Psihologia Personalitatii si Procesul de Formare a Ei

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Psihologia Personalitatii si Procesul de Formare a Ei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 40 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Eremia Elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Psihologie

Cuprins

1. Noţiuni de personalitate. Factorii care determină personalitatea.
2. Cele „cinci mari dimensiuni” ale personalităţii.
3. Tipologii ale personalităţii.
4. Structura personalităţii. Teoria lui Sigmund Freud. Modelul static şi dinamic al structurii personalităţii.
5. Socializarea personalităţii.
6. Temperamentul personalităţii.
7. Caracterul personalităţii.
8. Comportamentul personalităţii.
9. Aptitudinile.

Extras din document

1. Noţiuni de personalitate. Factorii care determină personalitatea.

Ce este personalitatea ?

Discuţia ştiinţifică referitor la termenul de „personalitate” şi conţinutul lui, care a început încă în antichitate, nu este nici pe departe epuizată. De exemplu, Gordon W. şi G. Allport susţin că „personalitatea este organizarea dinamică în cadrul individului, a acelor sisteme psihofizice care determină gândirea şi comportamentul său caracteristic”. Hans J. Eysenck definesc personalitatea drept organizarea mai mult sau mai puţin durabilă a caracterului, temperamentului, inteligenţei şi fizicului unei persoane. Această organizare determină adptarea sa unică la mediu. G. Allport a colectat aproximativ 50 de definiţii ale personalităţii. Un grup de teorii ale personalităţii sunt inspirate de ştiinţele naturii şi pun la bază (dezvoltarea creierului şi a sistemului psihic, formarea repertoriului comportamental).

Teoriile inspirate de ştiinţele sociale, care au preluat modele de abordare de la acestea, scot în evidenţă influenţa mediului şi dependenţa personalităţii, manifestată în procesele de socializare, interacţiune, alianţă cu grupul uman, geneza raporturilor cu „alţii”.

Folosind modelele filosofice, alt grup de teorii se sprijină în definirea personalităţii şi controla conştient comportamentele insistând în tratarea lui ca o fiinţă autonomă care posedă capacităţi de dirijare a atitudinilor şi conduitelor de formulare a scopurilor, planificare a activităţii de integrare şi responsabilitate.

Prin personalitate se înţelege, de obicei, „subiectul uman” considerat ca unitate bio-psiho-socială, ca purtător al funcţiilor epistemice, pragmatice şi axiologice.

Restrictiv, psihologia consideră personalitatea ca un macrosistem al invarianţilor informaţionali şi operaţionali, ce se exprimă constant în conduită şi sunt definitorii şi caracteristici pentru subiect (Paul Popescu-Neveanu, Dicţionar de psihologie, Editura Albatros, Bucureşti, 1978, p. 532-533).

Din punctul de vedere al psihologiei, prin personalitate se mai înţelege un ansamblu structural stabil de comportamente psihice interne –cognitive, afective, motivaţionale şi de atitudini – în cadrul interacţiunii individului cu o realitate socio-culturală determinată.

Personalitatea constă dintr-un număr de dimensiuni şi trăsături care sunt determinate în complex de către predispoziţia genetică şi trecutul de învăţare pe un termen lung al persoanei. un argument, lansat mai devreme asupra personalităţii individului, a fost rezultatul factorilor ereditari sau ai mediului. A fost personalitatea predeterminată la naştere sau a fost rezultatul ambilor factori. în afară de aceasta, mai cunoaştem încă un factor de influenţă a personalităţii – situaţia. Astfel, personalitatea adultului este acum considerată ca fiind formată de factori ereditari, de mediu şi schimbată de condiţiile situaţiei.

Factorul ereditar. Ereditatea se referă la factorii, care au fost determinanţi prin concepere. Fizicul, genul, temperamentul, musculatura şi reflexele, nivelul energetic şi ritmurile biologice sunt caracteristici, în general, considerate a fi complet influenţate de părinţi, adică caracteristicile lor biologice, fiziologice, psihologice.

Concepţia ereditară susţine că o explicaţie mai subiectivă a personalităţii individului este structura moleculară a genelor situate în cromozomi.

Concluziile rezultă din cercetările făcute asupra a o sută de gemeni separaţi la naştere şi crescuţi separat. Spre exemplu, doi gemeni care au fost separaţi de 39 de ani şi au crescut la distanţa de 75 km, conduceau aceeaşi marcă de automobil, de aceeaşi culoare, fumau acelaşi tip de ţigări, aveau câini cu acelaşi nume şi întotdeauna se odihneau pe aceeaşi plajă la 2500 km depărtare de casă.

De asemenea este descrisă prezenţa în cadrul unor familii cu personalităţi marcante a ambianţei stimulatorii.

Astfel, investigându-se trei generaţii din familia Bernoulli, s-au găsit 8 bărbaţi, toţi matematicieni de bază, iar studiul a cinci generaţii din familia Bach – a depistat nu mai puţini de 13 mari muzicieni.

Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologia Personalitatii si Procesul de Formare a Ei.doc