Obiective Psihologice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8870
Mărime: 47.32KB (arhivat)
Publicat de: Sever Adam
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. ARGUMENT . .pag.4
  2. 1. CAPITOLUL I .pag.6
  3. 1.1 IMAGINEA FIRMEI . pag.6
  4. 1.2 IMAGINEA SI MARKETINGUL EMOTIONAL.pag.7
  5. 2. CAPITOLUL II.pag.9
  6. 2.1 NIVELUL FIDELIZARII CUMPARATORILOR.pag.9
  7. 2.2 FIDELIZAREA CLIENTILOR.pag.10
  8. 2.3 IMPORTANTA FIDELIZARII.pag.11
  9. APLICATII.pag.12
  10. 2.4 CUMPARATORI CARE FAC ACHIZITII REPETATE.pag14
  11. 3.CAPITOLUL III.pag 16
  12. 3.1 SATISFACTIA CLIENTULUI. pag 16
  13. 4.CAPITOLUL IV. pag 18
  14. 4.1 MARCILE. pag 18
  15. 4.2 MARCI CORPORATIVE – CREARE SI UTILIZATE .pag 24
  16. CONCLUZIE.pag.25
  17. BIBLIOGRAFIE. pag 26

Extras din referat

ARGUMENT

Înainte de 1970 , toate teoriile de marketing se ocupau de firme care se luptau cu produsele şi serviciile lor să devină câştigătoare.

Aceste teorii vizau şi alte organizaţii non profit sau guvernamentale : liceele se întrec în a-şi câştiga elevii muzeele-vizitatorii teatrele vor să facă audienţă , şi toţii caută fonduri. Toate aceste cazuri au în comun un lucru : dorinţa cuiva de a obţine o resursă de la altcineva sau de ce nu atenţie , interes, dorinţa, achiziţie , vorbe bune.

Dar pentru a căpăta aceste răspunsuri, unii trebuie să ofere ceva care să fie de valoare pentru ceilalţi , astfel încât aceştia din urmă să ofere voluntar o resursă în schimb. Acest schimb defineşte de fapt conceptul de bază care se află în centrul marketingului.

Una din contribuţiile majore ale marketingului modern a fost transferul atenţiei firmelor şi organizaţiilor de la produs la piaţă şi cumpărător. Însă a fost nevoie de mulţi ani până când companiile au început , cu adevărat , să treacă de la o gândire orientată spre exterior : gradul de satisfacere a clientului , nivelul de fidelizare a consumatorilor.

Din păcate chiar şi astăzi mai există companii care operează , concentrându-se pe vânzarea produsului , în loc să se concentreze pe ridicarea la aşteptările clienţilor.

Această orientare spre exterior este sintetizată în special de obiectivele psihologice şi după cum orientarea spre consumator a devenit noua viziune a marketingului modern , tot aşa şi obiectivele psihologice sunt cele ce pun în evidenta aceasta orientare.

În mod regretabil , firmele îşi cheltuiesc cea mai mare parte din efort pentru a dobândi clienţii noi şi nu se străduiesc suficient să –i păstreze pe cei existenţi şi să sporească volumul tranzacţiilor cu aceştia. Numai puţin de 70% din bugetul de marketing se cheltuieşte pe atragerea de noi clienţi , dar 90% din veniturile firmei forma din tranzacţiile cu clienţii curenţi. Multe firme pierd vânzări cu clienţii noi , pe parcursul primilor anii .

Prin exces de concentrare asupra dobândiri de clienţi noi şi reglarea clienţilor curenţi firmele ajung la o rată de reducere a clientelei care se menţine între 10-30% pe an după care continuă să risipească bani într-un interminabil efort de atrage clienţii noi, sau de a-i recâştiga pe unii pierduţi de mult.

Capitolul I

Imaginea firmei

Unul din obiectivele importante ale firmei îl constituie construirea şi consolidarea unei imagini favorabile a firmei în rândul plublicului.

Încă din anii “80 , Georges Crapet , preşedintele Afrep -Union , afirma urmatoarele : “Capitalul imagine a devenit unul dintre elementele fundamentale ale patrimoniului întreprinderilor ; excelenţa, calitatea totală , singurele valori pe baza cărora întreprinderea îşi poate construi astăzi viitorul „.

Profesorul francez Christian Schneider defineşte imaginea ca “ fiind ansamblul repezentărilor obiective ( fapte, caracteristici materiale, rezultate ) şi subiective ( atribute, simboluri ) pe care un individ le percepe în legătură cu un produs sau o întreprindere”.

Sub aspectul conţinutului , imaginea este deseori tratată în funcţie de elementele de Referinţă : produs , marcă , firmă .

Marca desemnează produsul care îi oferă consumatorului motive de cumpărare atât de ordin raţional , cât şi emoţional .

Autorii belgieni Bernard Adriaenses , Marc Ingham , Michel Vankerkem apreciază că „ imaginea mărcii ( sau a produsului, sau a firmei ) este această realitate imaterială alcătuită din repezentări sau din credinţe mai mult sau mai puţin explicite sau profunde , sau din emoţii , în funcţie de care se stabilesc , există şi se manifestă preferinţele sau dimpotrivă , non-preferinţele în comportamentul de cumpărare sau de consum al indivizilor.”

Profesorul Christian Schneider afirmă că imaginea mărcii priveşte fie un produs, fie o gamă de produse şi este alcătuită din „ansamblul percepţiilor referitoare la produs şi mediul său : calităţile intriseci ale produsului , utilitatea , preţul , judecăţile afective”.

Trebuie subliniat că între noţiunile de produs şi marcă există deosebirea că marca este însoţită de judecăţile afective cu privire la produsul respectiv.

Cea mai distinctivă calitate a specialiştilor în marketing este abilitatea lor de a crea , menţine , proteja şi îmbunătăţi o marcă.

Marca este un nume , un termen , un semn , un simbol , desen care este folosită pentru a identifica bunurile sau serviciile unui ofertant , pentru a le diferenţia de cele ale concurenţilor.

Preview document

Obiective Psihologice - Pagina 1
Obiective Psihologice - Pagina 2
Obiective Psihologice - Pagina 3
Obiective Psihologice - Pagina 4
Obiective Psihologice - Pagina 5
Obiective Psihologice - Pagina 6
Obiective Psihologice - Pagina 7
Obiective Psihologice - Pagina 8
Obiective Psihologice - Pagina 9
Obiective Psihologice - Pagina 10
Obiective Psihologice - Pagina 11
Obiective Psihologice - Pagina 12
Obiective Psihologice - Pagina 13
Obiective Psihologice - Pagina 14
Obiective Psihologice - Pagina 15
Obiective Psihologice - Pagina 16
Obiective Psihologice - Pagina 17
Obiective Psihologice - Pagina 18
Obiective Psihologice - Pagina 19
Obiective Psihologice - Pagina 20
Obiective Psihologice - Pagina 21
Obiective Psihologice - Pagina 22
Obiective Psihologice - Pagina 23
Obiective Psihologice - Pagina 24
Obiective Psihologice - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Obiective Psihologice.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Psihologia personalitătii

CAPITOLUL I. BAZELE PSIHOLOGIEI PERSONALITATII 1.1. Obiectul psihologiei personalitatii. Definirea conceptului de persoana, trasatura de...

Obiectul Psihologiei

1. Psihicul-ca obiect de studiu al psihologiei Prin stiinta psihologica se realizeaza o maxima apropiere de specificul uman si sociouman,...

Obiectul Psihologiei

Problema obiectului de cercetare este esentiala pentru orice stiinta!!! 18-20 septembrie 1985 – Lisabona – Simpozion pe tema “Comportament,...

Psihologia Personalității

CAPITOLUL I BAZELE TEORETICO-METODOLOGICE ALE PSIHOLOGIEI PERSONALITĂŢII 1.1. Obiectul psihologiei personalităţii. Definirea conceptului de...

Psihologia educației

8.1. Obiectul şi problematica psihologiei educaţiei În înţeles larg, psihologia educaţională este o ramură aplicativă a psihologiei care studiază...

Modulului Psihopedagogic - Nivel I

I.OBIECTIVE: • Definirea noţiunilor: psihologie şcolară / educaţională, metodă; • Identificarea obiectului şi sarcinilor Psihologiei...

Obiectul psihologiei - dificultăți de abordare

La intrebarea lui Paul Fraisse :”Psihologia in cautarea propriului ei obiect?” ,raspunsul este partial adevarat ,psihologia aflandu-se intr-adevar...

Ai nevoie de altceva?