Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1669
Mărime: 13.82KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

Tehnici de consiliere behavioriste

Psihoterapiile cognitive şi comportamentale (CBT) sunt abordări psihologice bazate pe principii ştiinţifice, pe care studiile de specialitate le-au indicat ca fiind eficiente pentru o gamă largă de probleme.

În cadrul intervenţiei de tip CBT, clienţii împreună cu terapeuţii conlucrează pentru a identifica şi înţelege problemele, văzute ca relaţie dintre gânduri, emoţii şi comportamente.

De regulă, abordarea se centrează pe dificultăţile întâmpinate de client în prezent şi se bazează pe perspectiva comună pe care terapeutul şi clientul o au asupra problemelor clientului. Aceasta duce în continuare la identificarea unor scopuri şi strategii terapeutice precise, monitorizate şi evaluate în permanenţă, specifice psihoterapiilor de scurtă durată.

Psihoterapeuţii specializaţi în psihoterapiile cognitive şi comportamentale lucrează atât cu individul, cât şi cu grupul sau cu familia. Intervenţia de tip CBT poate fi utilizată pentru a ajuta orice persoană, indiferent de abilităţile, nivelul educaţional, etnia, rasa, sexul, sau preferinţele sexuale ale acesteia.

De regulă, ca formare profesională de bază, psihoterapeuţii cognitiv-comportamentali sunt specialişti în sănătate: asistente medicale, psihologi, medici, asistenţi sociali, consilieri psihologici etc.

Deşi toţi psihoterapeuţii cognitiv-comportamentali se ghidează după principiile prezentate anterior, în practică aceştia pot fi întâlniţi cu titulaturi diverse, indicându-i ca specialişti în: psihoterapie cognitivă, psihoterapie comportamentală, psihoterapie cognitiv-comportamentală sau psihoterapie raţional-emotivă şi comportamentală.

Aceste titulaturi diverse reflectă adesea preferinţele şi formarea diferiţilor psihoterapeuţi în utilizarea unor tehnici şi strategii care ţintesc în mod direct (1) schimbarea gândurilor dezadaptative, a asumpţiilor şi credinţelor persoanei (psihoterapie cognitivă), (2) schimbarea comportamentelor dezadaptative (psihoterapie comportamentală), (3) schimbarea credinţelor şi a comportamentelor dezadaptative (psihoterapie cognitiv-comportamentală; psihoterapie raţional-emotivă şi comportamentală).

Indiferent de denumirea particulară utilizată, abordarea este cunoscută ca intervenţie psihoterapeutică cognitivă şi comportamentală (CBT).

Scopul principal al tuturor psihoterapeuţilor cognitiv-comportamentalişti este să îşi ajute clienţii să facă schimbările dorite în felul în care gândesc, simt şi se comportă.

În cadrul psihoterapiilor cognitive şi comportamentale, terapeutul şi clientul conlucrează pentru a:

- contura o perspectivă comună asupra problemelor clientului;

- identifica modul în care acestea afectează gândurile, comportamentele, emoţiile şi funcţionarea zilnică a persoanei.

Pornind de la înţelegerea problemelor specifice fiecărui client în parte, terapeutul va colabora cu acesta pentru a stabili scopuri terapeutice şi a elabora de comun acord planul de tratament.

Intervenţia îşi propune să îl ajute pe client să găsească pentru problemele sale soluţii mai eficiente decât modalităţile de adaptare folosite până în acel moment.

Aceasta presupune implicarea clientului în exersarea a noi modalităţi de coping în timpul dintre şedinţele de psihoterapie.

Terapeutul şi clientul stabilesc de comun acord numărul de întâlniri necesare. Numărul şedinţelor diferă în funcţie de natura şi severitatea problemelor clientului. De regulă, intervenţia de tip CBT presupune o întâlnire de aproximativ 60 de minute în fiecare săptămână, pe o durată de 10-15 săptămâni, perioadă care se poate scurta sau lungi, după caz.

După încheierea tratamentului, terapeutul stabileşte împreună cu clientul câteva întâlniri pentru urmărirea şi menţinerea progreselor înregistrate.

Până în prezent, psihoterapiile cognitive şi comportamentale au constituit obiectul a numeroase studii vizând eficienţa şi eficacitatea teoriilor şi a pachetelor de intervenţie.

Preview document

Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste - Pagina 1
Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste - Pagina 2
Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste - Pagina 3
Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste - Pagina 4
Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste - Pagina 5
Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Terapiei cognitiv-comportamentale în Ameliorarea Anxietății la Toxicomani

Capitolul I Introducere Fascinaţia oamenilor pentru droguri nu este un fenomen nou, substanţele psihoactive fiind cunoscute şi utilizate în...

Anxietatea si Stima de Sine

INTRODUCERE Teama, în doze moderate, creşte acuitatea perceptivă, capacitatea de concentrare a atenţiei, face ca gândirea să fie mai clară şi mai...

Studiul Relatiei Personalitate – Personaj - Aspecte Particulare ale Interactiunii lor Dinamice

Argument „Lumea este o scena si oamenii sunt doar actori.” William Shakespeare (Cum va place) Termenul de personalitate este polisemantic,...

Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala

1.REPERE ISTORICE IN EVOLUTIA PSIHOTERAPIEI COGNITIV- COMPORTAMENTALE Aceste terapii, în mod deosebit cele comportamentale îşi au originea în...

Tehnicile Profiller pentru Identificarea Serial Killerului

Criminalul în serie trebuie să comită cel puţin trei crime, disparate în timp, având o anumită periodicitate. Cei mai mulţi criminali în serie sunt...

Plan de Interventie - Introducere in Psihoterapie

Plan de interventie Subiect: M.A Gen: F Varsta: 25 ani Dificultate: Fobia de pisici. Prezentarea problemei: Pentru realizare a acestui plan...

Terapia cognitiv-comportamentală

1. Terapia cognitiv-comportamentală – cadru general Tearapia cognitiv-comportamentală reprezintă un ansamblu de tehnici bazate pe teoriile...

Psihoterapii Comportamentale

Psihoterapiile behavioriste Psihoterapia este definită ca fiind caracterizată de câteva particularităţi distincte: este orientată mai mult spre...

Ai nevoie de altceva?