Psihologie și sociologie industrială avansată - Covid 19

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1887
Mărime: 56.50KB (arhivat)
Publicat de: Diana B.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor
Universitatea Politehnica Bucuresti, Bucuresti
Specializare: ingineria resurselor umane în organizațiile industriale
Materie: Psihologie și sociologie industrială avansată

Extras din referat

Actuală situație în lume datorată de Covid 19 a devenit o amenințare pentru mai multe afaceri. De la pierderea locurilor de muncă la lipsa posturilor disponibile pe piață muncii a condus la o stare de anxietate și/sau deperesia a unui număr din ce în ce mai mare. Nesiguranță financiară devenind pionul motivațional al angajațiilor de a nu rămâne fără loc de muncă, motivație de tip negativ din exterior a crescut performanțele angajaților care nu au fost vizați la procesul de reducere al resursei umane.

Mai mult odată cu aparatia vaccinului împotriva Covid 19, părerile indivizilor s-au împărțit în două: cei care acceptă vaccinare și cei care sunt împotriva vaccinării.

În acest sens mai multe multinaționale impun vaccinul, ba chiar au creat un sistem de recompensare, menit să atragă un număr cât de mare de angajații care să facă voluntar acest vaccin.

„Un angajator poate să ajungă la concluzia că dacă nu te-ai vaccinat, atunci poate că trebuie să respecți anumite restricții, mai mult decât colegii tăi care s-au vaccinat. Acest lucru este posibil”, a spus Raed Arafat. Official nu este obligatoriu dar la cum afrima și Raed Arafat, un angajator poate aplică anumite restricții, măsuri speciale care în final pot duce la pierderea locului de muncă, lucru considerat incorect. În cazul refuzului unui angajat se pot găsi măsuri alternative precum: lucrul de acasă, la cum în timpul pandemiei acesta varianta a fost posibilă ba chiar eficientă, poate fi utilizată.

Această obligativitate este o motivație negativă, care constă în reduceri de salariu, amenzi, retrogradări, amenințări verbale, mustrări. La fel cum am menționat mai sus, resura umană care refuză vaccinarea va fi susupusa unui nou set de regului. Recompensarea prim bonusuri, prime este în esență o motivarea pozitivă care să stimuleze vaccinarea. De menționat faptul că acest tip de motivație este unul pe termen scurt.

În România, în urmă mai multor studii perspectiva asupra vaccinului împotriva Covid 19 este următoarea:

Rezultatele sondajului pot fi ușor înțelese dacă analizăm perspectiva generală asupra vaccinurilor în România.

Totodată această abordare, considerată de mine agresivă, poate aduce pierderi în cadrul firmelor. Anagatii cheie care din diverse motive precum, religia, frică de a acceptă un vaccin creat într-un timp relativ scurt care prezeinta efecte adverse necunoscute în totalitate, pot decide să părăsească acest mediu de lucru. Țînând cont de faptul că acestea sunt o resursă umană cu experiență, oferta de muncă nu constitue un risc major. La fel și pentru ceilalți angajați, forandu-se grupuri, amiciti în cadrul profesional, o plecare în masă poate aduce firma într-o stare critică. De luat în calcul este desigur și afirmația făcută publică de către Raed Arafat conform căruia ,,Dar da, persoanele vaccinate, cel mai probabil, nu numai în România, peste tot, se vor bucură, poate, de drepturi suplimentare”.

Compania X, activează în domeniul medical, pe lângă cadrul medical această are un număr semnificativ de pesonal care activează în domenii precum:domeniu financiar, resurse umane, IT, parte larg dezolvtata de call-center, management, marketing, acoperind o paleta largă și complexă. Această în mod direct a impus vaccinarea, din persepectivă conduceri altă cale nu există. Astfel se poate afirmă faptul că modelul aplicat angajaților le încalcă dreptul de a decide pentru sănătatea lor, acest tip de decizie la scară largă aplicat în sectorul public a ajuns în cel privat. Considerând acesta problema una actuală am decis să o expun dar din lipsa informațiilor găsite sunt nevoită să continui prin a prezența o altă problemă de psihologie și sociologie industrială pe care deasemnea o cosider interesantă și de actualitate este reprezentată de recunoașterea la locul de muncă.

Unul dintre motivele principale pentru care angajațîi își schimbă locul de muncă este acela că nu se simt apreciați. Angajații se așteaptă că locul de muncă să le ofere o experiență productivă, antrenantă, plăcută și motivantă dar și că muncă acestora să fie recunoscută și apreciată. Mai multe companii precum și compania X menționată și anterior au realizat cât de importantă este aprecierea și recunoașterea angajatiilor și au implantat diferite modalități prin care angajați să beneficieze de ele.

Recunoașterea publică este o modalitate excelență de a sărbători o realizare a unui angajat, pentru că are un impact mai larg asupra afacerilor. Nu numai că aduce cea mai mare vizibilitate și extinde laudele individului sau echipei, dar poate servi, de asemenea, că un moment educațional pentru informarea angajaților din întreagă companie despre valoarea muncii depuse. Recunoașterea privată îl are în prim plan pe individ.

Bibliografie

- https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ar-putea-angajatorul-sa-ceara-angajatului-sa-se-vaccineze-anti-covid-pentru-a-veni-la-munca-ce-spune-raed-arafat-1412811

- https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sondaj-doar-30-dintre-romani-vor-sa-se-vaccineze-impotriva-covid-1422303

- Suportul de curs

Preview document

Psihologie și sociologie industrială avansată - Covid 19 - Pagina 1
Psihologie și sociologie industrială avansată - Covid 19 - Pagina 2
Psihologie și sociologie industrială avansată - Covid 19 - Pagina 3
Psihologie și sociologie industrială avansată - Covid 19 - Pagina 4
Psihologie și sociologie industrială avansată - Covid 19 - Pagina 5
Psihologie și sociologie industrială avansată - Covid 19 - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Psihologie si sociologie industriala avansata - Covid 19.docx

Alții au mai descărcat și

Mass-media și Terorismul

Introducere Orice concept care, pus in aplicare, afecteaza integritatea fiintei umane cu consecinte in plan emotional, cognitiv, social si fizic,...

Tulburările de tip anxios în timpul pandemiei de COVID-19

Boala Coronavirus 2019 (COVID-19) este definită ca fiind boala cauzată de un nou coronavirus numit acum sindrom respirator acut sever coronavirus 2...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?