Procese Fundamentale intr-o Invățare Elementară

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1986
Mărime: 11.14KB (arhivat)
Cost: 1 puncte

Extras din document

În orice act de învatare intervine de fapt psihismul, în vederea studiului, putem descrie separat functiile de baza ale procesului cognitiv.

În cunoasterea elementara se distinge îndeosebi rolul atentiei , perceptiei si memoriei . Aprofundarea cunoasterii aduce în prim plan imaginatia si gândirea. Motivatia si comunicarea elev -profesor, intervine tot timpul ca motor al activitatii psihice. Activitatea de reflectare a realitatii în creier are un caracter selectiv.

Atentia consta un orientarea si concentrarea activitatii psihice asupra unor obiecte si fenomene care , datorita acestui fapt , sunt reflectate mai clar si mai deplin.

Perceptia consta în cunoasterea obiectelor si fenomenelor în integritatea lor si în momentul când ele actioneaza asupra organelor senzoriale.

Caracterul selectiv al reflectarii se manifesta nu numai în cazul perceptiilor ,ci si în cazul celorlalte procese psihice ( de ex gândirea , memoria etc).

Perceptia este o reflectare a obiectelor si fenomenelor care actioneaza nemijlocit asupra receptorilor .

Perceptiile deosebindu-se de senzatii prin faptul ca ele nu constituie reflectarea însusirilor izolate ale obiectelor si fenomenelor ( de ex culoare, temperatura, miros etc), ci reflectarea acestor obiecte si fenomene în totalitatea lor.

Imaginile obiectelor si fenomenelor percepute , actiunile savârsite , sentimentele si gândurile pe care le avem la un moment dat , nu dispar fara urma din mintea noastra. În anumite conditii , ele reapar , intr-o forma sau alta , în constiinta . Spre deosebire de senzatii si perceptii , care sunt imagini ale obiectelor si fenomenelor ce actioneaza în momentul respectiv asupra analizatorilor , memoria este o reflectare a experientei noastre anterioare.

Prin memorie se întelege , pe de o parte , procesul de întiparire , fixare si pastrare în creier , iar pe de alta part e , recunoasterea si reproducerea a ceea ce omul a perceput , a simtit , a facut sau a gândit înainte.

ATENTIA

Baza fiziologica a atentiei o constituie aparitia unor regiuni cu excitabilitate optima în scoarta cerebrala.

Activitatea de formare si reactualizare a legaturilor temporare si de diferentiere se realizeaza la un înalt nivel de eficacitate în focarele de excitabilitate optima ,care constituie portiunea creatoare a emisferelor cerebrale.

În jurul focarelor de excitabilitate optima apare, pe baza inductiei negative, o stare de inhibitie.

Cu cât focarul de excitabilitate optima este mai concentrat in anumite portiuni ale scoartei cu atât inhibitia aparuta prin inductie negativa cu celelalte regiuni este mai puternic.

Portiunea de excitabilitate optima nu este fixa ,ci se deplaseaza pe suprafata emisferelor cerebrale, in functie de schimbarile survenite în lumea reala si de desfasurarea activitatii.

Atentia are o serie de calitati:concentrarea,stabilirea,volumul,flexibilitatea,distributia-care pot reprezenta o anumita independenta unele fata de altele. În acest fel ,la uni copii anumite calitati ale atentiei pot fi foarte dezvoltate, iar altele mai putin dezvoltate.

Concentrarea si intensitatea atentiei. Se poate masura prin rezistenta la excitanti perturbatorii, în special la zgomot.

Zgomotul din ambianta poate stânjeni foarte mult ,atunci când trebuie sa distingi un aspect mai putin evident.

Un rol semnificativ îl joaca deprinderile.

Stabilirea atentiei se caracterizeaza prin mentinerea neîntrerupta, intensiva si durabila a orientarii si concentrarii activitatii psihice intr-o anumita directie.

Atentia elevului se poate mentine concentrata ,in mod neîntrerupt , asupra unui obiect,15-20 minute, examinând din diferite puncte de vedere.

Volumul atentiei este limitat.

Flexibilitatea atentiei este rezultatul deplasarii rapide a focarului de excitabilitate care depinde in primul rând de mobilitatea proceselor nervoase, de usurinta cu care un focar de excitabilitate trece in starea de inhibitie si invers.

Distributia atentiei consta în capacitatea de a sesiza simultan întelesul mai multor surse de informatii.

Atentia involuntara se caracterizeaza prin faptul ca apare în mod neintentionat si fara efort voluntar.

Aparitia atentiei involuntare este determinata nu numai de natura stimulentilor , ci si de masura in care un stimulent oarecare raspunde trebuintelor ,dorintelor, intereselor elevului respectiv.

Preview document

Procese Fundamentale intr-o Invățare Elementară - Pagina 1
Procese Fundamentale intr-o Invățare Elementară - Pagina 2
Procese Fundamentale intr-o Invățare Elementară - Pagina 3
Procese Fundamentale intr-o Invățare Elementară - Pagina 4
Procese Fundamentale intr-o Invățare Elementară - Pagina 5
Procese Fundamentale intr-o Invățare Elementară - Pagina 6
Procese Fundamentale intr-o Invățare Elementară - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Procese Fundamentale intr-o Invatare Elementara.doc

Alții au mai descărcat și

Procese Cognitive Superioare - Gandirea

PROCESE COGNITIVE SUPERIOARE GANDIREA 1. Definirea si caracterizarea gandirii Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese...

Dezvoltarea Psihică

DEZVOLTAREA PSIHICĂ A COPILULUI CAP. I. Noţiuni generale despre dezvoltarea psihicului în ontogeneză Psihologia este ştiinţa care se ocupă cu...

Neuropsihologia Memoriei

Memoria este definite ca proces psihic intelectual, cognitiv, multiplu mediat atat de sensibilitate cat si de gandire, limbaj si imaginatie, prin...

Procese Cognitive

GANDIREA: -este un proces intelectual de operatii si strategii coordonate in actiuni mintale prin care se prelucreaza, coreleaza, decodifica...

Procese Fundamentale in Invatare - Perceptia, Atentia, Memoria

In cadrul dezvoltarii psihice si al formarii personalitatii adulte, invatarea ocupa un loc central, datorita faptului ca prin invatare, individul...

Gandirea ca Proces de Rezolvare a Problemelor

Andrei Cosmovici sustine ca în majoritatea manualelor publice la noi sub influenta materialismului dialectic, gîndirea era definita ca o...

Doua Procese Cognitive - Gandirea si Memoria

Gândirea ocupa un loc central în psihologie, termenul de gândire figureaza si în limbajul curent, dar are un trecut filosofic complex si un...

Memoria

I. Ce este memoria Existenta imaginilor implica o functie fundamentala a vietii psihice: memoria Memoria face parte din categoria proceselor...

Ai nevoie de altceva?