Factorii care Influențează Mintea și Activitatea Mintală

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2146
Mărime: 18.93KB (arhivat)
Publicat de: Antoniu Toma
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luminita Beldean

Extras din referat

Cuvinte cheie : caracter, personalitate, influenţă, factor, comportament.

Deşi psihologia este un domeniul în care se public un volum impesionant de cercetări minuţioase, realitatea este că cei mai mulţi dintre noi suntem prea puţin conştienţi, sau în orice caz insuficient edificaţi cu privire la legăturile strânse şi complexe dintre ceea ce gândim şi ceea ce ni se întâmplă, dintre ceea ce simţim şi viaţa noastră prezentă şi viitoare.

Ştiinţa modernă a consumat resurse inestimabile în cercetarea funcţiilor uimitoare ale creierului omenesc pentru o mai bună înţelegere a impactului pe care îl au gândurile şi emoţiile noastre asupra stării noasre de sănătate şi asupra calităţii vieţii în general.

Factori care influenţează mintea şi activitatea mintală :

A. Factori ereditari şi prenatali :

Moştenirea ereditară joacă un rol important. Ceea ce sunt părinţii, aceea vor fi copiii lor, dar într-o măsură cu mult mai mare. Constituţia fizică a părinţilor, predispoziţiile şi gusturile lor, înclinaţiile lor mintale şi morale sunt reproduse, într-un grad mai mare sau mai mic, în copiii lor.

Mama trebuie să ducă o viaţă cumpătată. Temeliile unui caracter bun, care urmează să se manifeste în viitorul om, sunt aşezate în mod decisiv, prin practicarea unei cumpătări stricte în viaţa mamei, încă înainte de naşterea copilului.

Preocupările şi starea de dispoziţie a mamei îşi pun amprenta asupra urmaşiilor. Gândurile şi simţămintele mamei vor avea o influenţă puternică asupra moştenirii pe care o dă copilului ei. Dacă permite ca mintea să-i fie preocupată de simţămintele personale, dacă este îngăduitoare faţă de propiul egoism, dacă este irascibilă şi capricioasă, înclinaţiile copilului ei vor demonstra acest fapt. Pe această cale, mulţi au primit ca moştenire ereditară de înclinaţii spre rău.

Suprasolicitarea viitoarei mame afectează copilul. Dacă mama este privată de purtarea de grijă şi de înţelegerea de care are nevoie, dacă se îngăduie ca ea să-şi epuizeze puterile, din cauza suprasolicitării sau a unei atmosfere de anxietate şi tristeţe, copiii ei vor suferi de lipsa puterii vitale, a mobilităţii intelectuale şi a echilibrului sufletesc.

Predispoziţia spre consumul de droguri transmisă de la părinţi. Caracteristicile mentale şi fizice, înclinaţiile şi gusturile sunt transmise din partea ambilor părinţi.

B. Factorii sociali şi familiali :

Copiii preiau predispoziţiile şi exemplul părinţilor. Părinţii sunt răspunzători pentru modelarea caracterelor copiilor lor. Ei ar trebui să urmărească armonia şi echilibrul.

Importanţa primilor 3 ani de viaţă. Primii 3 ani ai copilăriei constituie timpul în care încolţesc lăstarii deprinderilor conştiente. Acum se pun temeliile caracterului.

Mama să cultive o stare de fericire. caracterul copilului este afectat într-o măsură destul de mare de natura îngrijirilor primite din partea mamei încă din perioada primelor luni de viaţă. Atitudinea calmă şi temperată a mamei va avea o mare influenţă în modelarea minţii sugarului. Mulţi sugari sunt predispuşi la o stare de agitaţie nervoasă, dar blândeţea mamei şi maniera atentă în care îl va trata pe copil vor avea un efect liniştitor.

Influenţa cuvintelor şi a atitudinii mamei asupra stării mintale a copilului. Mama nu are voie să rănească inima sensibilă a copilului mic, prin tratarea cu indiferenţă a solicitărilor lui mărunte sau prin refuzul de a se preocupa de problemele lui minore. O privire aprobatoare, un cuvânt de încurajare şi de apreciere din partea mamei, va fi de cele mai multe ori, ca o rază de soare în inimile micuţe, pentru tot restul zilei.

Primii 7 ani de viaţă au o mare influenţă în formarea caracterului. Deşi în perioada timpurie a copilăriei nu se poate acorda importanţă prea mare educării intelectuale, lecţiile care trebuie predate copiilor în primii 7 ani de viaţă au o mare influenţă în formarea caracterului decât tot ce se învaţă în anii următori.

Influenţa atmosferei emoţionale din familie. Copiii sunt receptivi la toate impresiile încă din primii ani ai vieţii şi în funcţie de cum îi tratează părinţii astăzi, aşa vor fi copiii mâine şi mai târziu. Impresiile lăsate asupra inimii în prima partea a vieţii sunt urmate pe parcursul anilor, pot fi îngropate în adâncurile conştiinţei, dar nu pot fi şterse decât foarte rar.

Influenţa fratelui mai mare. Primul copil al unei familii trebuie să fie educat cu mare atenţie, deoarece el va contribui la educarea celor care vor urma.

Comportamenul şi conversaţia din cercul familiei. Conversaţia din cadrul caminului trebuie să fie plăcută şi încurajatoare, întotdeauna cu bunătate. Cuvintele tăioase rănesc şi lovesc sufletul.

Preview document

Factorii care Influențează Mintea și Activitatea Mintală - Pagina 1
Factorii care Influențează Mintea și Activitatea Mintală - Pagina 2
Factorii care Influențează Mintea și Activitatea Mintală - Pagina 3
Factorii care Influențează Mintea și Activitatea Mintală - Pagina 4
Factorii care Influențează Mintea și Activitatea Mintală - Pagina 5
Factorii care Influențează Mintea și Activitatea Mintală - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Factorii care Influenteaza Mintea si Activitatea Mintala.doc

Alții au mai descărcat și

Psihologia Personalității și Procesul de Formare a Ei

1. Noţiuni de personalitate. Factorii care determină personalitatea. Ce este personalitatea ? Discuţia ştiinţifică referitor la termenul de...

Ipostazele Psihicului

Introducere Psihicul nu este omogen, uniform, nediferentiat, liniar. Uneori el este mai clar, mai lucid, alteori mai tulbure si mai obscur. In...

Obiectul Psihologiei

1. Psihicul-ca obiect de studiu al psihologiei Prin stiinta psihologica se realizeaza o maxima apropiere de specificul uman si sociouman,...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Stima de sine

Definiţii comportamentale 1. Incapacitatea acceptării complimentelor. 2. Verbalizarea remarcilor negative despre sine; imaginea unei persoane...

Fundamentele Psihologiei

“Câteva fenomene au atras atenția oamenilor din cele mai îndepartate timpuri, asupra psihicului și a naturii sale. Moartea, cu incetarea...

Autocunoașterea

Viaţa noastră cotidiană ne oferă posibilitatea de a afla câte un lucru nou despre noi înşine. Ar trebui să ne deschidem ochii minţii, să privim în...

Te-ar putea interesa și

Aspectele procesului psihic la copilul cu dizabilități în raport cu procesul de învățare școlară

1.Obiectiv:prezentarea principalelor aspecte ale procesului psihic la copilul cu dizabilitati in raport cu procesul de invatare scolara Invatarea...

De ce mâncăm

Valoarea alimentatiei: Alimentatia este un proces voluntar si constient, si de aceea educabil. Aceasta depinde de o decizie libera a individului....

Ai nevoie de altceva?