Monografia psihologică a jocului de rugby

Referat
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2334
Mărime: 12.19KB (arhivat)
Publicat de: Carol Pintilie
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Anca Dragu

Extras din referat

Rugby sau rugbi (din cuvântul englez rugby, pronunţat aproximativ ragbi) este un sport cu balonul, originar din Anglia. Numele jocului provine de la oraşul englez omonim, locul unde s-au formalizat prima dată regulile acestui sport. Mingea cu care se joacă rugby-ul este de formă ovală, motiv pentru care sportul mai este uneori numit "sportul cu balonul oval".

Istoric

Strămoşul rugbyului este "la soule", sport practicat pe scară largă în Franţa, începând cu perioada Evului Mediu. Varianta originală a sa a fost inventată pe terenului principalului colegiu din oraşul Rugby, situat în Anglia. Potrivit legendei, în cursul unui meci de fotbal (care nu trebuie însă confundat cu varianta actuală a sportului desemnat cu acest nume), jucat în anul 1823, William Webb Ellis, elev al acestui colegiu şi viitor pastor, a luat în braţe balonul şi l-a purtat în spatele liniei porţii adverse, deşi tradiţia cerea ca punctele să fie înscrise cu piciorul. În realitate, originele rugbyului sunt ceva mai complexe. În acea perioadă, fiecare dintre colegiile britanice practicau un joc cu balonul derivat din "la soule". Fiecare colegiu avea propriile sale reguli, iar jocul cu piciorul şi cu mâna erau destul de răspândite. Gestul lui William Webb Ellis, de a ţine balonul în mâini, într-o fază a jocului în care aşa ceva nu era permis, a făcut ca regulile colegiului din Rugby să evolueze progresiv.

Odată cu apariţia căilor ferate însă, colegiile nu mai erau izolate unele de altele, iar întâlnirile sportive au devenit posibile. În primul rând, era necesar ca viitorii competitori să se pună de acord asupra regulilor care trebuie adoptate. La început, meciurile se jucau conform regulilor stabilite de colegiul care îndeplinea oficiul de gazdă. Nu pentru mult timp, pentru că destul de repede s-a simţit nevoia de a avea reguli uniforme. Au urmat dispute între partizanii care preferau jocul cu piciorul (dribbling) şi cei care doreau limitarea unui asemenea joc, considerat prea violent (ar trebui avut în vedere că jocul practicat în acea perioadă era diferit faţă de cel de astăzi). Din aceste discuţii s-au născut două sporturi diferite - cel cunoscut astăzi sub denumirea de fotbal şi rugbyul. Acestea, la rândul lor, au dat naşterea unui important de variante şi sporturi înrudite.

Regulile de joc, care afirmau specificitatea fotbalului jucat în colegiul din Rugby, vor fi codificate pentru prima dată în anul 1846 de către elevi, iar la 8 decembrie 1863, la Cambridge, de către studenţii acestei universităţi, foşti elevi proveniţi din Rugby.

În anul 1871, pentru a se distinge în mod definitiv de fotbal şi de "Football Association", se naşte prima federaţie naţională: Rugby Football Union (RFU). În acelaşi an, la Edinburgh are loc şi prima întâlnire internaţională, disputată între Scoţia şi Anglia, meci încheiat cu victoria gazdelor, cu scorul de 4-1.

În mod progresiv, RFU a adoptat diverse reguli pentru îmbunătăţirea jocului, cum sunt suprimarea unor anumite lovituri periculoase, permiterea pasei cu mâna (în 1875) sau diminuarea numărului de jucători de la 20 la 15 (în 1877).

Încetul cu încetul, rugbyul, rezervat iniţial elitelor, câştigă toate păturile sociale. În anii 1880 se pune problema profesionismului, adoptat în 1885 de fotbal]], care va determina scindarea mişcării rugbystice. Începând cu anul 1891, respectiv la un an de la înfiinţarea International Board, for însărcinat cu gestiunea jocului şi a regulilor acestuia, cluburile din nordul Angliei reclamau un ajutor pentru compensarea muncitorilor pentru timpul de muncă pierdut prin jucarea meciurilor de sâmbătă (care era zi lucrătoare), dar RFU a refuzat să admită această pretenţie. După mai multe tentative, "Northern Rugby Football Union", o copie profesionistă a RFU, a fost înfiinţată la 27 august 1895. Ulterior, această organizaţie a dat naştere unei variante diferite a acestui sport, denumită "rugby league", care este practicat în ţările anglofone. Abia la sfârşitul sec. XX, rugbyul va accepta profesionismul.

Preview document

Monografia psihologică a jocului de rugby - Pagina 1
Monografia psihologică a jocului de rugby - Pagina 2
Monografia psihologică a jocului de rugby - Pagina 3
Monografia psihologică a jocului de rugby - Pagina 4
Monografia psihologică a jocului de rugby - Pagina 5
Monografia psihologică a jocului de rugby - Pagina 6
Monografia psihologică a jocului de rugby - Pagina 7
Monografia psihologică a jocului de rugby - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Monografia Psihologica a Jocului de Rugby.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?