa. Statistic demonstrate 15% dintre femei si 25% barbati casatoriti au deja o aventura extraconjugala.

Dintr-o definitie cu caracter stiintific, aceasta ne arata ca suntem nestatornici in sentimente si ne incalcam credintele de cuplu.Traim sentimentul infidelitatii intr-o relatie fie de o parte sau cealalta "a primului pas", atunci cand comunicarea inceteaza, cand refuzul inconstient al partenerilor in spre rezolvarea problemelor de cuplu , este noua regula ; concluzia este ca fiecare isi cauta raspunsuri in bratele altcuiva. Fiecare aventura are istoria ei cu detalii mai mult sau mai putin curioase. Unii devin infideli din nevoia de a se simti importanti, altii pentru ca se tem ca partenerul lor de viata incepe sa creasca ca statut socio-profesional sau econimic, iar a treia categorie pentru ca treptat descopera ca nu se pot acomoda cu ideea de a trai alaturi de un singur partener toata viata. De asemenea infidelitatea apare si atunci cand unul dintre parteneri doreste sa demonstreze ca are succes la sexul opus ( fie in perioadele critice ale vietii - andropauza, pierderea locului de munca, supraincarcare in planul responsabilitatilor parentale, fie in perioadele de "glorie" caracterizate prin succes profesional, castiguri financiare mari).Nemultumirile si sentimentele refulate duc deci si ele in aceiasi directie, astfel incat noutatea pe care o imprima o noua relatie reprezinta o tentatie la care putini rezista. Rezistenta este conferita, de fapt, de o structura psihologica puternica, nemarcata de traume emotionale din copilarie si adolescenta. In plus, "rezistenta" la infidelitate este o consecinta a unei bune relatii de cuplu.

Exemple de situati de infidelitate:

- Exista situati in care unul dintre parteneri simte ca relatia nu mai functioneaza ca la inceput ca au aparut tot mai frecvent obstacole si cauta sa converseze intr-un anumit fel despre aceste obstacole.

- De multe ori unul dintre parteneri il critica pe celalalt fara sa existe ceva solid pentru aceasta, este un semn de alarma. Sfaturi precum: “Du-te la psihiatru”, “Ai nevoie de ajutor specializat!”,”Ia-ti o slujba!”,”Du-te la o sala de fitness!”,”Mai slabeste!” associate unui spirit critic sir au-voitor , sunt menite sa induca celuilalt impresia ca ceva este in neregula cu el . Astfel partenerul infidel ridica permanent asteptarile de la celalalt, iar cand acesta nu mai reuseste sa atinga stacheta prea inalta, apare scuza mult cautata pentru infidelitate.

- Alt semn ar fi aparitia brusca a certurilor in cuplu, legat de obicei la lucruri care partenerul fidel este priceput.

Preview document

Abateri de la conduita de rol marital - violența domestică, infidelitatea - Pagina 1
Abateri de la conduita de rol marital - violența domestică, infidelitatea - Pagina 2
Abateri de la conduita de rol marital - violența domestică, infidelitatea - Pagina 3
Abateri de la conduita de rol marital - violența domestică, infidelitatea - Pagina 4
Abateri de la conduita de rol marital - violența domestică, infidelitatea - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Abateri de la Conduita de Rol Marital - Violenta Domestica, Infidelitatea.doc

Alții au mai descărcat și

Relația dintre Strategiile de Abordare a Conflictului și Stabilitate în Cuplu

INTRODUCERE Viaţa de cuplu este întotdeauna un joc al echilibrelor. Chiar dacă există sentimente puternice reciproce, stabilitatea relaţiei se...

Rolul copilului nou-născut în cuplu conjugal

Specialiștii în științe comportamentale și antropologie au demonstrat că, după sosirea primului copil, viața de cuplu este modificată de o mulțime...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Abateri de la conduita de rol marital

Violenţa constă în acţiuni, cuvinte, atitudini ce provoacă daune fizice, psihologice, materiale sau sociale şi îi împiedică pe oameni să îşi...

Abateri de la conduita de rol marital - violența domestică, infidelitatea

Violenţa domestică Din perspectiva psihologiei sociale, (N. Mitrofan,1996) consideră “agresivitatea ca fiind orice formă de conducta orientată cu...

Ai nevoie de altceva?