Profilul Psihologic al unui Criminal în Serie

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 3924
Mărime: 26.25KB (arhivat)
Publicat de: Nae Sabău
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Un profil psihologic este un instrument care poate ajuta anchetatorii crimei spunându-le ce fel de autor este cel pe care îl caută. Dezvoltarea psihologică a profilului a început în Biroul Federal de Investigaţii (FBI) Behavioral Science Unit în timpul anilor 1960 într-o încercare de a înţelege comportamentul criminal violent. Deşi profilului psihologic a fost utilizat în urmărirea de criminali in serie , este, de asemenea aplicat la investigarea produsului manipulant , otrava din stiloul ce scrie o scrisoare, bombardarea serială,violul în serie, rapire, incendiere premeditată , şi crime.

Un profil psihologic este construit prin dovezi de la locul crimei, care este integrat în teoria psihologică. Este important ca cel care întocmeşte profilul să aibă acces la toate informaţiile despre o crimă, din declaraţiile martorilor şi analiza probelor fizice, la fotografie şi constatări din autopsie. Un infractor nu lăsa în urmă doar dovezi fizice cum ar fi amprentele digitale la scena în care el sau ea comite o infracţiune. De asemenea, lăsate în urmă indiciile sunt indicii cu privire la comportamentul şi personalitatea care sunt relevate de un studiu de scenă şi toate elementele de probă conectate la acesta.

Victimologie, studiul victimei, este o parte importantă a profilului psihologic. Anchetatorul vrea să ştie ce a atras acest autor pentru această victimă şi care a fost relaţia dintre ele. Acest lucru poate arunca lumină asupra motivaţiei pentru infracţiunea care poate dezvălui multe despre personalitatea făptuitorului şi poate şi despre fanteziile lor de conducere.

Profilul psihologic al unui criminal poate fi foarte revelator de obiceiul său , ocuparea forţei de muncă, starea civilă, starea mentală, şi trăsături de personalitate. Un profil funcţionează cel mai bine în cazul în care autorul infracţiunii afişează o formă de tulburări mentală, cum ar fi angajarea la tortură sau mutilare. Unii iau un trofeu departe de la victimă, eventual, un element de nicio valoare evidentă, dar de profundă semnificaţie simbolică pentru a făptuitorului. El poate folosi, de asemenea, o semnătură, care este un semn de comportament, cum ar fi poziţionarea cadavru într-un anumit fel sau legarea cu un nod complicat. Acest lucru, din nou, poate reflecta un capriciu de personalitate specifică care poate fi extrem de revelatoare pentru profilier.

Profilele psihologice şi-au dovedit utilitatea în prima captură de Richard Trenton Chase, aşa-numita captură"Vampirul din Sacramento", care a ucis o femeie şi au băut sângele ei în 1978. FBI-ul a luat act de tulburare la faţa locului şi, dintr-un studiu de tip de corp şi de temperament mental, a concluzionat că ucigaşul a fost alb, subţire, subnutriţi, şi în jur de douazeci de ani. Ca un tip dezorganizat, el ar fi şomer şi trăia în pace. De asemenea, profilierul a ghicit că ar ucide din nou şi, din păcate, trei zile mai târziu a şi făcut asta. El a ucis trei oameni în propria casă, a furat maşina de familie şi apoi a abandonat locuinţa. Cea de a doua crimă a furnizat mai multe informaţii pentru a rafina profilul Chase(“Vampirul din Sacramento"), a fost găsit în curând traind la nivel local. Apariţia lui a fost la fel precum de profilul său a sugerat. El a avut o istorie de boli psihice, a recunoscut crimele, dar nu am vazut că el a făcut ceva greşit. El a spus anchetatorii săi că avea nevoie de sângele aşa că a trebuit să devină vampir. Profilul a salvat multe vieţi, pentru că Chase a avut mai multe crime planificate care erau marcate pe un calendar găsit în camera lui.

Criminalii în serie au un profil de personalitate comun şi definitiv. Când criminalii în serie sunt profilaţi, motivele din spatele agresiuii lor sunt în mod normal aparente. Există mai multe tipuri de criminali în serie şi fiecare tip are propriile motive pentru uciderea. Cu toate acestea, există trăsături comune găsite în rândul tuturor criminalilor în serie. Unele comportamente pot fi găsite încă din copilărie: semnele tipice de pericol la copii includ udarea în pat, stabilirea de incendii, şi abuzeze de animale. Deoarece aceşti viitori ucigaşi îmbătrânesc, există alte semne, cum ar fi dorinţa de a fi singur, incapacitatea de a face bine la şcoală sau să deţină un loc de muncă, şi probleme de familie acasă la care indică un viitor de agresiune.

Un criminal în serie este definit ca o persoană care atacă şi ucide victimele unul câte unul într-o serie de incidente. Aceste persoane, de obicei, ucid mai mult de trei persoane cu diferite ocazii în termen de 14 zile. Asasinii ucid multe persoane nevinovate pentru propria lor satisfacţie personală, şi fiecare ucide în propriile lor moduri oribile. Există diferite tipuri de criminali în serie.

Un tip de criminal în serie este vizionar Serial Killer. Oamenii din această categorie, de obicei, aud voci care instruiesc criminalul în a executa alte fiinţe umane. Aceste crime sunt, de obicei, psihotice sau schizofreniene. David Berkowitz, de asemenea, cunoscut ca Fiu al lui Sam, este un exemplu de un ucigaş în serie vizionar. Un al doilea tip de criminal în serie este Serial Killer Misionare. Acest tip de ucigaş de multe ori se simte ca în cazul în care el sau ea are o responsabilitate sau o misiune specială pentru a scapa lumea de o anumită specificate grup de oameni. Charles Manson ar fi clasificat în această categorie. Un al treilea tip de serial criminal este Killer Lust. Pofta ucigaşului este adesea condusă de a ucide din cauza unei motivaţii sexuale.Un al patrulea subgrup de criminali în serie este cunoscut ca un Killer Thrill. Un ucigaş fior ia viaţa, deoarece acestea se bucură de o experienţă de ucidere. Un al cincilea sub grup din criminalii în serie este Power Seeker Killer, o persoană care se bucură având controlul total asupra sorţii victimei lor. Unul dintre ultimele tipuri de criminali în serie este Serial Killer Gain. Un criminal în câştig este unul care ucide pentru a câştiga bani sau obiectele despre care aceştia cred că a fi foarte valoroase.

Criminalul în serie trebuie să comită cel puţin trei crime, disparate în timp, având oanumită periodicitate. Cei mai mulţi criminali în serie sunt bărbaţi (80%), relativ tineri ( 30-40 de ani),sunt sadici, au un intelect relativ normal şi acţionează de obicei singuri. Sunt indivizi dinamici, mobili,capabili să parcurgă kilometri întregi în căutarea victimei potrivite, care să fie vulnerabilă şi uşor de controlat. Victimele criminalilor în serie pot fi femei, copii, homosexuali, vagabonzi, prostituate etc. În ciuda aparenţelor exterioare, criminalul în serie este un individ nesigur. Acesta dobândeşte siguranţă doar în “zona de confort“, locul în care îşi poate controla victima. Pentru a rămâne singur cu victima, criminalul recurge la diferite trucuri. El simte o mare plăcere în exercitarea puterii şi a controlului asupra victimei. Cruzimea actului său îl excită, şi de aceea uneori înregistrează audio sau video ţipetele de durere ale victimei, pe care ulterior le poate folosi fie pentru a “savura“ momentul atunci când nu are o victimă, fie pentru a teroriza viitoarele victime..

Majoritatea criminalilor în serie au fost privaţi în copilărie de afecţiune, fiind supuşi unor violenţe fizice sau sexuale. Cei mai mulţi sunt psihopaţi, având o personalitate instabilă, violentă. Aceştiaucid pentru a-şi atenua ura, dorinţa de putere, dominare şi răzbunare, fiind marcaţi şi de un puternicsentiment de inferioritate, favorizat uneori de o disfuncţie sexuală. Umilirea victimelor şi săvârşirea crimelor au un efect “terapeutic”, stimulându-le încrederea în ei înşişi. La unii criminali în serie apare ura împotriva femeilor, care de cele mai multe ori este dublată de tendinţele sadice. Într-o oarecare măsură şi pentru o perioadă limitată de timp, ei se “vindecă” ucigând, înjunghiatul şi strangularea fiind metodele preferate. Sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, fanteziile sadice ale criminalilor în serie seexacerbează. Apare evident faptul că aceştia trebuie să ucidă mult mai des pentru a-şi satisface plăcerea pe care o obţin săvârşind acest act. Mulţi criminali în serie au fost depistaţi şi identificaţi accidental, pe măsură ce deveneau mai îndrăzneţi în actele lor şi mai indiferenţi faţă de risc.

Preview document

Profilul Psihologic al unui Criminal în Serie - Pagina 1
Profilul Psihologic al unui Criminal în Serie - Pagina 2
Profilul Psihologic al unui Criminal în Serie - Pagina 3
Profilul Psihologic al unui Criminal în Serie - Pagina 4
Profilul Psihologic al unui Criminal în Serie - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Profilul Psihologic al unui Criminal in Serie.doc

Alții au mai descărcat și

Psihologie Juridică

Introducere Psihologia juridică impune o serie de exigenţe fără îndeplinirea cărora actul de justiţie rămâne un exerciţiu steril, tehnicist,...

Psihologie socială - violența în școli

Introducere In Romania, nivelul de violenta in unitatile de invatamant preuniversitar a devenit ingrijorator. Concluziile unui studiu realizat de...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Temperamentul

Tipologia lui Pavlov Explicare diferentelor temperamentale tine, in conceptia filozofului rus Ivan Petrovici Pavlov, de caracteristicile...

Psihologia Judiciară

Capitolul I. Psihologia juridică - ştiinţă şi practică „Viitorul psihologiei este corelat cu viitorul lumii şi cu posibilitatea de a obţine o...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Psihologie sportivă

Psihologie sportive - subiecte 1. Psihomotricitatea . Aptitudini motrice. Capacitatea motrica. 2. Continutul motricitatii. 3. Stresul in...

Te-ar putea interesa și

Elemente de tactică criminalistică și psihologie judiciară aplicată în cadrul investigării infracțiunilor comise de criminali în serie

Introducere Motivul care a stat la baza alegerii acestei teme de licență se regăsește în importanța cercetării criminalistice la fața locului în...

Psihologia Criminalului în Serie cu Mobil Sexual

1.INTRODUCERE Din momentul în care studiul personalităţii delincventului a devenit de o importanţa fundamentală pentru aplicarea legii penale, a...

Profilajul criminal în investigația criminalistică

INTRODUCERE Prezenta lucrare de licență prezintă sub diferite aspecte metodologia specifică investigării criminalistice pe baza profilajului...

Psihologie Juridică

Introducere Psihologia juridică impune o serie de exigenţe fără îndeplinirea cărora actul de justiţie rămâne un exerciţiu steril, tehnicist,...

Profilajul Criminal

Rezumat Un obiectiv principal al poliţiei este de a asigura siguranţa publică şi, prin urmare, organele de aplicare a legii folosesc o serie de...

Psihologia Infractorului

Actul infractional –considerente teoretice. Iluzia că poate exista o societate fara infractionalitate s-a risipit de mult. Noul model social...

Violența interpersonală - crime în serie

1. Crima în serie Crima în serie reprezinta uciderea de victime disparate în timp, de la zile la saptamâni sau luni, între ele. Aceste pauze de...

Violul - devianță socială

1. Definiţiile violului şi “justificările” acestuia Fără a fi cuprins în clasificarea tulburărilor sexuale, violul este o infracţiune care ar...

Ai nevoie de altceva?