Conflictele dintre Adolescenti si Parinti

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Conflictele dintre Adolescenti si Parinti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Camelia Stanciu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Pornind de la perspectiva traditionala ca adolescenta este în mod inevitabil o perioada de neliniste,ar fi de asteptat ca adolescenti si parinti acestora sa treaca printr-o perioada dificila,un hiatus intre generatii,caracterizat printr-o relationare.furtunoasa ca urmare parinti se gândesc la perioada de adolescenta a copiilor lor cu o oarecare anexietate.

Cercetarile efectuate nu aduc insa dovezi evidente in sprijinul existentei unui hiatus intre generatii.

Adolescentii au mai multe valori si atitudini comune cu parintii decat au cu prietenii,Chiar daca isi consulta prieteni de aceasi vîrsta referitor la diferite domenii ale culturii adolescentime,cum ar fi vestimentatia,preferintele muzicale,etc. Adolescentii continua sa ceara sfatul parintiilor in probleme importante.Este adevarat totusi ca unele conflicte familiale sunt mult mai frecvente in timpul adolescentei comparativ cu orice alta perioada a dezvoltarii si ca sunt mult mai intense in adolescenta timpurie si de mijloc comparativ cu etapa târzie.

Pubertatea pare sa detine un rol important in declansarea acestui conflict;in situatia maturizarea fizice precoace,tachinarile reciproce vor aparea mai devreme:daca maturizarea este mai tîrzie,perioada tensionata se va amana.

Adolescentii de ambele sexe au mai multe conflicte cu mama decât cu tata,probabil din cauza faptului ca mama este cea implicata in reglementarea detaliilor zilnice ale vietii familiale. In general,conflictele sunt provocate de aspecte banale ale vietii de zi cu zi,cum ar fi treburile casnice,rezultatele scolare,curatenia camerei,muzica zgomotoasa etc.

S-a constatat ca domeniile enumerate anterior sunt cele pentru care adolescentul solicita neamestecul parintilor,considerându-le ca fiind personale;de cealalta parte parintii considera aceste domenii din perspectiva fragmatica sau conventionala,adica in acord cu necesitatile familiale sau cu normele sociale. Parintii se afla intr-o dilema intre necesitatea mentinerii sistemului familial si necesitatea de a permite adolescentului sa fie stapânul propriului comportament.Adolescentul este prins intre doua lumi:una a dependentei si cealalta a responsabilitatii. Dorindu-si puterea de decizie in problemele considerate a fi personale,dar fara a avea certitudinea ca doreste asumarea responsabiltatii specifice adultului.Parintii lui cei care de multe ori îi dau bani si îi ridica hainele aruncate prin camera solicita ca gradul de independenta sa fie similar celui de responsabilitate.

Majoritatea parintiilor si adolescentiilor reusesc sa negocieze o noua forma de relatie familiala,o nua forma de independenta care sa-i confere adolescentului mai multa autonomie,egalitate in decizile familiale si mai multe responsabilitati.

Daca pentru adolescent aceasta negociere specifica adolescentei timpurii,se soldeaza cu un esec,atunci conflictul poate determina aparitia unor severe dificultati de relationare catre finalul adolescentei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictele dintre Adolescenti si Parinti.doc