Psihanaliza lui Sigmund Freud

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 8648
Mărime: 109.05KB (arhivat)
Publicat de: Amza Moldovan
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Predescu Mihai

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE
  2. 2 . ISTORIA PSIHANALIZEI
  3. 3 . BIOGRAFIA LUI S. FREUD
  4. 4. TEORIILE LUI S.FREUD
  5. 4.1.-TEORIA SEDUCTIEI
  6. 4.2.- TEORIA INTERPRETARII VISULUI
  7. 4.3- TEORIA ASUPRA INCONSTIENTULUI
  8. 4.4- TEORIA AMINTIRILOR REFULATE SI RECUPERATE
  9. 4.5- TEORIA ASUPRA SEXUALITATII INFANTILE
  10. 4.6- TEORIA IMPULSURILOR
  11. 4.7- TEORIA DINAMICA A PERSONALITATII UMANE
  12. 5 .PRINCIPII ALE PSIHANALIZEI
  13. 5.1- PRINCIPIUL (P.)CONSTANTEI
  14. 5.2- PRINCIPIUL NIRVANA
  15. 5.3- PRINCIPIUL PLACERII-NEPLACERII
  16. 5.4- PRINCIPIUL REALITATII
  17. 5.5- COMPULSIA LA REPETITIE
  18. 6. DESFASURAREA ACTULUI PSIHOTERAPEUTIC IN
  19. PSIHANALIZA(psihanalistul,clientul,sedinta,relatii terapeutice ,directii terapeutice, eficienta psihanalizei , avantajul si dezavantajul psihoterapiei psihanalitice ,critica psihanalizei).
  20. 7. CONCLUZII
  21. 8. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

1.INTRODUCERE

Orientarea analitică (dinamică) este prima propunere de intervenţie psihoterapeutică sistematică, ce se dezvolta la începutul secolului XX din gândirea şi practica clinică a lui Sigmund Freud (1856-1939).

Psihoterapia consta intro aplicare metodică a unor tehnici psihologice determinate, pentru restabilirea echilibrului afectiv al unei persoane. (Larousse)

Freud spunea : ,,psihanaliza este o psihoterapie care se desfasoara in conditii de rezistenta . Modalitatea de a depasi rezistenta este analiza rezistentelor.Referitor la alegerea termenului psihanaliză, Freud îl defineşte:„Am numit psihanaliză travaliul prin care aducem în conştiinţa bolnavului materialul psihic refulat în el.”

Psihanaliza clasică studiază ideile, visele, comportamentele, erorile persoanei, cu scopul de a descoperi semnificaţia ascunsă pe care o au acestea pentru individ. Psihanaliza a socat initial prin doua lucruri : conceptul de inconstient si teoria despre sexualitatea infantila .

Freud îşi propune să dezvăluie rolul diverselor niveluri ale psihicului şi dinamica raporturilor dintre conştient, inconştient, subconştient, afirmând că dorinţele care vin în conflict cu normele sociale şi cu principiile morale ale persoanei sunt supuse refulării şi alungate în subconştient.. Freud spune ca psihanaliza este un instrument care permite eului să ajungă la o cucerire progresivă a id-ului; el încearcă să arate cum eul social reuşeşte să impună limite id-ului.

Psihanaliza este in acelasi timp un procedeu de cercetare a proceselor psihice cu scopul de a investiga semnificatia faptelor si reprezentarilor ce au loc in inconstient;o metoda de terapie a tulburarilor psihice, in cadrul careia se tinde la rezolvarea acestora prin aducerea la suprafata si clarificarea semnificatiei rezistentelor, transferurilor si dorintelor ascunse ale pacientilor; un sistem complex de teorii cu privire la efectele proceselor psihice inconstiente asupra trairilor, gandirii si activitatii oamenilor. Elementele acestor teorii deriva din cercetarea proceselor psihice si terapia starilor psihopatologice. .

Psihanaliza a fost dezvoltata de Sigmund Freud la inceputul secolului al XX-lea ca teorie generala a inconstientului. Calea recomandata pentru accesul in inconstient este intelegerea sensului viselor si a actelor ratate (lapsus-uri).

Semnificatia viselor a reprezentat punctul de plecare al folosirii teoriei psihanalitice ca posibilitate terapeutica. Interpretarea simbolurilor, produse ale fanteziei sau in relatie cu situatii originare, isi aduce contributia la elucidarea etiologiei starilor nevrotice si la interpretarea lapsus-urilor ca substrat logic.

Interpretarea actelor ratate şi simptomatice - o altă contribuţie fundamentală la investigarea proceselor inconştiente semnată de Freud. Pentru cei mai mulţi dintre noi actele ratate - ca de pildă erorile de lectură sau de scris, uitările de tot felul, ticurile etc. - nu au nici o semnificaţie, pentru că sînt puse pe seama oboselii, nervozităţii, neatenţiei etc. Freud este primul care a sesizat logica acestor erori, pornind de la premisa determinismului tuturor manifestărilor noastre psihice.

In general, psihanaliza, presupune ca experientele grave, neprelucrate ale copilariei sunt refulate, pentru ca altfel personalitatea imatura a copilului nu ar putea rezista acestui conflict. Niciun copil nu poate suporta, de exemplu, ca este nedorit de unul din parinti, sau chiar urit. Psihanaliza spera sa obtina o vindecare prin aducerea la suprafata constiintei ,a starilor refulate, sau cum se exprima Freud: "Unde era Sinele, trebuie sa fie Eul").Scopul psihanalizei afirma Freud este sa faca din inconstient constient.

2. ISTORIA PSIHANALIZEI

Pentru ca psihanaliza a inceput nu atat ca o stiinta, ci a inceput ca o experienta empirica, terapeutica, si a fost o intuitie geniala a functionarii umane. Pana la Freud psihologia a identificat viata psihica cu viata constiintei, considerandu-se in sensul acesta ca "orice fenomen psihic se insoteste de constiinta pe care o are despre el" (J.P: Charrier).

Viata psihica apreciata ca manifestare exterioara pura si exclusiva; aceasta conceptie a fost vehiculata in sec. XIX si XX de teoriile gestaltiste, behavioriste, nervismul pavlovian si neuropsihologie.

Freud a incercat sa o desemneze intr-o teorie stiintifica despre functionarea umana, care se mentine si astazi. Totusi, psihanalistii considera ca in anul 1895, anul aparitiei lucrarii "Studii asupra isteriei", lucrare semnata impreuna cu Josef Breuer, a inceput evolutia psihanalizei .

1890-ideea de psihanaliza a fost dezvoltat de Sigmund Freud la spitalul Salpêtrière din Paris.El a aplicat metoda hipnozei si catharsisul pentru a suprima simptomele, intrun experiment asupra pacientilor cu nevroza , sub indrumarea mentorului sau Dr. Josef Breuer.

1896-Freud isi numeste noul tratament pe care-l foloseste in tratarea pacientilor

psihanaliza ;

1905-1920-psihanaliza cunoaste o perioada de dezvolatare, perioada in care Freud publica "Introducere in narcisism" (1914), "Complexul lui Odipe" iar in jurul lui se constituie o echipa de tineri specialisti care vor ilustra ulterior domeniul psihiatriei, al psihanalizei si psihoterapiei. Este vorba de E. Bleuer, C.G. Jung (de la Zürich), E. Jones (Londra)

1908- Freud pune bazele Asociatei Vieneze de Psihanaliza

1912-Ernest Jones propune înfiinţarea unui "Comitet secret", alcătuit din psihanaliştii cei mai fideli şi mai apropiaţi ai lui Freud, comitet care să aibă misiunea de a veghea asupra psihanalizei, de a o dezvolta şi de a o apăra de orice posibile deformări şi alterări. In legatura cu aceasta asociatie Freud afirma "Imi permit să spun că viaţa şi moartea îmi vor fi mai uşoare, dacă ştiu că există o astfel de asociaţie, care să vegheze asupra creaţiei mele."(Jones, 1957, p. 153, ).

1920- asistam la o modificare a teoriei psihanalitice si o extindere a acesteia, operata chiar de catre Freud. Aceste aspecte le regasim in lucrarea "Dincolo de principiul placerii" (1920). in aceasta lucrare, Freud imparte pulsiunile in doua grupe: pulsiuni ale vietii (sexualitate, libido, Eros) si pulsiuni ale mortii si agresivitatii (Thanatos). De aici Freud procedeaza la o reevaluare a organizarii sistemului personalitatii sau a "aparatului psihic" in trei instante: Sinele (sediul pulsiunilor si dorintelor refulate), Eul (cuprinzand preconstientul si cenzura) Supra - Eul (cuprinzand constiinta morala).

1926-Freud a dorit ca teoria şi metoda( folosite in psihanaliza) , pe care le crease, să ocupe un loc special, în cadrul ştiinţelor generale despre om şi să nu fie puse alături de "simple" procedee psihoterapeutice.

1939- Freud se va ocupa de extinderea psihanalizei asupra stiintelor umane: morala, religie, mitologie, societate, familie, cultura, arta, etc. ("Totem si tabu", "Inhibitie, simptom, boala", "Moise si monoteismul", "Malaise de la civilisation

Dupa decesul(1939) lui Freud psihanaliza are o istorie tensionata fiind zguduita de crize interioare determinate de curente desidente. Psihanaliza cunoaste modificari multiple atat in plan doctrinar cat mai cu seama in planul practicii psihoterapeutice si educatiei. Primele si cele mai importante curente desidente sunt cele ale lui A.Adler si cel al lui C.G. Jung.

Constatam ca psihanaliza este inca puternica in anumite tari din Europa Occidentala, dar nu in toate; este foarte puternica si influenta in America de Sud, in Argentina si in Brazilia, in special prin miscarile lacaniene; si se afirma in Europa de Est. In Statele Unite, unde a avut o influenta preponderenta, este intr-un declin accentuat. In Japonia si in India exista nuclee psihanalitice destul de puternice, dar izolate. In restul lumii nu gasim. De pilda, Islamul o respinge aproape total,in parti ale Asiei este absolut absenta.

Preview document

Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 1
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 2
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 3
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 4
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 5
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 6
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 7
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 8
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 9
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 10
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 11
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 12
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 13
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 14
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 15
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 16
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 17
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 18
Psihanaliza lui Sigmund Freud - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Psihanaliza lui Sigmund Freud.doc

Alții au mai descărcat și

Influențe ale relației terapeut-pacient

INTRODUCERE Lucrarea de faţă tratează relaţia dintre terapeut şi pacient, obiectivele terapiei şi face o diferenţiere a relaţiei dintre pacient şi...

Relația viață de familie - viață profesională

Introducere Imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala a angajatilor contribuie in mare masura la cresterea eficientei...

Sigmund Freud și psihanaliza

Sigmund Freud a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al scolii psihologice de psihanaliza. Principalele teorii ale acestei scoli...

Psihoterapie - psihoterapia centrată pe client

Orientarea psihoterapeutica centrata pe persoana a fost fundamentata de Carl Ransom Rogers (1902-1987) sub numele de terapie non-directiva,...

Carl Rogers - terapia centrată pe persoană

1. ARGUMENT PENTRU ALEGEREA TEMEI A. Introducere Se spune că este bine să alegi o psihoterapie care ți se potrivește. Această afirmație este...

Conștiința de Sine a Militarilor și Influența Acesteia asupra Capacității Lor de a Asuma Roluri în Subunitate

INTRODUCERE Viaţa reprezintă rezolvări de probleme care presupun evaluări succesive, comparaţii între “ce este necesar să fac” şi “ ce pot să...

Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud

Viata si opera lui Freud -I.1. O scurta istorie -Sigmund Freud s-a nascut la Freiberg, un mic orasel din Moravia, la data de 6 mai 1856, in casa...

Asistența psihologică a militarilor - factor de creștere a capacității de luptă a armatei

1. Generalităţi Pentru evitarea traumelor psihice, a stersului de luptă, dar şi pentru mărirea gradului de rezistenţă la militari, se impune...

Te-ar putea interesa și

Diversitate tematică, stilistică și de viziune în poezia interbelică

Argument Tema studiului nostru de caz se refera la Diversitate tematică, stilistică şi de viziune în poezia interbelică. Acesta l-am obţinut in...

Interpretarea Viselor

CAPITOLUL I INTERPRETAREA VISELOR.CONSIDERATII INTRODUCTIVE § 1.Consideraţii generale în interpretarea viselor Visul este una din temele care a...

Formule estetice moderne în opera lui Camil Petrescu

ARGUMENT Crearea unei opere bogate în conţinut variat şi plină de mister a fost motivul pentru care ne-am simţit atraşi de Camil Petrescu şi în...

Psihanalizele

Lucrarea de fata trateaza modalitatile de abordare ale psihanalizei in decursul timpului, atat de fondatorul acesteia, Sigmund Freud, cat si de cei...

Carl Gustav Jung

1. Introducere. Carl Gustav Jung a fost un psiholog și psihiatru elvețian, fondator al psihologiei analitice, ce poate fi considerată un răspuns...

Viața și opera lui Sigmund Freud - criminologie

Introducere Constituția Republicii Moldova, Legea Supremă, consideră drept valori supreme „statul de drept, pacea civică, democrația, demnitatea...

Psihanaliză - acte ratate

Acte ratate Actul ratat este definit de dictionarul de psihologie Larousse ca fiind un act prin care un subiect substituie, fara voia lui, unui...

Psihanaliza lui Freud versus psihologia analitică a lui Jung

Introducere Istoria modernă a psihologiei este marcată de apariția, la începutul secolului XX, a Școlii psihanalitice întemeiată de Sigmund Freud...

Ai nevoie de altceva?