Procesele Psihice si Reclama

Imagine preview
(3/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Procesele Psihice si Reclama.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Psihologie

Extras din document

1. Psihologie si reclama

Rolul reclamei este de a-i ajuta pe consumatori sa se orienteze mai usor si mai repede în multitudinea ofertelor de produse si servicii lansate pe piata. Interesul sponsorului de reclama este ca atitudinea publicului tinta sa devina cât mai favorabila produselor sale.

Ceea ce vizeaza designerii de reclama este modul în care este receptata aceasta si gradul în care se exercita influenta reclamei asupra publicului tinta. Conditiile ce determina raspunsul consumatorilor, reunite în situatia-stimul, declanseaza anumite procese psihice ce au ca rezultat inducerea intentiei de cumparare a produsului respectiv.

Designerii de reclama au înteles ca premisa persuasivitatii unui mesaj publicitar este cunoasterea comportamentului de cumparare si a mentalitatii consumatorului. Ei sunt interesati sa afle ce procese au loc în mintea receptorilor de reclama pentru a putea prevedea comportamentul de cumparare determinat de aceste procese. Ele sunt în mare masura dependente de cerintele, valorile, normele si traditii le mediului în care traiesc consumatorii-tinta.

Problema designerului care produce reclama este sa poata controla cu cât mai mare precizie efectul mesajului publicitar pe care îl emite.

2. Reclama si mecanismele perceptiei

Perceptiile sunt procese senzoriale complexe si totodata, imagini primare, continând totalitatea informatiilor despre însusirile concrete ale obiectelor si fenomenelor în conditiile actiunii directe a acestora asupra analizatorilor.

În momentul în care un individ este expus unei reclame, toate elementele ce compun acea reclama sunt receptate ca senzatii cu continut informational. Dar aceste imagini sunt procesate si sunt transformate în imagini integrale.

Exista trei dimensiuni fundamentale ale procesului de perceptie:

- Perceptia spatiului-a însusirilor spatiale ale obiectelor (forma, marime, contur), a relatiilor spatiale dintre obiecte

- Perceptia timpului-a duratei obiective, a succesiunii fenomenelor

- Perceptia miscarii-a vitezei ca relatie spatio-temporala

În functie de tipul de reclama utilizat, se solicita anumite forme ale perceptiei. Astfel, reclamele radio se bazeaza doar pe perceptia temporala, reclamele tiparite furnizeaza stimuli spatiali si pot sa sugereze miscarea prin anumite semne, iar reclamele de televiziune sunt cele mai complexe, deoarece toate cele trei forme ale perceptiei sunt solicitate.

Atunci când se parcurge continutul unei reclame, exista un tipar al miscarii privirii, care este cunoscut sub numele de „flux Z”. Pentru ca reclama sa fie mai usor perceputa si sa fie eficienta, designerii de reclama trebuie sa foloseasca elemente grafice care sa scota în evidenta diagonala din dreapta sus spre stânga jos.

Operatiile de procesare implicate în mecanismul de perceptie sunt urmatoarele:

- Detectia– faza în care receptorul constata prezenta stimulului.

- Discriminarea–faza în care el distinge un obiecte un obiect de celelalte obiecte din câmpul sau vizual.

- Identificarea–faza de formare a imaginii integrale definitive a obiectului si raportarea acesteia la modelul perceptiv corespunzator, imagine ce se stocheaza în memorie.

- Interpretarea-consta în integrarea verbala si stabilirea semnificatiei obiectului perceput, a posibilitatii utilizarii lui în activitate.

Perceptia este deci o forma superioara a cunoasterii senzoriale, si un proces de extragere si prelucrare a informatiilor. Din acest motiv, facilitarea proceselor mentale este unul din dezideratele pe care trebuie sa le aiba în vedere creatorii de reclame.

3. Rolul atentiei în receptarea mesajului publicitar

Studiile de piata releva faptul ca traim sub influenta unei cantitati enorme de informatie, din care o parte semnificativa este reprezentata de mesaje cu caracter publicitar – media zilnica de astfel de mesaje este de 1500 pentru fiecare individ. Acest lucru îngreuneaza semnificativ concentrarea atentiei la unul dintre produsele promovate, atentia având un rol deosebit de important în selectarea mesajelor relevante pentru cel expus stimulilor. De aceea creatorii de reclama trebuie sa aiba în vedere ca atentia depinde de câtiva factori, cum ar fi intensitatea stimulilor si gradul lor de contrast, dar mai ales de faptul ca atentia este influentata de varietatea stimulilor si de surpriza pe care o produc. Noutatea unui stimul atrage atentia si diminueaza importanta celor perceputi anterior.

Limitele caracteristicilor atentiei-mobilitate, volum, grad de concentrare, distributivitatea-care impun ca reclama sa respecte anumite conditii:

- Sa nu suprasolicite atentia cu un volum prea mare de stimuli, riscând perceptia doar partiala a informatiei importante;

- Sa fie suficient de scurta, pentru a nu depasi limita de stabilitate a atentiei si a fi abandonata în virtutea tendintei naturale de mobilitate;

- Sa foloseasca stimuli cu ponderatie, pentru a nu devia atentia receptorilor de la elementele esentiale ale mesajului spre elementele secundare;

- Sa raspunda unor interese majore, unor probleme acute ale consumatorilor, pentru a contracara tendinta naturala de dispersare a atentiei spre alti stimuli simultani din afara reclamei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Procesele Psihice si Reclama.doc

Alte informatii

referat PSIHOLOGIA PUBLICITATII