Psihologia Vanzarii

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Psihologia Vanzarii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 120 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Psihologie

Cuprins

INTRODUCERE - CE ESTE VANZAREA 4
CINE SUNT CLIENTII NOSTRI? 7
CUM PUTEM IDENTIFICA CLIENTII ORGANIZATIEI? 8
CUM PUTEM DEMONSTRA AVANTAJUL COMPETITIV AL PRODUSULUI NOSTRU ? 8
CATEVA TIPURI DE CLIENTI 9
REGULA DE PLATINA IN VANZARI 21
CATEVA TIPURI DE …VANZATORI 22
RELATIA CU CLIENTII 22
PREZENTAREA 32
PRINCIPIILE MANIPULARII OBIECTIEI 36
INCHIDEREA VANZARII 50
COMUNICAREA IN NEGOCIEREA COMERCIALA 62
ASCULTAREA ACTIVA 76
FEEDBACKOLOGIA 82
TEHNICI DE PERSUASIUNE SI MANIPULARE 88
COMUNICAREA NON-VERBALA 103
ARTA DE A DEVENI SIMPATIC 112
MECANISMELE PSIHOLOGICE CARE STAU LA BAZA DECIZIEI 119
FAZELE ACTULUI DECIZIONAL 121

Extras din document

INTRODUCERE - CE ESTE VANZAREA

 Ati incercat vreodata sa convingeti un politist sa nu va dea o amenda?

 V-ati prezentat vreodata la un interviu pentru a obtine o slujba?

 Ati invitat vreodata o fata la o intalnire?

 Ati discutat, nu conteaza cu cine, politica?

 Ati cerut vreodata un imprumunt unui prieten?

 Ati propus cuiva o afacere?

 Ati cumparat vreodata o masina la mana a doua?

 Ati incercat vreodata sa tineti regim sau sa va lasati de fumat?

Daca ati facut vreunul dintre aceste lucruri (si sigur ati facut), cum a mers?

Ati reusit sa obtineti ceea ce voiati, ati stapanit situatia?

Sau v-ati dat seama ca tentativele voastre nu ajung la nici un rezultat?

In orice caz, trebuie sa stiti ca, de fiecare data, erati angajati in cea mai obisnuita, necunoscuta, grea si fascinanta dintre arte: arta vanzarii.

In realitate, vanzarea este cea mai frecventa activitate umana, cu ea ne confruntam la fiecare pas. Ganditi-va un moment: de fiecare data cand intram in legatura cu cineva, vindem dorintele, parerile, calitatile noastre, ne vandem, de fapt, pe noi insine....

Ati convins o fata sa vina la cinema cu voi? Ati facut o vanzare!

Ati obtinut de la sef o marire de salariu? Ati facut o vanzare!

Ati gasit un partener de viata? Ati facut o vanzare!!!!

Cum stau insa lucrurile in cazul in care noi suntem cei care cumpara? Nu conteaza, este la fel: v-ati gandit vreodata ca de fiecare data cand cumparati ceva, de fapt scoateti la vanzare banii pe care ii aveti si vreti sa fiti platiti cu un obiect? Ati realizat ca, de fapt, si voi trebuie sa-l convingeti pe proprietarul obiectului ca schimbul este convenabil?

Deci, tot vanzare.

“Dar”, poate spune cineva, “ce vindem atunci cand suntem singuri?”

« Nimic, evident », ar veni raspunsul. Gresit!

Vanzarile cele mai importante le facem tocmai atunci cand suntem singuri si ne vindem lucruri noua insine! Poate nu ne dam seama, dar creierul nostru este permanent intr-un dialog cu sine insusi si este un dialog de vanzare! Cand incercam sa ne convingem sa respectam un program, sa ne punem la munca, sa ne ducem undeva, sa.... orice va vine in minte, creierul trebuie sa fie un vanzator foarte bun pentru a ne convinge sa facem alegeri cele mai potrivite. (si de cate de ori nu da gres....)

Iata deci ca un profesionist al vanzarii nu mai este cineva care nu a gasit altceva mai bun de facut, ci o persoana care trebuie sa stapaneasca notiuni de psihologie, marketing, negociere, etc.

Iata deci ca a stapani tehnicile de vanzare poate fi cheia care ne va deschide usile succesului, in timp ce necunoasterea lor nu poate duce decat la faliment.

Sa luam exemplul unui tanar care se duce la o discoteca pentru a-si face o prietena noua, face de fapt o cercetare de piata (se uita in jurul lui), gaseste nisa de piata (fata care-i place), propune un produs (el insusi) caruia i-a gasit o confectie (imbracaminte), trimite un mesaj publicitar, face un studiu de fezabilitate, da drumul la toate tehnicile de vanzare.

Odata, la o receptie in Geneva, un ziarist l-a intalnit pe presedintele firmei Rolex si l-a intrebat care mai era situatia in acel moment pe piata ceasurilor.

“Habar nu am”, a raspuns presedintele, “nu prea ma intereseaza piata ceasurilor.”

« Ce vreti sa spuneti cu asta? », s-a mirat ziaristul. « Vindeti ceasurile cele mai celebre in lume si nu urmariti piata? »

« Stimate domn », a explicat marele om de afaceri, « firma noastra nu vinde ceasuri, ea vinde senzatia de lux! »

Orice intreprinzator care actioneaza in domeniul comercial stie perfect ca succesul sta in capacitatea si posibilitatile lui de a gasi clienti dispusi sa cumpere produsul pe care el il propune. Calitatea, organizarea, productia s.a.m.d. nu sunt de nici un folos pana cand nu gasim pe cineva dispus sa ne dea ceea ce dorim noi (de obicei, bani, dar nu neaparat) in schimbul a ceea ce avem de oferit.

In acelasi fel, oricine a gasit timp pentru a reflecta asupra acestei probleme si-a dat probabil seama ca mecanismul vanzare-cumparare nu se limiteaza deloc la tranzactii comerciale: practic, el joaca un rol in toate activitatile omenesti. De fapt, de fiecare data cand ne aflam in orice fel de relatie cu ceilalti, schimbam permanent cate ceva (bani, marfa, informatii, servicii, dar si salutari, complimente, placeri etc.) si bineinteles trebuie sa convingem interlocutorul ca aceasta tranzactie va fi profitabila pentru amandoi.

Asadar, sa definim « vanzarea » ca fiind o tranzactie in care ambele parti au schimbat anumite lucruri despre care au convenit ca au aceeasi valoare.

Valoarea unui lucru este stabilita in functie de situatie si in mod subiectiv. Ceea ce se schimba intr-adevar in orice tranzactie este « puterea », si ca contextul influenteaza enorm perceptia noastra in privirea valoarei de ce se schimba, poate se va da seama ca aceasta definitie poate fi folosita in aproape toate feluri de interactiune omenesti). In consecinta, definim « tehnici de vanzare » strategiile cale le punem in actiune cu scopul ca interlocutorul nostru sa fie de acord cu valoare pe care noi punem in ceea ce avem de propus, si il gaseasca corect si atragator.

Daca ne gandim cu atentie, putem observa ca acesta definitie gaseste aplicatie de fiecare data cand intram in legatura cu altcineva, si depaseste cu mult domeniul strict comercial.

Dar nici o tehnica ne va fi de folos daca nu intelegem ce avem intr-adevar de vanzare. Intrebarea aceasta poate arata destul de simpla, in timp ce este cheia succesului sau falimentului unei afaceri. Practic, este vorba de a intelege care este « ideea » si « utilitatea » care este perceputa din partea clientului. Aceasta este ceea ce trebuie vandut, in timp ce obiectul este numai pretextul. A descoperi idea asta uneori este usor, dar deseori trebuie analizat cu atentie:

-Cati si-au luat celularul pentru a avea o eficienta mai mare in munca ei?

-Si cati in schimb l-au luat pentru a face prietenii invidiosi?

-Cine si-a cumperat un Mercedes, a apreciat intr-adevar tehnologia germana, sau a vrut pur si simplu sa arate ca a facut bani frumosi?

-Cine cumpara instrumente de gimnastica, le va folosi intr-adevar, sau vrea numai sa opreasca simtul de vinovatie fata de ei insusi, asa pot spune ca au incercat tot posibilul, dar n-au slabit?

-Si cineva a facut o statistica despre cartile care se vand si timpul de care ar fi nevoie pentru a le citi, care ar depasi de departe populatia mondiala.

-Si cineva se va gandi care ar fi putut sa fie nevoia satisfacuta de « Tamagochi », unul dintre succesele comerciale mai mari din ultimele ani?

Motivatiile clientului pot sa nu aiba nici o legatura cu obiectul respectiv.

Orice avem de propus, trebuie sa ne punem doua intrebari cheie:

-Ce vand intr-adevar?

-De ce cineva ar trebui sa-l cumpere? (Adica, de ce cineva mi-ar da in schimb ceea ce doresc?)

Si in cautarea raspunsurilor, trebuie sa tinem cont ca ceea ce apare este deseori foarte departe de realitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologia Vanzarii.doc