Pachete Interventii in Tulburarea Obsesiv-Compulsiva

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Pachete Interventii in Tulburarea Obsesiv-Compulsiva.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gabriela Popescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) e caracterizată prin gânduri anxiogene sau ritualuri pe care persoana simte că nu le poate controla. Dacă cineva suferă de TOC este asaltat de imagini şi gânduri stăruitoare, nedorite sau de necesitatea presantă de a se angaja în îndeplinirea anumitor ritualuri. Obsesia este o tulburare complexa ideo-afectiva caracterizată prin prezenţa în psihicul uman a unor grupuri de fenomene care tulbură buna desfăşurare a tuturor proceselor. Obsesiile sunt gânduri, imagini şi impulsiuni parazite, nedorite şi intruzive. Ele sunt de regulă privite de subiect ca fiind absurde, inaceeptabile şi greu de înlăturat. Odată ce obsesia se instalează, ea este însoţită de sentimente de disconfort şi anxietate şi de nevoia subiectului de a neutraliza. Compulsiile sunt comportamente repetitive cu caracter stereotip, implică repetarea actelor obsesive efectuate în aceiaşi secvenţă de fiecare dată, cu scopul de a suprima obsesiile, de a preveni sau reduce anxietatea. Compulsiile sunt fie clar excesive, fie neconectate realist cu ceea ce sunt destinate să neutralizeze sau să previna obsesiile.. Efectuarea acestor ritualuri reduce anxietatea doar pe termen scurt. Ritualurile ca şi gândurile obsesionale pot fi şi ele normale şi patologice şi sunt susţinute de disfuncţionalităţile sistemului de precauţie-vigilitate care se activează când individul trebuie să facă faţă unor ameninţări adevarate sau ipotetice . Comportamentul ritualic este opus comportamentului rutinier din viaţa obişnuită care este efectuat fără ca individul să se gândească. Comportamentul ritualic este foarte controlat, rigid şi orice inacurateţe sau incompletitudine duce la anxietate.

Adesea acest comportament este acompaniat de o rezistenţă la îndeplinirea comportamentului compulsiv. Ele se desfăşoară într-o formă stereotipă, sau după nişte reguli fixe şi punerea în aplicare este însoţită.de o descărcare temporară a anxietăţii. Subiectul nutreşte convjngerea că dacă, nu îşi va duce la îndeplinire ritualul,anxietatea sa va creşte foarte mult. Comportamentul compulsiv (de neutralizare) implică o modificare în activitatea mentală a subiectului, în sensul că acesta îşi abate găndul în mod deliberat de la ideea obsesivă. Pacienţii mai dezvoltă şi comportamente de evitare îndreptate în mod special în direcţia evitării stimulilor declanşatori ai comportamentului obsesiv.

Modelul psihologic al comportamentului obsesiv - compulsiv implică: evitarea obiectelor sau situaţiilor care declanşeează obsesia; comportamentul compulsiv şi ritualurile mentale. Când, în ciuda comportamentului de evitare, obsesia se instalează, urmează declanşarea comportamentului compulsiv (ritualul). Dacă obsesiile sunt persistente şi ritualurile capătă un caracter extensiv, la pacienţi se poate manifesta un comportament ritualist aparent independent de obsesie; mai precis, când pacientul se confruntă cu un stimul declanlşator al obsesiei, acesta declanşează comportamentul compulsiv (de neutralizare) înainte ca obsesia să apară, pentru a preveni apariţia acesteia.

În cadrul acestei tulburări psihice, o persoană devine blocată mental într-un model de gânduri şi comportamente repetitive care sunt lipsite de sens şi supărătoare, dar sunt dificil de depăşit.

Diagnosticul obsesiei este valabil doar dacă cele 3 criterii de mai jos sunt respectate:

- idei recurente, impulsuri sau imagini considerate lipsite de sens şi intruzive încercarea de a ignora, reprima sau neutraliza aceste gânduri cu ajutorul altor gânduri sau fapte

- recunoaşterea de către pacient a faptului că aceste gănduri sunt un produs al propriei sale minţi şi nu sunt impuse de factori externi

- simptomele să nu aparţină altei afecţiuni mentale

Diagnosticul compulsiei e valabil doar daca cele 3 criterii de mai jos sunt respectate:

- comportamente repetitive, intenţionate, cu scopul de a răspunde unei obsesii, în funcţie de anumite reguli sau într-o manieră stereotipă

- comportamente care intenţionează protejarea de un disconfort sau de o situaţie de temut, dar care nu corespund realităţii, fiind excesive

- recunoaşterea de către pacient a faptului că aceste comportemente sunt nerezonabile

Multe persoane sănătoase pot avea unele simptome asemănătoare celor din TOC, de exemplu a verifica aragazul de mai multe ori înainte de a pleca de acasă. Însa tulburarea este diagnosticată doar în cazul în care asemenea activităţi se prelungesc cel puţin o oră pe zi, sunt foarte deranjante şi tulbură viaţa de zi cu zi. Dacă boala obsesiv-complusivă devine suficient de severă, aceasta poate distruge capacitatea unei persoane de a funcţiona normal acasă, la şcoală sau la serviciu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pachete Interventii in Tulburarea Obsesiv-Compulsiva.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA « SPIRU HARET » FACULTATEA « PSIHOLOGIE » MASTER « PSIHOLOGIE CLINICA SI INTERVENTIE PSIHOLOGICA »