Extras din document
Cercetarile asupra acestui lung interval al vietii au devenit mai sistematice si mai consistente ceva mai tarziu in comparatie cu cele referitoare la alte stadii. Explicatia acestui fapt consta in caracterul implinit al desfasurarii vietii psihice la aceasta varsta si care nu mai permite relevarea evolutiei sale si, pe de alta parte, cercetarile de psihologie generala s-au desfasurat mai ales cu persoanele adulte si aspectele caracteristice au fost cuprinse in lucrari cu acest profil.
Delimitarea in timp a stadiului adult a fost diferit solutionata, unii incluzand stadiul adult si tineretea intre 21 si 35 ani, altii au extins tineretea pana la 44 ani si au redus perioada adulta pana la intervalul 44-65 ani. Autorii romani au considerat ca stadiul adult se intinde intre 35 si 65 ani, deci are cea mai mare durata. El este impartit in trei stadii:
• Adultul tanar (35-45 ani), caracterizat prin integrare si adaptare profesionala intensa, statut si roluri familiale si sociale incarcate de responsabilitate;
• Adultul matur (45-55 ani), cand persoana atinge varful in ierarhia profesionala in acord cu calificarea sa, poate avea valori sociale si politice amplificate, dar cele parentale incep sa se diminueze;
• Adultul tardiv (55-65 ani), preocupat de mentinerea competentei sale profesionale si apoi de pregatirea iesirii din activitate, de diminuarea in continuare a rolurilor parentale dar si aparitia altora, de pastrarea si poate chiar amplificarea rolurilor sociale si politice.
Personalitatea este descrisa de cei mai multi cercetatori ca fiind un ansamblu de caracteristici afective, emotionale, relativ stabile si generale ale felului de a fi al unei persoane in modul in care reactioneaza la anumite situatii in care se gaseste. G.W. Allport, citat de Cretu Tinca, spune ca personalitatii mature ii sunt caracteristice urmatoarele particularitati:
- Stapanirea de sine in orice situatii si, cu precadere, in cele dificile;
- Echilibrul afectiv;
- Independenta in decizii si actiune;
- Autonomie in toate planurile;
- Prudenta;
- Obiectivitate in perceperea de sine si a altora;
- Expansiunea moderata si fundamentala in ceea ce priveste proiectarea viitorului;
- Infruntarea matura a marilor incercari ale vietii.
Daca adolescenta a fost ma ales o perioada a unei identitati potentiale, tineretea si mai ales stadiul adult reprezinta perioadele vietii in care aceasta se defineste si se implineste prin tot ceea ce gandeste, simte si face adultul. Identitatea de sine cu cele trei subidentitati – cea profesionala, familiala si socioculturala – suporta modificari semnificative si caracteristice de la un substadiu la altul.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Personalitatea Matura a Adultului.doc