Managementul greutății corporale folosind hipnoza

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2162
Mărime: 40.17KB (arhivat)
Publicat de: Iulia D.
Puncte necesare: 4

Extras din referat

Abstract

Pierderea în greutate poate reprezenta un proces lung și anevoios pentru persoanele care se confruntă cu această problemă. Există multe tentații la fiecare pas: reclame TV, clipuri pe internet, imagini cu alimente, toate acestea determină persoanele care încearcă să aibă un control al greutății să fie tentate să se abată de la planul de alimentație sănătoasă stabilit. Pentru un rezultat bun e indicat să se țină un regim de alimentație echilibrat combinat cu un program de exerciții fizice și, pentru rezultate semnificative, se poate combina și cu hipnoza, care poate fi o metodă eficientă în gestionarea greutății corporale pentru o viață mai sănătoasă. Mai multe studii care au la bază efectele hipnozei asupra managementului greutății indică faptul că toți cei care au folosit și hipnoza pentru a slăbi au reușit să-și atingă scopul. Așasar, hipnoza se recomandă să fie folosită de orice persoană care își dorește să piardă surplusul de kilograme.

Weight loss can be a long and difficult process for people who are facing this problem. There are many temptations at every step: TV commercials, internet videos, pictures of food, all of these cause people trying to have weight control to be tempted to deviate from the established healthy eating plan. For a good result it is recommended to maintain a balanced diet combined with an exercise program and, for significant results, it can be combined with hypnosis, which can be an effective method of managing body weight control for a healthier life. Several studies based on the effects of hypnosis in weight control management indicate that all those who used hypnosis to lose weight were able to achieve their goal. Therefore, hypnosis is recommended to be used by anyone who wants to lose excess weight.

1. Hipnoză - aspecte teoretice

Conform dicționarului de psihologie (Popescu-Neveanu, 1978) hipnoza este o stare asemănătoare somnului, care este provocată prin sugestie. Persoana hipnotizată comunică cu hipnotizatorul și execută comenzile lui. Efectul hipnotic, de obicei, se explicăprin sugestibilitatea subiectului. În ceea ce privește sugestiblitatea unui subiect există unele teste care evidențiează acest nivel și astfel se poate determina dacă persoana va răspunde sau nu la hipnoterapie.

Irina Holdevici afirmă că hipnoza este o cale rapidă către locul în care se formează gândurile și emoțiile subiectului dar unde se găsesc și răspunsurile, unde lucrurile pot primi o altă semnificație, unde se poate acționa, este un instrument folosit în scopul de a ajuta persoanele aflate în nevoie, acel loc numindu-se inconștient (Holdevici, 2000).

Milton Erickson(1902-1980), persoana care a inițiat hipnoza eriksoniană, spune despre inconștient că este precum un rezervor de resurse psihice, acolo fiind păstrate obiectivele existențiale ale fiecărei persoane, rolul inconștientului fiind acela de a protejeza persoana de situații negative neprevăzute. Hipnoza ericksoniană este opusă celei clasice, fiind permisivă și nondirectivă, având un caracter flexibil, pacientul aflând că posedă resurse inconștiente. El demonstrează că pentru inducerea transei este necesară cooperarea cu subiectul, afirmând că nimeni nu poate fi hipnotizat împotriva voinței sale (Pintar & Jaylynn, 2012).

Transa hipnotică reprezintă o stare modificată de conștiința în cadrul căreia subiectul se deconectează de stimulii exteriori și se conectează cu interiorul lui. Transa hipnotică determină pacientul să caute propriile soluții, răspunsuri specifice la întrebările personale. Astfel se pot învăța comportamente și abilități noi, putându-se astfel destructura credințele iraționale și limitative dar și comportamentele nedorite. Transa este o stare de relaxare, nu de somn, în urma ei subiectul fiind capibil să povestească tot ce s-a întâmplat.

Hipnoza este o stare naturală, relaxată a corpului și a minții în care o persoană devine mai deschisă și mai susceptibilă la sugestii pozitive de schimbare și creștere. S-a constatat că este eficientă în tratarea unor aspecte precum dependența de nicotină, constrângeri, fobii și pierderea în greutate (Lemig, 2013).

2. Managementul greutății

Cei care au încercat să își controleze propria greutate știu că dacă vor mânca mai puțin și vor face mai multă mișcare vor reuși să scadă în circumferință sau în greutate. În realitate, din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple. Mărturie în acest sens pot da cei care au încercat să slăbească.

Este adevărat că o dietă atent aleasă și practicarea exerciților fizice au un rol esențial în managementul greutății, însă doar aceste elemente nu pot aduce rezultatele scontate. E bine de știut că pe lângă metodele corporale, alimentație echilibrată și mișcare, e recomandat să luăm în calcul influența factorilor psihologici.

După Greg Gurniak, un hipnotizator clinic din Ontario, se pare că utilizarea hipnozei este un alt drum pe care oamenii se aventurează în numele pierderii în greutate. Și, de obicei, acest drum este ales după ce toate celelalte eforturi de ultimă oră (sucuri de detoxifiere sau diete fade) sunt încercate și dau greș.

Multe persoane consideră că în hipnoză este vorba despre altcineva care îți controlează mintea și te face să faci anumite lucruri în timp ce tu ești inconștient. Kimberly Friedmutter, hipnoterapeut consideră credința conform căreia controlul minții tale e preluat de altcineva cu scopul de a face ceva împotriva voinței e una dintre cele mai mari concepții greșite despre hipnoză.

Bibliografie

1. Barabasz, M. (2007). Efficacy of hypnotherapy in the treatment of eating disorders. The International journal of clinical and experimental hypnosis .

2. Bolocofsky, D., & Spinler, L. C.-M. (1999). Effectiveness of hypnosis as an adjunct to behavioral weight management. Journal of clinical psyhology .

3. Cochrane, G., & Friesen, J. (1986). Hypnotherapy in weight loss treatment. Journal of Consulting and Clinical Psychology .

4. Fain, J. (2011). The Self-Compassion Diet: A Step-by-Step Program to Lose Weight with Loving-Kindness. Sounds True.

5. Holdevici, I. (2000). Psihoterapii scurte. București: Editura Ceres.

6. Hutchinson-Phillips, S., Gow, K., & Jamieson, G. (2007). Hypnotizability, eating behaviors, attitudes, and concerns: a literature survey. The international journal of clinical experimental hypnosis .

7. Kirsch, I., Montgomery, G., & Sapirstein, G. (1995). Hypnosis as an adjunct to cognitive-behavioral psychotherapy: A meta-analysis. Journal of Consulting and Clinical Psychology .

8. Lemig, C. (2013). The Narrow Way: A Memoir of Coming Out, Getting Clean, and Finding Buddha. Washington: Mantra Books.

9. McKenna, P. (2007). Te pot face să slăbești. București: Editura Litera.

10. Manolea, A. (2020). Hipnoză clinică - note de curs. București

11. Milling, L. S., Gover, M. C., & Moriarty, C. L. (2018). The effectiveness of hypnosis as an intervention for obesity: A meta-analytic review. Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice .

12. Pintar, J., & Jaylynn, S. (2012). Hipnoza. București: Editura Trei.

13. Popescu-Neveanu, P. (1978). Dicționar de psihologie. București: Editura Albatros.

Preview document

Managementul greutății corporale folosind hipnoza - Pagina 1
Managementul greutății corporale folosind hipnoza - Pagina 2
Managementul greutății corporale folosind hipnoza - Pagina 3
Managementul greutății corporale folosind hipnoza - Pagina 4
Managementul greutății corporale folosind hipnoza - Pagina 5
Managementul greutății corporale folosind hipnoza - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Managementul greutatii corporale folosind hipnoza.docx

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?