Extras din document
Codul Etic al Profesiei de Asistent Social
Etica profesionala se afla la baza activitatii de asistenta sociala. Codul etic reprezinta un set de reguli care reflecta principii generale de conduita profesionala. Comportamentul asistentului social trebuie sa fie consecvent si responsabil, astfel încât sa nu afecteze imaginea profesiei. Codul etic cuprinde doua capitole:
1. Valorile si Principiile Etice fundamentale corespunzatoare activitatii asistentului social;
2 Standardele Etice ale activitatii profesionale desfasurate de asistentului social.
Codul etic se bazeaza pe valorile si principiile etice fundamentale ale asistentei sociale ca profesie. Codul etic reglementeaza relatiile profesionale ale asistentilor sociali si se refera la standardele de conduita ale acestora în relatiile cu clientii, colegii, precum si alte categorii de profesionisti. Prevederile prezentului cod sunt asumate de catre toti asistentii sociali pe toata durata practicarii profesiei.
Odata cu aderarea la cod, asistentii sociali vor participa la punerea lui în practica si vor lua masuri pentru a descuraja, preveni, semnala si corecta eventualele comportamente care se abat de la etica profesiei. Asistentii sociali vor fi tratati în mod egal si vor apara si sprijinii colegii care au fost acuzati pe nedrept de comportament lipsit de etica. Existenta în forma scrisa a acestui cod nu garanteaza comportamentul etic în sine.
Scopul codului etic este:
- de a identifica valorile morale fundamentale care stau la baza misiunii profesiei de asistent social.
- de a stabili un set de standarde de conduita profesionala
- de a clarifica responsabilitatile si actiunile profesionistilor care vor rezolva posibile conflicte de natura etica.
Prin aderarea la acest cod Colegiul Asistentilor Sociali stabileste reguli disciplinare si sanctiuni în concordanta cu principiile identificate si acceptate prin Codul Etic.
Standardele Etice se adreseaza tuturor asistentilor sociali si se aplica tuturor activitatilor profesionale de asistenta sociala. Aceste standarde se refera la responsabilitatile morale ale asistentului social ca profesionist si la relatiile lui cu societatea, profesia, clientii, institutia si colegii.
Valori si Principii Etice
Acest set de principii etice reprezinta totalitatea exigentelor de conduita morala corespunzatoare activitatii asistentului social. Principiile au la baza valorile fundamentale ale asistentei sociale: furnizarea de servicii în beneficiul clientilor, justitia sociala, respectarea demnitatii si unicitatii individului, a confidetialitatii si integritatii persoanei, autodeterminarii si competentei profesionale. Fiecare asistent social îsi va însusi aceste valori si principii, ele urmând sa se regaseasca în comportamentul sau, astfel încât sa nu aduca prin actiunile sale prejudicii imaginii profesiei.
1. Furnizarea de servicii în beneficiul clientilor
Principiul etic: Scopul principal al activitatii asistentului social este acela de a asista persoanele aflate în dificultate implicându-se în identificarea, întelegerea, evaluarea corecta si solutionarea problemelor sociale.
În toate demersurile sale, asistentul social actioneaza cu prioritate în interesul clientului. În situatia în care interesul clientului reprezinta o amenintare pentru comunitate / membrii comunitatii, asistentul social are responsabilitatea de a îndruma clientul si de a media în scopul armonizarii intereselor partilor implicate.
2. Justitia sociala
Principiul etic: Asistentii sociali promoveaza principiile justitiei sociale.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Deontologie Profesionala si Drepturile Omului - Codul Etic al Profesiei de Asistent Social.doc