Manager Versus Leadership

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Manager Versus Leadership.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cristian Tibreanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Psihologie

Extras din document

MANAGER VERSUS LEADERSHIP

Managementul modern implica un mare numar de abilitati si orientari, dintre care multe presupun abilitati legate de statistica, utilizarea tehnologiei informatiei, contabilitate si matematica. Managementul pune accent pe rezolvarea rationala a problemelor si pe gândirea logica. Cum managementul implica în mod necesar oameni, este de o mare importanta detinerea de abilitati interpersonale  abilitatea de a lucra cu indivizii, dar si cu echipe de lucru. Pentru a avea succes, un manager trebuie sa îndeplineasca mai multe roluri si functii.

Leadership-ul reprezinta un atribut dorit si cerut de organizatii managerilor lor. Liderii au încredere în propriile forte si genereaza încredere celorlalti. În preajma adevaratilor lideri, angajatii se simt mai competenti si gasesc munca mai interesanta. Leadership-ul se afla în relatie directa cu capacitatea de a influenta comportamentul oamenilor.

Leadership-ul reprezinta un atribut al managerului care intriga, uimeste, dar si nedumereste în acelasi timp. Doi dintre cei mai cunoscuti teoreticieni ai managementului si ai stiintelor comportamentale, scriau urmatoarele:

Obiectivul nostru (în studierea a 60 de manageri executivi) a fost acela de a gasi oameni cu abilitati de leadership, nu doar managerii buni  lideri adevarati care imprima cultura, care sunt arhitectii sociali ai acestor organizatii si care creeaza si mentin valori. Liderii sunt oameni care fac lucrurile care trebuie; managerii sunt oameni care fac lucrurile cum trebuie. Ambele roluri sunt esentiale, dar profund diferite.

În acelasi sens, T. Peters si N. Austin faceau astfel referire la revolutia care se desfasoara în domeniul managementului:

Conceptul de leadership este crucial pentru aceasta revolutie- atât de crucial încât credem ca ca ar trebui sa se renunte la cuvântul management.

Unii specialisti din domeniu considera ca manager si lider sunt termeni sinonimi si îi folosesc în mod alternativ. Însa, leadership-ul si managementul reprezinta de fapt dimensiuni distincte ale persoanelor din conducere: leadership-ul reprezinta capacitatea de a determina oameni sa actioneze. Managerul, în schimb, este individul care asigura atingerea obiectivelor organizationale prin planificare, organizare si orientarea muncii catre finalitate. Prin urmare, o persoana poate fi un manager eficient fara a avea capacitatile unui lider. În ultimul deceniu, se acorda o tot mai mare atentie orientarii managerilor spre obtinerea de rezultate mai bune în leadership.

Leadership-ul reprezinta o caracteristica pe care toate organizatiile doresc sa o regaseasca la managerii lor. Liderii:

- sunt capabili sa îi orienteze pe oameni, creând o viziune pe care o comunica acestora;

- inspira încredere si au încredere în ei însisi;

- au suficienta experienta pentru a privi greselile drept o alta distragere de la drumul catre succes;

- îi fac pe oamenii sa se simta mai puternici în preajma lor. Oamenii se simt mai competenti si mai încrezatori în ei însisi, gasind astfel munca mai interesanta si mai provocatoare.

De-a lungul timpului, au fost enuntate o serie de teorii pentru a explica modul în care ia nastere leadership-ul, punându-se problema daca liderii au calitati înnascute sau devenirea lor este influentata de un factot situational. Unii specialisti considera ca leadership-ul este rezultatul carismei, în timp ce altii sustin ca leadership-ul reprezinta suma comportamen-telor care pot fi deprinse/învatate.

Cercetatorii au descoperit ca liderii de succes acorda:

- mai mare importanta anumitor activitati de conducere precum planificarea sau instruirea oamenilor;

- mai multa încredere subalternilor, fiind mai puternic orientati catre oameni.

Desi unele abilitati din leadership pot fi deprinse, este sortita esecului încercarea de a-i instrui pe cei care nu considera ca au o nevoie de a-si îmbunatati aceste abilitati.

Problematica complexa a leadership-ului reprezinta un punct de interes de câteva decenii, specialistii fiind interesati sa afle cine sunt cei care au capacitatea de a-si imprima viziunea lor organizatiilor si de a influenta activitati importante ale acestora, si daca aceste calitati sunt naturale sau pot fi dezvoltate. Pentru identificarea caracteristicilor liderilor au fost analizati mari conducatori, dar înca nu au putut fi descoperite tipare în care sa se încadreze toti cei care au calitati de lider.

Fisiere in arhiva (1):

  • Manager Versus Leadership.doc

Alte informatii

Referatul a fost prezentat in cadrul cursului de Psihologie Organizationala din cadrul Cursului Postuniversitar 3 D, Universitatea din Craiova,