Ipostazele Psihicului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 113 în total
Cuvinte : 43690
Mărime: 190.85KB (arhivat)
Publicat de: Pavel S.
Puncte necesare: 10

Extras din referat

1. Conştientul

Psihicul există şi se manifestă în ipostaza de psihic conştient, de psihic subconştient şi de psihic inconştient.

Conştiinţa este una dintre cele mai importante nivele de organizare a vieţii psihice a individului, când afirmată când negată cu vehemenţă.

Pentru introspecţionişti toată viaţa psihică este conştientă în timp ce pentru behaviorişti conştiinţa nu are nici o însemnătate si este eliminată din psihologie.

Astfel, conştiinţa poate fi definită ca fiind totul (psihologia fără inconştient) sau nimic (psihologia fără conştiinţă).

Ea a fost când redusă la o simplă funcţie psihica numita deseori ,,vigilenţă”, când extinsă până la pierderea în generalitatea vieţii psihice prin asimilarea cu gândirea reflexiva si critică, cu Eul si personalitatea, cu praxis-ul si etica voinţei. În sfârşit, conştiinţa a fost când socotită ca un epifenomen, un reflex întâmplător, o abstracţie care poate fi sustrasă vieţii psihice sau adăugată maşinilor electronice, când abandonată în reţeaua relaţiilor existenţiale sau a structurilor interpersonale.

Aceasta a permis proliferarea perspectivelor de abordare si definire a ei.

Dificultatea definirii conştiinţei provine din faptul ca ea este pură subiectivitate, din acela ca se manifestă in experienţele personale nefiind, de regula, accesibila altuia.

„Conştiinţa este locul senzaţiilor şi al percepţiilor noastre, realitatea subiectivă a acestora, materia primă a vieţii noastre psihice: ea organizează datele simţurilor, ne situează în timp şi spaţiu, este cunoaşterea a ceea ce însoţeşte activitatea psihicului."(Sillamy)

În opinia lui Zlate, in definirea conştiinţei au fost parcurse 3 mari etape: prima se înscrie în intervalul de la începuturile psihologiei ştiinţifice şi până prin anii ’30; a doua cuprinde perioada anilor ‘40-’60; a treia începe cu anii ’70 şi se continuă până în zilele noastre.

Prima etapă. O magistrală sistematizare a celor mai semnificative definiţii ale conştiinţei formulate în perioada de început a psihologiei se regăseşte în lucrarea lui Vasile Pavelcu ,,Conştiinţă şi inconştient”. După Pavelcu, cele mai frecvente răspunsuri date la întrebarea:,,Ce înseamnă a fi conştient?” au fost următoarele: • a fi conştient înseamnă a gândi, a stabili relaţii.• a fi conştient înseamnă a dispune de capacitatea de a face sinteze.• a fi conştient înseamnă a te putea autosupraveghea • a fi conştient înseamnă a te adapta cu supleţe la noile solicitări.

Numai ca fiecare dintre ele, după cum spunea Pavelcu, sunt limitate.

Primele 3 păcătuiesc prin îngustarea nepermisa a noţiunii de conştiinţă, redusa fie la gândire sau la un alt aspect al ei (sinteza), fie la limbaj; ultima lărgeşte extrem de mult sfera noţiunii de conştiinţă aceasta apărând ca fiind identificata cu inteligenta, definita în acelaşi mod.

A doua etapă. Henry Ey în 2 dintre lucrările sale oferă o concepţie profundă referitoare la conştiinţă. Răspunsurile la întrebarea: ,, Ce înseamnă a fi conştient? ”evidenţiază după Ey, pe lângă funcţiile conştiinţei (relaţia, sinteza, autosupravegherea, adaptarea), şi 2 modalităţi mai generale, teoretico-metodologice de abordare a conştiinţei, una aparţinând psihologiei funcţionale, cealaltă fenomenologiei.

Psihologia funcţională descompune conştiinţa în mecanismele parţiale ale memoriei, percepţiei, schemelor intelectuale si verbale. A fi conştient ar fi un atribut distribuit tuturor aspectelor vieţii psihice sau doar unora dintre acestea.

Fenomenologia descrie nu doar fluxul intenţional, apariţiile, dezvoltările şi complexitatea ,,trăirilor”, ci şi toate modurile-de-a-fi în lume (întâlnirea Eului cu un alt Eu, alteritatea Eului, problematica etica si istorica a omului) ajungând în cele din urmă la absorbţia conştiinţei în generalitatea Destinului, Raţiunii, Praxis-ului.

A treia etapă se axează într-o mai mare măsură pe caracteristicile psihologice ale conştiinţei. Jean Piaget descria conştiinţa ca pe o ,,acompaniatoare” a acţiunilor, diferenţiind o ,,conştiinţă în act” (cunoaştere anterioara prizei de conştiinţă) de conştiinţa reflexiva (echivalenta cu ceea ce el numea ,,priza de conştiinţă”).

După Piaget priza de conştiinţa înseamnă o noua elaborare a cunoştinţelor prin trecerea de la un plan psihologic la altul (din planul acţiunii în cel al reprezentării, de la cel al reprezentării concrete la cel al reprezentărilor formale).

Cei mai mulţi autori, postulează intenţionalitatea ca pe una din caracteristicile esenţiale ale conştiinţei.

ZLATE defineşte conştiinţa ca o forma superioara de organizare psihica prin care se realizează integrarea activ-subiectiva a tuturor fenomenelor vieţii psihice si care facilitează raportarea/adaptarea continua a individului de la mediul natural si social”

Astfel: se specifică faptul că sfera conştiinţei nu se suprapune peste sfera psihicului; conştiinţa este doar o parte a psihicului, cea mai importantă; subliniază funcţia generală a conştiinţei (integrarea activ-subiectiva); precizează finalitatea conştiinţei (adaptarea la mediu).

Principalele caracteristici ale re-producerii conştiente, concomitent cu funcţiile care derivă din ele sunt:

Etimologia cuvântului (con-scientia; con-science, so-znanie) arată că organizarea conştientă este o re-producere cu ştiinţă, adică acea reflectare în care individul dispune de o serie de informaţii ce pot fi utilizate în vederea descifrării, înţelegerii si interpretării unui nou obiect, fenomen, eveniment. Conştiinţa presupune includerea particularului în general şi identificarea generalului în particular. Această particularitate evidenţiază funcţia informaţional-cognitivă a conştiinţei. Prezenta scopului în plan mental este esenţială în reflectarea conştientă care este o reflectare cu scop sau orientata spre scop. Re-producerea cu scop indică funcţia finalistă a conştiinţei.

Scopurile se stabilesc înainte de realizarea lor efectivă. Omul, prin conştiinţă are capacitatea de a anticipa rezultatul acţiunilor sale, de a-l stabili mintal înainte de a-l realiza in forma sa concretă. Conştiinţa este deci o re-producere anticipativă a realităţii, prin acesta deosebirea dintre om si animal fiind fundamentala. O asemenea caracteristică a organizării conştiente evidenţiază funcţia ei anticipativ-predictivă.

Dar pentru a realiza ceva este necesară şi organizarea mintala a activităţii, adică fragmentarea ei in elemente componente, stabilirea succesiunii desfăşurării şi realizării lor. Toate acestea reliefează o alta particularitate a organizării conştiente si anume caracterul ei planificat, care exprima funcţia reglatoare a conştiinţei.

Omul nu re-produce realitatea in sine doar pentru a o re-produce, ci cu scopul de a o modifica, schimba, adapta necesitaţilor sale, ceea ce desemnează caracterul creator al constiinţei, implicit funcţia sa creativ-proiectivă.

Punctele de vedere, concepţiile si teoriile referitoare la conştiinţă s-au închegat si au generat adevărate modele explicativ-interpretative. Grupăm aceste două modele în 2 mari categorii – A modele tradiţionale şi B modele contemporane – după criteriul istoric al evoluţiei lor.

Preview document

Ipostazele Psihicului - Pagina 1
Ipostazele Psihicului - Pagina 2
Ipostazele Psihicului - Pagina 3
Ipostazele Psihicului - Pagina 4
Ipostazele Psihicului - Pagina 5
Ipostazele Psihicului - Pagina 6
Ipostazele Psihicului - Pagina 7
Ipostazele Psihicului - Pagina 8
Ipostazele Psihicului - Pagina 9
Ipostazele Psihicului - Pagina 10
Ipostazele Psihicului - Pagina 11
Ipostazele Psihicului - Pagina 12
Ipostazele Psihicului - Pagina 13
Ipostazele Psihicului - Pagina 14
Ipostazele Psihicului - Pagina 15
Ipostazele Psihicului - Pagina 16
Ipostazele Psihicului - Pagina 17
Ipostazele Psihicului - Pagina 18
Ipostazele Psihicului - Pagina 19
Ipostazele Psihicului - Pagina 20
Ipostazele Psihicului - Pagina 21
Ipostazele Psihicului - Pagina 22
Ipostazele Psihicului - Pagina 23
Ipostazele Psihicului - Pagina 24
Ipostazele Psihicului - Pagina 25
Ipostazele Psihicului - Pagina 26
Ipostazele Psihicului - Pagina 27
Ipostazele Psihicului - Pagina 28
Ipostazele Psihicului - Pagina 29
Ipostazele Psihicului - Pagina 30
Ipostazele Psihicului - Pagina 31
Ipostazele Psihicului - Pagina 32
Ipostazele Psihicului - Pagina 33
Ipostazele Psihicului - Pagina 34
Ipostazele Psihicului - Pagina 35
Ipostazele Psihicului - Pagina 36
Ipostazele Psihicului - Pagina 37
Ipostazele Psihicului - Pagina 38
Ipostazele Psihicului - Pagina 39
Ipostazele Psihicului - Pagina 40
Ipostazele Psihicului - Pagina 41
Ipostazele Psihicului - Pagina 42
Ipostazele Psihicului - Pagina 43
Ipostazele Psihicului - Pagina 44
Ipostazele Psihicului - Pagina 45
Ipostazele Psihicului - Pagina 46
Ipostazele Psihicului - Pagina 47
Ipostazele Psihicului - Pagina 48
Ipostazele Psihicului - Pagina 49
Ipostazele Psihicului - Pagina 50
Ipostazele Psihicului - Pagina 51
Ipostazele Psihicului - Pagina 52
Ipostazele Psihicului - Pagina 53
Ipostazele Psihicului - Pagina 54
Ipostazele Psihicului - Pagina 55
Ipostazele Psihicului - Pagina 56
Ipostazele Psihicului - Pagina 57
Ipostazele Psihicului - Pagina 58
Ipostazele Psihicului - Pagina 59
Ipostazele Psihicului - Pagina 60
Ipostazele Psihicului - Pagina 61
Ipostazele Psihicului - Pagina 62
Ipostazele Psihicului - Pagina 63
Ipostazele Psihicului - Pagina 64
Ipostazele Psihicului - Pagina 65
Ipostazele Psihicului - Pagina 66
Ipostazele Psihicului - Pagina 67
Ipostazele Psihicului - Pagina 68
Ipostazele Psihicului - Pagina 69
Ipostazele Psihicului - Pagina 70
Ipostazele Psihicului - Pagina 71
Ipostazele Psihicului - Pagina 72
Ipostazele Psihicului - Pagina 73
Ipostazele Psihicului - Pagina 74
Ipostazele Psihicului - Pagina 75
Ipostazele Psihicului - Pagina 76
Ipostazele Psihicului - Pagina 77
Ipostazele Psihicului - Pagina 78
Ipostazele Psihicului - Pagina 79
Ipostazele Psihicului - Pagina 80
Ipostazele Psihicului - Pagina 81
Ipostazele Psihicului - Pagina 82
Ipostazele Psihicului - Pagina 83
Ipostazele Psihicului - Pagina 84
Ipostazele Psihicului - Pagina 85
Ipostazele Psihicului - Pagina 86
Ipostazele Psihicului - Pagina 87
Ipostazele Psihicului - Pagina 88
Ipostazele Psihicului - Pagina 89
Ipostazele Psihicului - Pagina 90
Ipostazele Psihicului - Pagina 91
Ipostazele Psihicului - Pagina 92
Ipostazele Psihicului - Pagina 93
Ipostazele Psihicului - Pagina 94
Ipostazele Psihicului - Pagina 95
Ipostazele Psihicului - Pagina 96
Ipostazele Psihicului - Pagina 97
Ipostazele Psihicului - Pagina 98
Ipostazele Psihicului - Pagina 99
Ipostazele Psihicului - Pagina 100
Ipostazele Psihicului - Pagina 101
Ipostazele Psihicului - Pagina 102
Ipostazele Psihicului - Pagina 103
Ipostazele Psihicului - Pagina 104
Ipostazele Psihicului - Pagina 105
Ipostazele Psihicului - Pagina 106
Ipostazele Psihicului - Pagina 107
Ipostazele Psihicului - Pagina 108
Ipostazele Psihicului - Pagina 109
Ipostazele Psihicului - Pagina 110
Ipostazele Psihicului - Pagina 111
Ipostazele Psihicului - Pagina 112
Ipostazele Psihicului - Pagina 113

Conținut arhivă zip

  • Ipostazele Psihicului.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Modalități de consiliere

În societate, omul nu poate trăi singur, izolat. El se raportează permanent la alţii, acţionează împreună cu ei, stabileşte relaţii ; pentru a fi...

Dezvoltarea Inventarului Multifazic de Personalitate Minnesota

DEZVOLTAREA MMPI_-ULUI (Inventarul multifazic de personalitate Minnesota) MMPI a fost publicat prima data in 1943. Autorii testului Starke...

Comportamentul simulat

1.Introducere Termenul de emoție derivă din latinescul "emoveo" care înseamnă "a mișca din loc". Emoțiile sunt definite ca fiind o serie de...

Testul arborelui

Ideea folosirii „desenului arborelui” ca instrument de psihodiagnostic îi aparţine lui Emile Jucker, consilier de orientare profesională la Fägswil...

Matricile Progresive Raven

SCURT ISTORIC AL TESTULUI Testul “Matricilor Progresive Standard” (MPS) elaborat de J.C. Raven in colaborare cu L.S. Penrose in 1938, revizuit in...

Studiu de caz - consiliere individuală

STUDIU DE CAZ: Probleme comportamentale, dificultăţi legate de integrarea în colectivitate, randament şcolar scăzut, pe fondul intelectului liminar...

Inventarul de Personalitate Eysenck

Fidel concepţiei behavioriste, H.Eysenck consideră personalitatea, ca fiind alcătuită din trăsături măsurabile, ce pot fi identificate prin analiza...

Te-ar putea interesa și

Modul Pedagogic

Omul este o tema predilecta studiata de foarte multe discipline cum ar fi biologia, istoria, sociologia, etc. Toate acestea au insa puncte de...

Relația dintre Conștient și Inconștient

PSIHICUL UMAN Înainte de a formula un răspuns argumentat la întrebarea „Ce este psihicul?", oamenii simpli, dar si savantii, gânditorii sau...

Ipostazele Psihicului

Introducere Psihicul nu este omogen, uniform, nediferentiat, liniar. Uneori el este mai clar, mai lucid, alteori mai tulbure si mai obscur. In...

Inconștientul ca Ipostază a Psihicului

Rezumat Inconştientul este cel mai controversat nivel de organizare a vieţii psihice, în legatură cu care poziţiile de negare sau de afirmare...

Bazele Teoretice și Aplicative ale Psihologiei

1. Momente cruciale în evoluţia psihologiei. - Introspecţionismul. - Introspecţionismul – curent ce îşi poartă numele de la metoda de...

Didactică

1. Pentru o temă la alegere din manualul de Psihologie, realizați un proiect de lecție de predare-învățare. În cadrul acestui proiect de lecție să...

Fundamentele psihologiei

Psihicul nu este omogen, uniform, nediferențiat, linear; dimpotrivă, el există și se manifestă în varii forme. Uneori este mai clar, mai lucid,...

Printre ipostazele psihicului, subconștientul

Rezumat: Subconstientul se afla amplasat intre constient si inconstient, iar continuturile sale sunt mai apropiate de constient decat de...

Ai nevoie de altceva?