Gelozia, semnificații - dependența în cadrul cuplului

Referat
5.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2577
Mărime: 16.23KB (arhivat)
Publicat de: Fabian Florescu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Gelozia si semnificatiile ei

Gelozia e un monstru zămislit prin el însuşi şi născut din el însuşi.(William Shakespeare)

Gelozia este dificil de definit si aceasta datorita, in primul rind, marii diversitati a manifestarilor comportamentale ale celor care “sufera” de gelozie.Foarte putini oameni se pot lauda ca nu au experimentat niciodata gelozia. In general, acest sentiment ne domina si pare foarte greu de controlat. El provoaca disperare, depresie, conflict si reuseste chiar sa umbreasca sau sa distruga relatii dintre cele mai solide. Gelozia isi are radacinile in sentimentul de frica, in complexele si nesigurantele noastre – frica de necunoscut si de schimbare, frica de pierdere a controlului sau a puterii intr-o relatie, frica de insuficienta sau de pierdere, frica de a nu fi abandonat, frica de a nu fi mai prejos de asteptarile partenerului etc.

A. Nuta o defineste ca fiind “un ansamblu de trairi emotionale, ganduri si actiuni care apar si se dezvolta cand o relatie semnificativa este perceputa ca fiind amenintata de un rival. Pentru a fi gelos, trebuie sa ai pe cineva (ceva), in sensul de a avea sentimentul ca acel ceva/ cineva iti apartine.” In acest caz, sentimentele specifice sunt: teama de pierdere sau de abandon, anxietate , durere, aparare, vulnerabilitate si lipsa de speranta”.

Gelozia este o reflectare a propriei noastre insecuritati privind valoarea noastra, anxietatea care ne cuprinde la gandul ca nu suntem un partener bun si indoielile noastre cu privire la dezirabilitatea noastra. Aparent, in majoritatea cazurilor, gelozia pare mai degraba o povara. Gelozia genereaza tensiune interpersonala, creeaza animozitati si poate deveni periculoasa. Gelozia este un amestec de sentimente (teama, furie), care determina multa suferinta si stres, avand un mare potential distructiv. Gelozia este o reactie la o amenintare perceputa - reala sau imaginara - vis-a-vis de o relatie sau de calitatea acesteia.

Teama ca persoana iubita ar putea sa ne insele porneste de la increderea insuficienta acordata partenerului de viata si implica sentimentul suparator si chiar distrugator, al posesiei. Astfel, in timp ce barbatii au inclinatii spre furie, violenta si au tendinta de a se razbuna pe celalalt barbat care a intervenit, femeile devin slabe si depresive, delasatoare, plang continuu. Gelozia este o tendinta foarte des intalnita si, in anumite limite, aceasta este fireasca. Aceasta diferenta de comportament, considera unii cercetatori, are radacini ancestrale si este strans legata de necesitatile de reproducere. Barbatii nu sunt gelosi pe o probabilitate, ci pe un fapt real: a fi tata presupune o anumita doza de incertitudine (exista posibilitatea ca acel copil sa nu fie al lor, ceea ce nu este cazul in situatia femeilor) si posibilitatea nedorita de a creste copilul unui rival. Femeile sunt geloase numai la gandul posibilitatii de a se intampla ca partenerul lor sa fie atras de altcineva, pentru ca asta ar insemna mai putine resurse pentru odrasla lor. Reactiile variaza in functie de dependenta fata de partener (adevarat si in cazul femeilor si al barbatilor), de ura fata de competitor sau fata de partener (mai mult barbatii), curiozitatea de a afla faptele si gandurile partenerului, criticarea propriei persoane, depresie, durere si resentiment, rusine, dorinta de a te intoarce la partener, regret pentru renuntarea la planurile facute, etc. Unii specialisti sunt de parere ca gelozia este o dovada de imaturitate, de posesivitate si ca nu ar trebui sa restrangem libertatea partenerului nostru. Astfel, ei sustin ca multi oameni confunda gelozia cu iubirea, crezand ca aratandu-se gelosi le demonstreaza partenerilor iubirea pe care le-o poarta. Ei nu stiu ca a iubi inseamna a-ti castiga binemeritata independenta si autonomie, pentru a sti sa-i respecti cu incredere si lui/ei aceeasi independenta si autonomie. A-ti dori sa-l posezi cu totul pe celalalt, inseamna a-i ingradi nu numai lui/ei libertatea, dar si a-ti limita tie dreptul la libertate interioara. Parti din tine vor fuziona cu parti din celalalt, astfel incat relatia ajunge sa se sufoce si in final sa moara. O astfel de tendinta de posesiune se naste din acel sentiment de inferioritate, care nu este altceva decat stima de sine scazuta. O persoana cu o slaba incredere de sine isi va dori sa se intareasca posedand parti din celalalt, iar pentru asta va cauta sa afle tot despre el si sa-i traiasca viata cu totul.Prin agresarea partenerului cu intrebari de genul "Unde ai fost?", "De ce ai intarziat?", "Cu cine ai fost?", "Ce ati vorbit?" "Ai fost vazut in cutare loc, la ora cutare, cu cutare persoana. Ce faceai?", nu faceti altceva decat sa va indepartati partenerul/a, care va simti nevoia sa fuga.Chiar daca accepti rational o astfel de afirmatie, cum ca gelozia nu este altceva decat o dovada de imaturitate, de posesiune asupra celuilalt, daca esti indragostit gelozia intervine instinctiv.

Formele geloziei

Mazur (1973), descrie sase tipuri/forme de gelozie:

1. “Gelozia - invidie” este strans legata de nivelul de autoestimare; ea apare cand o persoana simte ca partenerul este mai bun si ca aceasta superioritate ameninta relatia. Acest tip de gelozie rezulta in preocuparea exagerata pentru sine, autocompatimire sau depresie.

2. “Gelozia – posesiva” se dezvolta in baza simtului posesiunii si a nerecunoasterii faptului ca partenerul are o identitate separata. Adesea persoana care manifesta forma de gelozie posesiva cauta sa obtina “putere” asupra partenerului.

3. “Gelozia - excludere” porneste din sentimentul de a fi exclus sau neglijat si poate sa creasca datorita timpului pe care partenerul il consuma in cadrul preocuparilor profesionale, al activitatilor de recreere si destindere sau in cadrul relatiilor intretinute cu alte personae.

4. “Gelozia - competitie” este, de asemenea, legata de autocunoastere, autoestimare si de nepotrivirile cu partenerul. Adesea realizarile si afirmarile unui partener sunt percepute ca o amenintare pentru imaginea despre sine a celuilalt partener, conducand la conturarea unor sentimente de inadecvanta si neliniste.

5. “Gelozia - egocentrica” este strans legata de roluri si apare cand un partener esueaza in a permite si favoriza pe celalalt sa-si exprime individualitatea, desi se asteapta si pretinde ca acesta sa-si indeplineasca rolul traditional.

6. “Gelozia – neliniste si teama” apare cand relatia interpersonala este perceputa ca fiind amenintata – cand un partener traieste sentimental temerea de a fi respins si al nelinistii ca celalalt partener se implica foarte putin in mentinerea relatiei. Acest tip de gelozie rezulta din sentimentul de insecuritate personala si este acompaniat de o stare de anxietate severa.

Forma patologica a geloziei include, dupa P.Guiraud, doua aspecte diferite:

a) gelozia apare la personalitati accentuate, senzitive, anxioase, susceptibile, care mereu se cred inselate;

b) reactie disproportionata care poate duce la acte de violenta, agresivitate, crima pasionala, cu sau fara baza reala, unde se incadreaza cu predilectie structurile paranoice.

In psihopatologie, in cadrul delirurilor ca tulburari de fond ale gandirii ce angajeaza intrega personalitate, delirul de gelozie exprima falsa convingere in infidelitatea partenerului, manifestata printr-o atitudine de suspiciune, de interpretare eronata si chiar de actiuni agresive.

Preview document

Gelozia, semnificații - dependența în cadrul cuplului - Pagina 1
Gelozia, semnificații - dependența în cadrul cuplului - Pagina 2
Gelozia, semnificații - dependența în cadrul cuplului - Pagina 3
Gelozia, semnificații - dependența în cadrul cuplului - Pagina 4
Gelozia, semnificații - dependența în cadrul cuplului - Pagina 5
Gelozia, semnificații - dependența în cadrul cuplului - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Gelozia, Semnificatii - Dependenta in Cadrul Cuplului.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția Modificărilor Psihologice la Persoanele Diagnosticate cu Diabet

Introducere În ziua actuală se produc diverse modificări în societatea în care locuim, acestea fiind atît de ordin individual, cît şi social....

Psihoterapia Anxietății Generalizate cu Atacuri de Panică

Atacul de panica este o perioada discreta in care exista debutul brusc al unei aprehensiuni, frici sau terori intense, asociate adesea cu senzatia...

Influențe ale relației terapeut-pacient

INTRODUCERE Lucrarea de faţă tratează relaţia dintre terapeut şi pacient, obiectivele terapiei şi face o diferenţiere a relaţiei dintre pacient şi...

Aspecte ale Comunicării în Relația de Cuplu - Căsătoria și Divorțul

Este usor sa spui "te iubesc". Este usor sa gândesti ca "te iubesc". Cât este de usor sa traiesti "te iubesc"? "Te iubesc" cerându-ti sau...

Gelozia și semnificațiile ei ascunse

Gelozia si semnificatiile ei ascunse Gelozia este dificil de definit si aceasta datorita, in primul rind, marii diversitati a manifestarilor...

Maladia Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele în vârstă şi reprezintă jumătate din totalitatea cazurilor de demenţă. Pentru...

Psihologia vederii

1. DEFINIREA SI CARACTERIZAREA GENERALA A SENZATIILOR Legatura informationala cea mai simpla a omului cu realitatea este realizata prin...

Psihologia educației - învățarea

Introducere Învăţarea, ca formă superioară şi complexă de activitate, este guvernată de reguli, principii şi legi proprii. Dacă important este nu...

Ai nevoie de altceva?