Pericole in Retelele de Socializare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Pericole in Retelele de Socializare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popescul Daniela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Psihologie, Criminologie

Extras din document

Traim intr-o lume in care decoperirile in domeniul tehnologic ne revolutioneaza viata, noi beneficiem de lucruri care acum cateva zeci de ani ar fi parut povesti science-fiction pentru bunicii nostri, dar, mai nou, tehnologia a adus o noua modalitate in care oamenii se pot cunoaste, vorbi, distra, interactiona, distanta nefiind o problema. Ideea care a fost imbratisata rapid si cu drag de toti era simpla: o comunitate in care oricine poate intra, in care toti sunt prieteni, in care pot impartasi orice (corespunzator din punct de vedere moral). Majoritatea ar spune ca au si reusit, dat fiind faptul ca acest nou concept de “retea sociala” , numara in prezent peste un miliard de membri in toata lumea. Ceea ce ni se pare noua mai interesant insa, este insa daca pot fi prieteni intre ei atat de multi oameni, data fiind firea umana care variaza de la individ la individ, care genereaza conflicte atat de usor.

Definitie

O retea de socializare este, general vorbind, o retea de persoane cu scopuri comune, cum ar fi o retea de studenti, politicieni, dar chiar si de hoti, in contrast cu retelele tehnice ca reteaua de telefon sau gaz metan.

In ultimii ani, printr-o retea de socializare, se intelege deseori si o retea informationala de utilizatori de internet, bazate pe anumite site-uri web la care utilizatorii se pot inscrie si interactiona cu alti utilizatori, deja inscrisi.

Pericole

Pe lângă avantajele acestor rețele, care facilitează de exemplu întrajutorarea membrilor, formarea de noi cunoștințe și prieteni, răspândirea rapidă a știrilor și zvonurilor („bârfelor”), aceste rețele ascund și pericole, deoarece de obicei nu se declară explicit care e sursa informațiilor, cine este furnizorul de servicii, și nici dacă acesta intenționează să utilizeze informațiile și în alte scopuri. De multe ori chiar, ștergerea informațiilor introduse benevol pur și simplu nu este prevăzută, ele rămânând înregistrate „pe veșnicie”, chiar dacă sunt greșite sau devin cu timpul depășite. Aici lipsa de reglementări clare deschide poarta pentru abuzuri grave asupra datelor private sau chiar secrete ale utilizatorilor, cu atât mai mult cu cât majoritatea lor sunt foarte tineri și încă nefamiliarizați cu pericolele din Internet.

Spargatorii de case sunt tot mai sofisticati cand strang informatii despre victimele lor si folosesc servicii ca Google Earth si Streetview pentru a-si planui loviturile.

Retelele de socializare pe internet duc la scaderea moralitatii

Sociologii afirma ca retelele de socializare,cum ar fi ,,Twitter”,pot conduce la scaderea dramatica a moralitatii in societate.

Ei spun ca exista semene ca “torentele” de informatii digitale,care se revarsa in special asupra tinerilor, le afecteaza acestora dezvoltarea emotionala a creierului.

Un studiu recent arata ca interactiunea sociala prin intermediul internetului este mult prea rapida pentru a fi “procesata” asa cum trebuie de catre creierul uman.

Retelele de socializare te fac mai vulnerabil in fata spargatorilor de case

Persoanele care au conturi pe site-urile de socializare precum Facebook sau Twitter sunt avertizate ca ar putea sa platesca mai mult la asigurarile de locuinta pentru ca hotii le supravegheaza mai usor.

Potrivit expertilor in asigurari, spargatorii de case afla prin intermediul retelelor de socializare cand sunt plecati proprietarii. Unele servicii de acest gen arata chiar unde se afla persoanele in acel moment, asa ca hotii stiu ca pot opera linistiti.

Pericolul de dependenta al retelelor de socializare

Asociatia Americana de Psihiatrie a nominalizat in acest an noi forme de dependenta, printre care si dependenta de internet, si, in particular, cea de Facebook. Reteaua de socializare, cu aproape 750 de milioane de membri in toata lumea, permite o comunicare neintrerupta. Atunci cand utilizatorul nu foloseste site-ul zilnic, poate simti ca "pierde firul" si devine frustrat. Specialistii spun ca utilizarea frecventa a retelei duce la scaderea capacitatii de concentrare si la deconectarea treptata de lumea reala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pericole in Retelele de Socializare.docx