Flori pentru Algernon

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2846
Mărime: 23.04KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela S.
Puncte necesare: 7
Eseu pe baza cartii "flori pentru algernon

Extras din referat

Flori pentru Algernon este o carte (thriller psihologic) scrisa de Daniel Keyes. Scriitorul, autor american, a fost premiat in 2000 de catre asociatia Science Fiction and Fantasy Writers of America oferindu-i titlul de Autor Emerit.

Romanul Flori pentru Algernon, a aparut in 1966 si premiat in acelasi an cu Nebula Award. Tema cartii a prins contur cu paisprezece ani inainte de scrierea nuvelei, fiind inspirata de numeroase evenimente din viata lui Keyes.

Romanul a fost tradus in numeroase limbi, a fost studiat in scoli si universitati din intreaga lume, a avut o versiune cinematografica si mai multe adaptari pentru televiziune si teatru.

Rolul principal il poarta Charlie Gordon, un tanar nascut cu o deficienta mentala (intarziere- retard mental).

Cartea este un cumul de rapoarte scrise de Charlie inainte si dupa operatie. Este vorba de o operatie stiintifica, o cercetare pe care echipa Colegiului Beekman (prof Nemur, Dr. Strauss, Dr. Kinnia, Burt Seldan) o face. Intentia lor e ca, operand pe creier pacientul, sa devina din inapoiat mental, un geniu.

Charlie Gordon scrie foarte greu si agramatical. Primele rapoarte sunt greu de citit.

El are 32 de ani si lucreaza la o brutarie unde a fost angajat prin unchiul sau, ca ajutor, de un prieten de familie.

Charlie frecventeaza scoala Beekman. Inainte de asta, a fost la azilul Warren, unde a fost dus de tatal sau inca de copil. Aici el da niste teste din care reiese ca fiind cel mai potrivit pentru operatia pe creier. Unul dintre cele mai frecvente teste este testul labirintului. Un joc “cu lini in toate partile si cu multe cuti. Inrapoarte scri START si in alalta SOSIRE. Mea zis cai labirint si trebe sa iau creonu sis ai duc de unde scri START la unde scri SOSIRE da sa nu trec cu creonu peste lini”. (Flori pentru Algernon, Daniel Keyes, pag. 11)

Pentru a intelege mai bine ce are de facut, Burt, l-a dus pe Charlie sa-l cunoasca pe Algernon. Acesta este un soarece alb de laborator, inclus si el in studiul colegiului. L-au pus “intr-o cutie ca o masa mare cu multe cotituri sintoarceri ca un fel de ziduri si un START si SOSIRE cum ierea pe hrtie.” (Flori pentru Algernon, Daniel Keyes, pag. 12)

In timp ce Burt il cronometra, Algernon, cauta sa ajunga prin labirint la final. Apoi i-a cerut lui Charlie sa faca o competitie cu soricelul, sa vada care e mai rapid, mai inteligesnt. Tanarul a fost de acord, competitia incepe si Algernon iasa invingator “da nu mea parut raau finca lam vazut pe Algernon ce face sam invatat cum sa termin jocu ciar dacami ia timp mai mult.” (Flori pentru Algernon, Daniel Keyes, pag. 13)

Printre altele, Charlie scrie in rapoarte despre viata lui de zi cu zi, despre brutaria unde lucreaza si despre colegii si prietenii lui de aici. Scrie despre Norma, sora lui, care “sta cu mama in Brooklin si a dat voie pentru operatie”, el fiind de catre dra Kinnian recomandat ca fiind “cel mai bun din tot oamen pe care ia invatat la centru pentru adult intarziat”. (Flori pentru Algernon, Daniel Keyes, pag. 13)

Charlie urma sa fie “prima finta umana caria iseva creste intiligenta prin chirurgie.” (Flori pentru Algernon, Daniel Keyes, pag. 14.)

A fost operat cu success pe 8 martie. Apoi i s-a cerut sa scrie in rapoartul zilnic, mai mult despre ceea ce simte, ce gandeste si sa isi aduca aminte din trecut.

Charlie este foarte nerabdator sa devina destept. Medicii ii fac teste aproape in fiecar zi, monitorizeaza evolutia lui. “mam gndit ca daca operatia sa terminat simi ia jos bandaji dela oci osa fiu destept sio sa sti lucrur multe asa casa citesc sis a vorbesc de lucrur importante ca toti oamen. Mea si nu asa satampla Charlie. Vinencet si trebui sa lucrez foarte mult sa fi destept”. (Flori pentru Algernon, Daniel Keyes, pag. 20)

Iesind din spital, Charlie reincepe competitia cu Algernon care-l bate tot timpul.

Apoi revine la lucru la brutarie unde isi regaseste colegii si prietenii (Joe Carp, Frank Reilly, Dl Donner, Ernie, Gimpy, Oliver) cu care rade si se distreaza foarte bine.

Pentru a invata mai repede si mai usor, Prof Nemur si Strauss i-au adus un cadou “o masina denvatat care lucraza ca TV. Vorbeste si arata filme si sai dau drumu char inainte sa ma culc”( )“poate sa maduca visuri cu care sami aduc aminte de cand ieream mic de tot”.(Flori pentru Algernon, Daniel Keyes, pag. 25)

Aparatul il ajuta intradevar pe Charlie sa isi aminteasca si sa evolueze mental. Deja si scrisul I se imbunatateste, devine mai corect, mai citet.

Totusi, Charlie isi aduce aminte lucruri pe care inca nu le poate intelege in profunzime. Progresul lui de maturizare emotionala ramane intarziat. Desi evolueaza mental-intelectual foarte repede, din punct de vedere psihic-emotional, ramane in urma. Ajunge sa inteleaga asta putin mai tarziu cand intradevar devine un geniu.

Incet incet, Charlie incepe sa-si aminteasca de mama si de anii copilariei, de sora lui si educatia primita acasa.

Bibliografie

Flori pentru Algernon, Daniel Keyes, 2015, editura Youngart

Preview document

Flori pentru Algernon - Pagina 1
Flori pentru Algernon - Pagina 2
Flori pentru Algernon - Pagina 3
Flori pentru Algernon - Pagina 4
Flori pentru Algernon - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Flori pentru Algernon.docx

Alții au mai descărcat și

Comportamentul Prosocial - Comportamentul Antisocial

COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL Obiectivele modulului Familiarizarea cu conceptele de altruism si agresivitate. Aprofundarea...

Bărbatul care și-a confundat soția cu o pălărie

Dorința pentru această minunată carte, pe care am descoperit-o datorită profesoarei mele de psihologie a fost aceea de a cunoaște și înțelege...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?