Carl Gustav Jung

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 15877
Mărime: 83.45KB (arhivat)
Publicat de: Ioana F.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Dr. Tatiana Barbaroș.
Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei
Universitatea Ovidius, Constanta
Materie: Psihologia personalității

Cuprins

  1. 1. Introducere ..1
  2. 2. Viața .2
  3. 2.1. Copilăria ...2
  4. 2.2. Anii de școală ...4
  5. 2.3. Studenția ..6
  6. 2.4. Activitatea psihiatrică și Sigmund Freud .8
  7. 2.5. Turnul din Bollingen ..9
  8. 2.6. Călătoriile ...11
  9. 2.7. Gânduri târzii .13
  10. 3. Opera și concepția psihologică .14
  11. 3.1. Psihologia analitică și inconștientul colectiv 14
  12. 3.2. Arhetipurile 16
  13. 3.3. Tipologia personalității ..21
  14. 3.4. Complexele .22
  15. 3.5. Alchimia ..23
  16. 3.6. Sincronicitatea ...24
  17. 3.7. Simbolismul 26
  18. 4. Concluzii 29
  19. 5. Bibliografie 30

Extras din referat

1. Introducere.

Carl Gustav Jung a fost un psiholog și psihiatru elvețian, fondator al psihologiei analitice, ce poate fi considerată un răspuns la psihanaliza lui Sigmund Freud. El a propus și a dezvoltat concepte precum personalitatea extravertită și introvertită, arhetipurile și inconștientul colectiv. Opera sa a fost influentă în psihiatrie, studiul religiei, al literaturii și în alte domenii conexe. Jung a rămas una dintre puținele personalități din domeniu care persistă în popularitate și stârnește interes la mai bine de 140 de ani de la nașterea sa. Faima acestuia se datorează epistemologiei și metodologiei abordate de Jung în tratarea conceptelor precum cea a inconștientului ca o entitate colectivă, intuitivă, a cărei integrare în Sine este crucială pentru o funcționare sănătoasă a oricărui individ, atât pe plan personal, cât și social.

Acesta era de părere că lumea post-iluministă pune prea mult accent pe conformitate și raționalitate, ceea ce face ca omenirea să-și izoleze mintea conștientă și exigentă de mintea inconștientă, mai mistică, iar în acest proces, să-și piardă simțul curiozității, însemnătății și conexiunea cu lumea și oameni din jur. El a considerat această separare ca fiind responsabilă de creșterea explozivă a numărului indivizilor nevrotici care se distrag de la starea de rău cu satisfacții precum alimente, droguri și alcool, o realitate valabilă până în prezent. Conform lui Jung, nu există cantitate de distrageri și noutăți care va remedia indispoziția și stagnarea, atâta timp cât psihicul va rămâne fragmentat (Wehr, 1989).

Deși Jung a fost un clinician practician, se considera a fi un om de știință, mare parte din munca sa fiind utilizată pentru a explora domenii tangențiale, cum ar fi filozofia estică și occidentală, alchimia, astrologia, sociologia, precum și literatura și artele. Interesul acestuia pentru în filosofie și ocultism i-au făcut pe mulți să-l privească ca un mistic, cu toate că ambiția sa era să fie văzut drept un om de știință. Influența lui asupra psihologiei populare, psihologizarea religiei, spiritualității, mișcării New Age a fost imensă. De asemenea, Gustav Jung a avut o considerabilă importanță și în cadrul mișcării psihanalitice, fiind considerat prototipul dizidentului datorită impactului rupturii sale și a amplorii mișcării pe care a creat-o.

Putem spune că Jung se află printre cele mai influente persoane din psihologie, a cărui concepție psihologică abundă în complexitate. Prin urmare, în prezenta lucrare vom încerca să oferim o imagine cât mai completă a psihologului Carl Gustav Jung, dar și a teoriilor și conceptelor introduse de acesta.

2.Viața.

2.1. Copilăria.

Copilăria a reprezentat un motiv central, cu o deosebită importanță în viața lui Carl Jung. Acesta a revenit de numeroase ori la amintirile timpurii, relatate în amănunt, pe măsură ce experiența de viață și cea profesională i-au oferit perspective noi și cuprinzătoare, inaccesibile percepției sale din primii ani. Carl G. Jung s-a născut în data de 26 iulie 1875 într-un mic oraș elvețian de pe malul lacului Constanța, numit Kesswil. Familia a jucat un rol fundamental în dezvoltarea lui Jung, alcătuindu-se din figuri interesante și notabile.

Bunicul patern, căruia îi poartă numele, fusese medic și înființase clinica de psihiatrie din cadrul Universității din Basel și „Casa Bunei Speranțe” pentru copii cu deficiențe psihice. Se zvonea că era fiul nelegitim al marelui Johann Wolfgang von Goethe. Cu toate că bătrânul Carl Jung a murit înainte ca nepotul său omonim să-l cunoască, acesta din urmă a fost puternic influențat de povestiriile pe care le-a auzit despre bunicul său. Bunicul matern Samuel Preiswerk, a fost decanul clerului din Basel și pastor al unei mari biserici. El susținea că era înconjurat în mod regulat de spirite, aspect care, probabil, și-a lăsat amprenta asupra teoriilor ulterioare ale lui Jung (Jaffe, 1979).

Johann Paul Achilles Jung, tatăl lui Jung s-a căsătorit cu Emilie Preiswerk în 1874. Johann Jung a fost un cărturar al limbilor orientale, pastor la două biserici și în cadrul azilului pentru tulburări psihice grave, Friedmatt. Emilie a fost o figură fascinantă și intrigantă pentru tânărul Jung, potrivit căruia, „era o gospodină tipică pe timp de zi dar se transforma noaptea, într-o femeie misterioasă și înfricoșătoare.” În copilărie, Jung avea impresia că adevărata personalitate a mamei sale era constant mascată (Jung, 2008/1961, p. 67).

În primii ani de viață, Jung nu a avut întotdeauna o relație armonioasă cu părinții. El a fost puternic afectat în momentul în care, la vârsta de trei ani, a suferit o separare temporară de mamă, când aceasta a fost internată câteva luni la spitalul din Basel. Această separare i-a produs lui Jung un sentiment de neîncredere și îndoială față de cuvântul „dragoste” și noțiunea de „feminin” pe care acesta le asocia (Jung, 2008/1961). Deoarece tatăl său era pastor, a asistat deseori la înmormântări și slujbe, toate fiind foarte misterioase pentru tânărul Jung. În plus, mama sa era considerată un medium spiritual, ba chiar și-a ajutat fiul cu studiile sale ulterioare despre ocultism. În copilărie, Jung a fost familiarizat cu o mare varietate de perspective culturale și religioase din întreaga lume. Drept urmare, a fost deschis la multe perspective diferite de-a lungul carierei sale.

Carl Jung a fost un copil deosebit cu un spirit analitic. Copilăria i-a fost marcată de întrebări și concepte neobișnuite unei vârste atât de fragede. Unul dinte aspectele reliefante ale copilariei lui Jung, este ceea ce el descrie ca fiind prima sa traumă conștientă și anume îndoiala față de educația creștină primită în familie. Mai exact, analogia făcută de acesta între „domnul Iisus” din rugăciunea pe care o spunea înainte de culcare, conceptul de moarte și frica teribilă de „iezuiți”, termen încă necunoscut pentru tânărul Jung, dar care reprezenta ceva deosebit de periculos în percepția sa (Jung, 2008/1961). De aceste aspecte se leagă și primul său vis cu adevărat marcant, avut undeva în jurul vârstei de 3 ani. Visul cu falusul ritual ce tronează într-un templu subteran asemenea unui zeu care nu trebuie menționat. Jung specifică faptul că, de-abia după 50 de ani a citit într-un comentariu despre ritualuri religioase, despre motivul fundamental antropofag în simbolistica împărtășaniei. Atunci a realizat cât de necopilăroasă și de matură era ideea ce încolțise în conștiința sa, ba chiar a afirmat că, odată cu aceste evenimente, a început în mod inconștient viața sa spirituală (Jung, 2008/1961).

Bibliografie

1. Baruss, I. (2007). Science as a Spiritual Practice [Știința ca practică spirituală]. Imprint Academic.

2. Cambray, J. (2009). Synchronicity: Nature and Psyche in an Interconnected Universe [Sincronicitatea: natura și psihicul într-un univers interconectat]. Texas A&M University Press.

3. Campbell, J. (1949). The Hero with a Thousand Faces [Eroul cu o mie de fețe]. New World Library.

4. Collin, C., Grand, V., Benson, N., Lazyan, M., Ginsburg, J., & Weeks, M. (2020). Psihologie: Idei fundamentale. Litera.

5. Douglas, M. (1995). The Cloud God and the Shadow Self. Social Anthropology, 3(2), 83-94. https://doi.org/10.1111/j.1469-8676.1995.tb00295.x

6. Dunne, C. (2000). Carl Jung: Wounded Healer of the Soul [Carl Jung: vindecător rănit al sufletului]. Parabola Books.

7. Edinger, E. F. (1991). Anatomy of the Psyche: Alchemical Symbolism in Psychotherapy [Anatomia psihicului: simbolismul alchimic în psihoterapie]. Open Court Publishing Company.

8. Escamilla, M. (2018). Chapter 13: The Contributions of C.G. Jung and Eugen Bleuler to Psychiatry: Schizophrenia Then and Now. Contemporary Influences of C. G. Jung's Thought, 24, 253- 268. https://doi.org/10.1163/9789004336636_015

9. Finger, S. (2001). Origins of Neuroscience [Originea neuroștiinței]. Oxford University Press.

10. Freud, S. (1995). Psihologia colectivă și analiza eului (D. Lăzărescu, Trans). Mediarex (publicată în original în 1921).

11. Freud, S. (2017). Psihologia inconștientului (G. Lepădatu, G. Purdea & V. D. Zamfirescu, Trans). Trei.

12. Hull, J. J. (1970). C. G. Jung: Psychological reflections: a new anthology of his writings [Jung: reflecții psihologice: o nouă antologie a scrierilor sale]. Princeton University Press.

13. Jaffe, A. (1979). C.G. Jung. Princeton University Press.

14. Jaffe, A. (1989). Was C. G. Jung a Mystic? And Other Essays [A fost C. G. Jung un mistic? Și alte eseuri]. Daimon Verlag.

15. Jung, C. G. (1933). Modern Man in Search of a Soul [Omul modern în căutarea unui suflet]. Harcourt, Brace & World.

16. Jung, C. G. (1939). The Integration of the Personality [Integrarea personalității]. Farrar & Rinehart.

17. Jung, C. G. (1968). Man and His Symbols [Omul și simbolurile lui]. Dell Publishing.

18. Jung, C. G. (1971). Psychological types. Editura Pantheon Books, New York.

19. Jung, C. G. (1979). Aion: Researches into the Phenomenology of the Self [Aion: cercetări în fenomenologia sinelui]. Princeton University Press.

20. Jung, C. G. (1998). Animus and Anima [Animus și Anima]. Spring Publications.

21. Jung, C. G. (1999). The Psychology of Kundalini Yoga [Psihologia lui Kundalini Yoga]. Princeton University Press.

22. Jung, C. G. (2008). Amintiri, Vise, Reflecții (D. Ștefănescu, Trans). Humanitas (publicată în original în 1961).

23. Jung, C. G. (2014). Arhetipurile și Inconștientul colectiv (V. D. Zamfirescu & D. Sțefănescu, Trans.). Trei (publicată în original în 1995).

24. Jung, C. G. (2016). Psihologie și alchimie (V. Niscov, Trans.). Trei (publicată în original în 1944).

25. Jung, C. G. (2006). Mysterium Coniunctionis. Cercetări asupra separării și unirii contrastelor sufletești în alchimie (D. Verescu, Trans). Trei (publicată în original în 1956)

26. Kagan Jerome, R. B. (1978). Infancy [Copilărie]. Harvard University Press.

27. Kelland, M. (2017). The Story and Mind of Carl Jung în Brewminate (accesat online pe www.brewminate.com la 20.10.2021).

28. McLynn, F. (1996). Carl Gustav Jung: A Biography [Carl Gustav Jung: biografie]. Bantam Press.

29. Myers, B. (1962). The Myers-Briggs Type Indicator [Indicatorul de tip Myers-Briggs]. Princeton University Press.

30. Progoff, I. (1973). Jung Synchronicity and Human Destiny [Sincronicitatea jungiană și destinul uman]. Dell Publishing.

31. Smythe, W. E. (2013). The Dialogical Jung: Otherness within the Self. Behav Sci (Basel), 3(4), 634-646. https://dx.doi.org/10.3390%2Fbs3040634

32. Storr, A. (1983). The Essential Jung [Jung esențialul]. Princeton University Press.

33. Sundaran, S. S. (1973). Tratak - Meditation on Light [Tratak - Meditație pe lumină]. Tantra Research Institute.

34. Wehr, G. (1989). An Illustrated Biography of C. G. Jung [O biografie ilustrată a lui C. G. Jung]. Shambhala Publications.

35. Wilhelm, R. (1968). I Ching The Book of Transformations [I Ching cartea transformărilor]. Routledge & K. Paul.

Preview document

Carl Gustav Jung - Pagina 1
Carl Gustav Jung - Pagina 2
Carl Gustav Jung - Pagina 3
Carl Gustav Jung - Pagina 4
Carl Gustav Jung - Pagina 5
Carl Gustav Jung - Pagina 6
Carl Gustav Jung - Pagina 7
Carl Gustav Jung - Pagina 8
Carl Gustav Jung - Pagina 9
Carl Gustav Jung - Pagina 10
Carl Gustav Jung - Pagina 11
Carl Gustav Jung - Pagina 12
Carl Gustav Jung - Pagina 13
Carl Gustav Jung - Pagina 14
Carl Gustav Jung - Pagina 15
Carl Gustav Jung - Pagina 16
Carl Gustav Jung - Pagina 17
Carl Gustav Jung - Pagina 18
Carl Gustav Jung - Pagina 19
Carl Gustav Jung - Pagina 20
Carl Gustav Jung - Pagina 21
Carl Gustav Jung - Pagina 22
Carl Gustav Jung - Pagina 23
Carl Gustav Jung - Pagina 24
Carl Gustav Jung - Pagina 25
Carl Gustav Jung - Pagina 26
Carl Gustav Jung - Pagina 27
Carl Gustav Jung - Pagina 28
Carl Gustav Jung - Pagina 29
Carl Gustav Jung - Pagina 30
Carl Gustav Jung - Pagina 31
Carl Gustav Jung - Pagina 32
Carl Gustav Jung - Pagina 33
Carl Gustav Jung - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Carl Gustav Jung.docx

Alții au mai descărcat și

Psihanaliza lui Sigmund Freud

1.INTRODUCERE Orientarea analitică (dinamică) este prima propunere de intervenţie psihoterapeutică sistematică, ce se dezvolta la începutul...

Psihanaliza lui Freud

1. Date generale Freud s-a născut pe 6 mai 1856 la Freiberg, un burg din nordul Imperiului Austro-Ungar, în Moravia, care sete situată aproape de...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Psihanaliză

Prima (atît ca importanţă, cît şi sub aspect cronologic) dintre disciplinele menţionate în titlu este psihoterapia. Pe baza psihoterapiei s au...

Te-ar putea interesa și

Hoții de buzunare - elemente de psihologie comportamentală

CAPITOLUL I CARACTERIZAREA GENERALĂ A INFRACŢIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI 1.1 CONSIDERAŢII GENERALE Ocrotirea patrimoniului prin normele...

Eficiența metodelor clasice în publicitate comparativ cu metodele contemporane - influența tipului de personalitate asupra eficienței reclamelor

Introducere "Toate ideile au fost descoperite înainte, problema e să ne gândim la ele din nou." (Goethe) Psihologia ca ştiinţă şi Publicitatea...

Ființe malefice în mitologia populară românească - sburatorul

CAP.1 MITUL —CONSIDERAŢII TEORETICE În zorii umanităţii, angoasa provocată omului de raportarea la universul cunoscut (Tărâmul acesta) şi la cel...

Stadiile dezvoltării psihosexuale la Freud

1. Introducere Sigismund Shlomo Freud s-a nascut într-o familie de evrei Ashkenazi din Frieberg. Si-a luat numele de Sigmund abia la vârsta de 21...

Personalitatea, Temperamentul, Aptitudini, Inteligenta, Creativitate

TEMPERAMENTUL CARACTERIZARE GENERALA Temperamentul constituie latura dinamico-energetica a Personalităţii. Dinamica deoarece ne furnizeaza...

Psihanaliza lui Freud versus psihologia analitică a lui Jung

Introducere Istoria modernă a psihologiei este marcată de apariția, la începutul secolului XX, a Școlii psihanalitice întemeiată de Sigmund Freud...

Psihoterapia analitică - etape și instrumente

I. ETAPELE PSIHOTERAPIEI ANALITICE Carl Gustav Jung, fondatorul psihoterapiei analitice, si-a dedicat viata, scrierile, cercetarile tratarii...

Carl Gustav Jung - Psihobiografie

Psihiatru elveţian, filosof şi fondator al psihologiei analitice, Jung a fost o persoană paradoxală şi o personalitate controversată. Era simlutan...

Ai nevoie de altceva?