Astmul - program de intervenție

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5206
Mărime: 21.93KB (arhivat)
Publicat de: Emanuel Iorga
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Astmul este o boală comună caracterizată de obstrucţia reversibilă a căilor aeriene, inflamaţii ale căilor respiratorii şi o senzitivitate bronşică faţă de diverşi stimuli (de la alergeni şi alte substanţe iritante, până la emoţii puternice). Din această cauză simptomele afecţiunii, şi anume constricţia toracică, respiraţia şuieratoare, tusea şi dispneea nu sunt permanente. În prezent nu există nici o definiţie standard pentru astm, diagnosticul fiind dat pe baza obstrucţiei căilor aeriene. Din aceste motive astmul este foarte greu de diagnosticat cu exactitate.

Caracteristic astmului este rolul important jucat de contracţia musculaturii bronşiilor. Spasmul dispare în câteva minute după inhalarea medicamentelor specifice, iar circulaţia aerului în bronşii este net ameliorată. Acest fapt confirmă diagnosticul de astm alături de alte teste funcţionale pulmonare.

Astmaticii se plâng de crize de sufocare (dispnee) deseori asociate cu o tuse iritantă, care, foarte rar, poate fi singurul simptom al astmului. Respiraţia poate fi uneori usor şuieratoare. Majoritatea persoanelor afectate remarcă singure în ce context apar problemele lor. Aceste observaţii ajută la găsirea rapida a originii şi factorilor declanşatori ai astmului.

S-a recunoscut rolul important pe care îl joacă inflamaţiile în astm. Inflamaţiile au implicaţii şi în ceea ce priveşte tratamentul, dar şi legat de factorii psihosociali care pot afecta astmul. Simptomele precum tuşitul, gâfâitul şi respiraţia scurtă sunt de regulă asociate cu exacerbarea astmului.

Studiile în ceea ce priveşte epidemiologia au relevat faptul că această boală este mai des întâlnită în rândul persoanelor de sex femin, în cadrul etniei afro-americane şi este specifică unui statut socioeconomic scăzut. Factorii de mediu, precum poluarea, explică doar partial prevalenţa ridicată şi rata mortalităţii în cazul acestei boli.

De la începutul secolului xx, astmul a început să fie considerată o boală psihosomatică tipică. Au început să fie tot mai mult luaţi în considerare factorii psihosociali care ar putea contribui direct sau indirect la creşterea prevalenţei şi mortalităţii relaţionate cu astmul. Asta din cauza faptului că explicaţiile pur biologice par să nu mai fie suficiente.

Teorii explicative în cazul astmului

Teoriile psihologice care au fost utilizate pentru a explica mecanismele implicate în determinarea astmului sunt teoria condiţionării clasice şi operante, procesele perceptive şi cognitive, teoria psihanalitica şi teoria sistemelor familiale. În continuare vom prezenta pe scurt fiecare explicaţie oferită de aceste abordări.

Teoria conditionării clasice susţine că astmul poate fi dezvoltat datorită asocierii repetate dintre raspunsul la produşi alergici şi iritanţi şi un nou stimul, creând astfel un răspuns condiţionat. S-au realizat studii care descriu stimuli vizuali care condiţionaţi cu alţi stimuli provoacă atacuri de astm pacienţilor.

Este probabil ca tusea sa fie condiţionată de prezenţa astmului. Focalizarea pe boală poate determina o apariţie mai deasă a tusei, iar persoanele care suferă de astm prezintă o tendinţă mai mare de a eticheta tusea ca simptom al astmului, faţă de persoanele care nu sunt bolnave de astm.

Preview document

Astmul - program de intervenție - Pagina 1
Astmul - program de intervenție - Pagina 2
Astmul - program de intervenție - Pagina 3
Astmul - program de intervenție - Pagina 4
Astmul - program de intervenție - Pagina 5
Astmul - program de intervenție - Pagina 6
Astmul - program de intervenție - Pagina 7
Astmul - program de intervenție - Pagina 8
Astmul - program de intervenție - Pagina 9
Astmul - program de intervenție - Pagina 10
Astmul - program de intervenție - Pagina 11
Astmul - program de intervenție - Pagina 12
Astmul - program de intervenție - Pagina 13
Astmul - program de intervenție - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Astmul - Program de Interventie.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Astmul Bronșic - Implementarea unui Plan de Acțiune pentru Controlul Bolii

I. INTRODUCERE Astmul bronsic are o entitate clinică cunoscută de aproximativ 1000 de ani i.e.n, el derivă de la un cuvânt grecesc care înseamnă...

Program de Marketing pentru Valorificarea Optimă a Potențialului Turistic din Stațiunea târgu-ocna

CAPITOLUL I. CONSIDERAŢII PRIVIND UTILIZAREA CONCEPŢIEI DE MARKETING ÎN VALORIFICAREA RESURSELOR TURISTICE Termenul de marketing (de origine...

Psihologia sănătății clinice

I. INTRODUCERE Astmul bronsic este o boala respiratorie cu caracter inflamator cronic, produsa pe fondul unei hiperactivitati bronsice primare...

Ai nevoie de altceva?