Comportamentul Deviant la Adolescenți

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 12 fișiere: doc, xls
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 11495
Mărime: 93.98KB (arhivat)
Publicat de: Ion-Eric Necula
Puncte necesare: 9

Extras din referat

PARTEA I. CADRUL TEORETIC AL CERCETĂRII

Motto:

„Copilul nu face decât să-şi creeze, să-şi educe şi să-şi perfecţioneze propriul spirit. Calomniat, el nu răspunde. Persecutat, el nu se revoltă, şi continuându-şi drumul său, el creează omul de mâine”. ( Montessori, Maria, „Copilul- fiinţă divină, dar neînţeleasă” în „Pedagogii altenative”, 1991)

În cadrul societăţii actuale ce se caracterizează adesea prin risc, incertitudine şi nesiguranţă, familia poate să ofere stabilitate, continuitate, împlinire, cu condiţia ca fiecare membru al ei să-şi îndeplinească corect rolul ce-i revine în cadrul ei. Este cunoscut faptul că în primii ani de viaţă ai copilului, familia pune bazele trăsăturilor sale de caracter; unele abateri de conduită întâlnite mai târziu la copil (negativismele active, minciuna, fuga de acasă, vagabondajul etc), îşi au originea tocmai în această perioadă când ar fi putut atât de uşor să fie prevenite.

Asupra necesităţii efectuării unei educaţii la timpul potrivit insista A.S. Makarenko: „O educaţie justă din cea mai fragedă copilărie nu e o sarcină atât de greu cum ar părea. Dar oricât de grea ar fi, ea nu depăşeşte puterile oricărui om, oricărui părinte. Fiecare poate, uşor, fără oboseală să-şi crească bine copilul, numai dacă doreşte într-adevăr... Cu totul altceva este reeducarea. Dacă copilul nu a fost bine educat, dacă aţi neglijat ceva, v-aţi preocupat prea puţin de el, sau din întâmplare v-aţi lăsat pe tânjeală şi aţi uitat de copil, atunci multe vor trebui refăcute, îndreptate. Această muncă de îndreptare, de reeducare nu mai e un lucru atât de uşor”.

Şi dacă totuşi unii părinţi prin practici educaţionale necorespunzătoare, determină copilului o serie de consecinţe negative proprii situaţiei de risc?

Problematica situaţiei de risc în care se află multe familii cu copii aflaţi în perioada adolescenţei este tratată în lucrarea de faţă sub următoarea formă: debutul lucrării are in vedere o prezentare detaliată a vârstei vizate, treptat trecându-se la o analiză complexă a fenomenului devianţei comportamentale particularizăndu-se comportamentul deviant la elevii adolescenţi.

Spre finalul primei părţi s-au urmărit influenţele socio-educative ale familiei asupra formării personalităţii adolescenţilor şi în special comportamentul dezirabil-indezirabil social. Este cunoscut faptul că mediul familial îşi pune amprenta decisiv asupra dezvoltării individului ca personalitate.

Dezvoltarea economică, socială şi culturală a societăţii omeneşti, sindromul creşterii presiunii demografice, ca şi explozia informatică produc inevitabil noi riscuri de socializare şi fenomenul de inadaptare în cascadă.

Creşterea infracţionalităţii se produce zi de zi. Sunt din ce în ce mai numeroşi indivizii şi grupurile care îşi fac un mod de viaţă din a se sustrage sistematic normelor de conduită acceptate de către societate, care abuzează de libertăţile constituţionale sau care, marginalizaţi sunt împinşi oarecum spre delicvenţă. Această situaţie determină la scară globală disfuncţii în procesul socializării individului, slăbirea controlului şi a puterii de intervenţie a instanţelor de socializare (familia, microgrupul, şcoala). La rându-i, mass-media, cu o putere de penetrare impresionantă, îşi declină de cele mai multe ori răspunderea educativă, promovând în numele vandabilităţii produse subculturale.

Fenomenele în planul infrastructurii sunt destul de ample şi au efecte pe termen lung. În general, viitorul unei naţiuni se reflectă prin tinerii pe care îi are. Considerată ca perioadă de tranziţie între copilărie şi maturitate, adolescenţa se caracterizează printr-o serie de trăsături generale şi specifice care condiţionează şi determină procesul de cristalizare a personalităţii tânărului. Incluzând indivizi a căror vârstă este cuprinsă între 13-18 ani (unii autori extinzând acest interval de la 11 la 20 ani), adolescenţa cuprinde două subperioade principale aflate una în prelungirea celeilalte.

Fiind o perioadă de dependenţă economică şi afectivă, care se opune participării active cu drepturi depline la exigenţele normative ale vieţii sociale, adolescenţa reflectă atât particularităţile climatului familial şi educaţional, cât şi transformările complexe ale mediului social, ceea ce impune analiza detaliată a fiecăruia dingtre factorii implicaţi în acest proces.

O asemenea analiză nu poate ignora problemele sociale particulare cu care se confruntă adolescentul, care se caracterizează prin structuri mentale şi atitudini specifice, deosebite de cele ale adultului.

Uitând adesea această realitate, riscăm să comparăm în mod mecanic comportamentul adolescentului cu cel al adultului, atribuindu-i primului imperativele morale şi cerinţele sociale ale ultimului.

Pentru acest motiv, studiul personalităţii adolescentului nu se reduce la prezentarea caracteristicilor genetice sau a celor fizice, de ordin biologic-ereditar, ci presupune interpretarea diferenţiată a factorilor de personalitate, în funcţie de caracteristicile particulare ale mediului social şi familial.

În interpretarea lucrării de faţă, manifestările comportamentului deviant sunt reacţii specifice, individualizate ale elevilor la frustrările pe care le suportă în confruntarea cu solicitările mediului. Ele au, aşadar, semnificaţia unui deficit de adaptare, a instalării unei stări conflictuale-latente sau manifeste-între adolescent şi mediul său familial sau extrafamilial.

Preview document

Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 1
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 2
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 3
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 4
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 5
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 6
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 7
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 8
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 9
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 10
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 11
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 12
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 13
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 14
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 15
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 16
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 17
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 18
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 19
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 20
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 21
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 22
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 23
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 24
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 25
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 26
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 27
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 28
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 29
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 30
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 31
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 32
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 33
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 34
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 35
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 36
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 37
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 38
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 39
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 40
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 41
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 42
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 43
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 44
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 45
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 46
Comportamentul Deviant la Adolescenți - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • adolescenta.doc
  • CHESTIONAR.doc
  • CHESTIONARUL HSPQ- CATTELL.doc
  • FOAIE DE RASPUNS HSPQ.doc
  • HSPQ lot 1.xls
  • HSPQ lot -1.xls
  • HSPQ lot 2.xls
  • HSPQ lot -2.xls
  • TABEL TST LOT 1 VAR 1.xls
  • TABEL TST LOT 1 VAR 2 BUN.xls
  • TABEL TST LOT 2 VAR 1 BUN.xls
  • TABEL TST LOT 2 VAR 2.xls

Alții au mai descărcat și

Cadrul violenței școlare în România - școala între instanță de educare și mediu favorizant pentru violență

I INTRODUCERE Violenţa în şcoli este un fenomen care frământă toate societăţile şi se produce la toate şcolile de diferite niveluri, spectrul ei...

Influen'a motivației asupra stabilității relației de cuplu

Căsătoria este o experiență esențială de maturizare și dezvoltare a personalității umane. Condiția căsătoriei moderne este marcată de libertatea...

Particularitățile Tulburărilor de Comportament la Preadolescenții Deficienți Mintali

INTRODUCERE În urma activităţii desfăşurate în cadrul Complexului Social al Copilului cu Handicap Hunedoara, în care sunt ocrotiţi copii cu...

Agresivitatea - formă de adaptare și contra-reacție la frustrare la copiii instituționalizați de vârstă școlară mică

INTRODUCERE Societatea asigură individului cadrul dezvoltării personalităţii sale, modele de gândire ( mentalităţi ) şi de comportament, relaţii...

Comportament deviant la adolescenți - cauze

INTRODUCERE În complexitatea situaţiilor de viaţă în care este permanent implicat subiectul uman, acesta se manifestă nu doar ca o simplă...

Incertitudinea vocațională la elevii de liceu

Introducere Alegerea unei cariere este un pas important care influențează cursul vieții unei persoane, întrucât prin alegerile legate de carieră...

Motivația Învățării la Școlarul Mic

Introducere Motivaţia reprezintă un proces psihic important pentru că ea impulsionează, declanşează acţiunea, iar acţiunea prin intermediul...

Studiul fenomenelor deviante pe categorii de vârstă, sex și medii sociale

1. DELINCVENTA CA FORMA DE DEVIANTA SOCIALA Delincvenţa este o formă de devianţă socială negativă, definită adesea şi prin termenii de...

Te-ar putea interesa și

Aspecte criminologice privind delincvența juvenilă

INTRODUCERE Lucrarea de faţă este un prilej de a evidenţia dimensiunile şi gravitatea pe care a atins-o în ultimii ani o latură a...

Delicvență și Criminalitate în Rândul Copiilor și Adolescenților

MOTTO : “ Copilul este ca un pui de vrabie. Daca îl strangi prea tare în palmă, îl sufoci, dacă îl laşi prea slobod, cade şi-l mănâncă pisica “ (...

Delicvența juvenilă

ARGUMENT Ponderea importanta a tineretului in structura actuala a societatii ca si contributia lui tot mai marcanta in diverse domenii ale vietii...

Comportament deviant la adolescenți - cauze

INTRODUCERE În complexitatea situaţiilor de viaţă în care este permanent implicat subiectul uman, acesta se manifestă nu doar ca o simplă...

Delincvența juvenilă în Județul Dolj în perioada 2007-2008

INTRODUCERE În ultimele patru decenii, delincvenţa juvenilǎ a devenit una din problemele sociale majore cu care s-a confruntat şi se confruntă,...

Drept Civil

INTRODUCERE Pornind de la faptul că omul este o fiinţă socială şi de la realitatea că şi adolescentul, care este copil al străzii, trăieşte...

Comportamentul și orientarea elevilor cu devianță comportamentală

Introducere Analiza devianţei de conduită a adolescenţilor, preocupă pentru că reprezintă un fenomen social de mare complexitate, cauzator de...

Reintegrarea socială a minorilor delincvenți - rolul instituțiilor din comunitate

Introducere Actualitatea temei: La etapa actuală Republica Moldova se confruntă cu o multitudine de probleme sociale rezultate din transformările...

Ai nevoie de altceva?